Ťapákovci - Božena Slančíková - Timrava

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: mino
Typ práce: Referát
Dátum: 25.03.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 395 slov
Počet zobrazení: 12 875
Tlačení: 991
Uložení: 933

Ťapákovci - Božena Slančíková - Timrava 

V poviedke Ťapákovci podáva obraz lenivej rodiny: v starom domci s jednou izbou a komorou sa tlačia 16- ti. Nikomu sa nechce pristaviť k domu ešte jednu miestnosť, opraviť zrúcanú obrubu na studni, orať idú až na poslednú chvíľu, pričom sa vyhovárajú na staré zvyky a tradície otcov a dedov. Sú zaostalí, so všetkým spokojní. Inej povahy sú iba dve ženy – Iľa, manželka najstaršieho brata, Paľa, a jej švagriná Anča.

Iľu nazývajú kráľovná, je vzdelanejšia ako ostatné švagriné, je v dedine babicou a túži po modernejšom, kultúrnejšom spôsobe života. Chce zmeniť Ťapákovcov a ich staré zvyky, vyčíta im, že žijú v neporiadku, nezdravo, deti majú choré. Ťapákovci si z nej však robia posmech, nepáči sa im ani to, že Iľa ich stále iba kritizuje a že všetko by chcela zmeniť. Najnespokojnejšia je Anča – zmija. Stále provokuje ostatných a snaží sa vyvolať konflikty a hádky medzi Iľou a Ťapákovcami.

Anča je jednou z najtragickejších Timraviných postáv. Po chorobe (obrne), ktorú prekonala ešte ako dieťa, zostala mrzáčkou. Nemôže chodiť, iba sa štvornožky vláči po dome. Kvôli svojmu osudu sa hnevá na celý svet, osobné nešťastie ju robí zlou, zádrapčivou a drsnou. Je plná bolesti a žiaľu, prežíva vrúcne city a hlbokú lásku k bratrancovi Janovi, na to, že by ich on opätoval, však nemôže ani pomyslieť.

(Stelesnením ľudského utrpenia a poníženia je scéna, keď nevládna Anča poskakuje v noci na kolenách a dlaniach a oneskorení chodci – práve Jano a jeho otec – ju považujú za psa.). Šije a vyšíva čepce pre nevesty, dokonca aj pre Janovu, čo ju veľmi zraňuje a preto je nepríjemná, mrzutá, vŕši sa na ostatných. Hoci Iľu nenávidí, v podstate by chcela to isté – ani jej sa nepáči, že sú všetci lenivci, ale ani ona ich nezmení.

Iľa, keď vidí, že Ťapákovcov neprinúti k žiadnej činnosti, žiada muža Paľa, aby si aspoň oni postavili nový dom a odsťahovali sa z preplnenej rodičovskej chalupy Ťapákovcov. Vyhráža sa mu, že ho opustí a napokon to aj urobí – prijme miesto slúžky u rechtorky. Nakoniec sa Jano predsa rozhodne postaviť si v dedine nový dom.

„A teraz je Iľa už úplne šťastná – no Ťapákovci sú spokojní tiež. Dusia sa v jednej izbe štrnásti, ako ich predkovia žili.“ Sú radi, že im už Iľa nepanuje a nenúti ich zmeniť staré zvyky, iba kalika Anča sa trápi plná beznádeje a trpko ľutuje, že sa vôbec narodila.

 Timrava na tomto príbehu ukázala, že ľud si je niekedy aj sám na vine, že žije v biede, že pracovitosťou by ju mohol zmierniť. Slovo „ťapákovčina“ sa stalo synonymom lenivosti a zaostalosti.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

O autorovi: Božena Slančíková-Timrava

Božena Slančíková-Timrava

Božena Slančíková-Timrava bola slovenská prozaička a dramatička.

Video: Ťapákovci - Božena Slančíková - Timrava



Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.012 s.
Zavrieť reklamu