Neprebudený - Martin Kukučín

Psychologická poviedka
Ondráš Machuľa má už 20 rokov, no stále má dušu naivného, bezbranného dieťaťa, nevie rozlíšiť sen od skutočnosti, chce sa iba hrať a snívať o princeznách a zámkoch. Ondráš je nielen duševne zaostalý, „neprebudený“, ale má i znetvorenú tvár a zmrzačené telo. Aj preto jeho otec odišiel z domu – nezniesol pohľad na svojho jediného syna – mrzáka. Ondrášova matka sa čoskoro utrápila na smrť. Po matkinej smrti býval Ondráš u svojej tety (volá ju totka).

Zuzka Bežanovie, najkrajšie a najbohatšie dievča v dedine, sa má onedlho vydať za Jana Dúbravovie. Práve vtedy, keď sa s ním pohnevala, príde jej do cesty Ondráš. Ľahkovážna Zuzka sa chce na niekom vyvŕšiť a zvýšiť si sebavedomie – zahrá Ondrášovi divadlo a sľúbi mu, že sa za neho vydá. Ondráš  jej uverí a začne sa chystať na sobáš. Jeho komické prípravy sú spočiatku každému na smiech, situácia sa však stáva stále vážnejšou a tragickejšou.

Zuzka sa rozhodne urýchliť svoj sobáš s Janom. Ondrášovi už vtedy  nikto nevládal povedať pravdu. Veril, že u Bežanov sa chystajú sa Zuzkinu svadbu s ním. V deň svadby ho teta musí zatvoriť do komory, aby sa nedostal do kostola a do domu Bežanovcov. Ondrášovi sa však sekerou podarí rozbiť závoru, a tak sa predsa dostane na svadbu. Keď vojde do miestnosti, práve vrcholí svadobná zábava. Ondráš si najskôr myslí, že Zuzka sa preto vydala za iného, lebo on neprišiel. Keď však vidí, aká je šťastná, pochopí, že Zuzka miluje Jana a s ním sa iba zahrávala. Vtedy sa roznesie po dome správa, že u Bežanov horí šopa. Svadobčania nájdu pri šope zmäteného Ondráša a v presvedčení, že to on podpálil z pomsty šopu, priviažu ho k plotu. Odviaže ho Zuzka, ktorá si až teraz uvedomí, čo spôsobila. Ondráš si všimne, že horí aj maštaľ, kde boli husi. Vrhne sa do plameňov, aby ich zachránil. A práve vtedy spadne prepálená povala na maštali a pochová Ondráša aj jeho najmilšiu hus, ktorú držal v náručí.
Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/citatelsky-dennik/1796-neprebudeny-martin-kukucin/