Zóny pre každého študenta

Kto chytá v žite obsah

Jerome David Salinger – Kto chytá v žite

Psychologický román, skladá sa z 26 kapitol

Hlavná myšlienka románu

– poukázať na stratu ideálov americkej spoločnosti po druhej svetovej vojne, kritizuje orientáciu na konzum, východisko vidí v morálnej čistote.

Postavy:

Holden Caufield – 17 ročný študent, prežíva krízu, hrozí mu vyhodenie zo štvrtej školy kvôli problémom s prospechom. Nie je hlúpy, cíti sa skôr oklamaný ľuďmi. Nerozumie si s rodičmi. Jeho otec je úspešný právnik, vo vzťahu k Holdenovi je neúprimný, je karierista a materialista. Holdenova matka je citovo nevyrovnaná, je poznačená smrťou Holdenovho staršieho brata, ktorý zomrel vo vojne. Holden má 9 ročnú sestru Phoebe s ktorou si rozumie, ale nemôže jej hovoriť o všetkých svojich problémoch.

Dej:

Holden v čase pred Vianocami uteká z domu kvôli problémom v škole a kvôli hádkam s rodičmi. 3 dni sa túla predvianočným New Yorkom, stretáva rôznych ľudí, poznáva ich hodnoty z ktorých je sklamaný. Chce byť dospelým, ale nenávidí hodnoty dospelých. Často sa mu sníva že stojí pri poli žita na ktorom sa hrajú deti a neďaleko nich je priepasť. Holden sa snaží chrániť ich pred pádom do priepasti. Tento sen vyjadruje jeho túžbu pomáhať iným.

Pole žita – symbol Ameriky, ktorá je materiálne bohatá, ale morálne skazená.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/citatelsky-dennik/18781-kto-chyta-v-zite-obsah/