Zóny pre každého študenta

Námestie svätej Alžbety – rozbor diela

Rudolf Jašík – Námestie svätej Alžbety

Hlavnou témou románu je tragická láska Igora a Evy, ktorá sa odohráva na pozadí vojny a holocaustu.

Postavy:

Igor Hamar – 18 ročný mladík, zaľúbi sa do Židovky Evy a snaží sa ju zachrániť pred deportáciami. Jeho konanie predstavuje individuálnu vzburu.

Postavy, ktoré reprezentujú Židov – Eva a jej rodičia

Max – starý Žid, po zavedení protižidovských zákonov prejavuje vzburu svojim vlastným spôsobom, prišije si žltú hviezdu na chrbát, upadá do depresie, začne piť. Aj keď neverí v záchranu Židov pomáha Igorovi zachrániť Evu.

Najnegatívnejšia postava románu – holič Flórik. Protižidovské zákony sú pre neho cestou k bohatstvu, udáva Židov aby vyvlastnil ich majetok

DEJ

Eva a Igor spolu vyrastajú v chudobnej štvrti neďaleko kostola svätej Alžbety kde spolu žijú Židia aj kresťania už dlhé roky bez vážnejších konfliktov. Všetko sa mení po zavedení protižidovských zákonov v čase Slovenského štátu. Nežidia sa zrazu boja stretávať so Židmi, aby sa nedostali do problémov. Niektorí danú situáciu zneužívajú kvôli vlastnému obohateniu. Igor a Eva prežívajú prvú lásku, ktorá je ale poznačená dobou. Eva je židovka, na odeve musí nosiť žltú hviezdu, čo Igor nedokáže zniesť. Neskôr začínajú deportácie, hrozí že Evu odvezú. Igor sa ju snaží zachrániť, chce ju dať pokrstiť (bola to jedna z možností, ako sa mohol Žid zachrániť), dokonca sa s ňou chce oženiť. Aj keď za to kňaz žiada veľa peňazí, Igor ich s pomocou Maxa zoženie a Evu pokrstia. Holič Flórik, ktorý velí Hlinkovej garde a má na starosti židovské transporty však dá Evu uväzniť a naložiť spolu s inými Židmi do vagónov. Igor sa pokúsi Evu oslobodiť, v noci ide na stanicu a otvorí vagón v ktorom je Eva. Pri úteku Evu zastrelia. Igor z pomsty zabije Flórika.

Hlavná myšlienka románu

kritika vojny a holocaustu pomocou kontrastu láska a vojna.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/citatelsky-dennik/18782-namestie-svatej-alzbety-rozbor-diela/