Zóny pre každého študenta

Advent (rozbor knihy)

Advent (rozbor knihy) 

Kniha: Advent

Autor: Jarmila Glazarová

Zaslal(a): Martina

Autorka

Dielo

Doba a miesto deja:

Okolie Beskýd, obdobie medzi vojnami

Hlavné postavy:

Dej:

Dej sa odohráva na moravskej dedine, kde sa Františka zamiluje do Jana. Začnú spolu dieťa ešte pred svadbou, a keďže o ich vzťahu nikto nevie, tak sa po tragickej smrti Jána stane dieťa pre Františku veľkým problémom. Snaží sa ho uživiť a vychovať ako to len ide, ale je to pre ňu veľmi náročné. Keď ju navrhne bohatý sedliak žiadosť o ruku, tak ju kvôli metódy a reči svojej matky prijme. A tak sa mladá Františka ocitne s metódou v dome na Javorovej. Jura podošvy má vo svojom dome ako slúžku Rozin. Rozin sa k Františke chová kruto a Františka sa cíti ako otrok. Keď ju jedného dňa sedliak obviní z toho, že mu ukradla potvrdenku, Františka sa rozčúli a spoločne s metódami utečie za matkou.

Už skôr počula Františka klebety, že medzi Rozin a Juro niečo je, ale nechcelo sa jej tomu veriť. Bohužiaľ sa Františka presvedčí o opaku. Potom, čo jej sedliak poslal ospravedlňujúci list, sa Františka vracia domov a tam nájde Rozin s Juro v senníku. To je už na Františku príliš, teraz je z nej len unavená a vyčerpaná žena. K tomu všetkému Metód uteká z domu, chodia za školu a pôsobí jej len starosti. Metód je nútený otčiny odriekať dlhé modlitby, je stránenie od ostatných detí, pretože musia pásť kravy a je ustavične od Rozin potupován a oslovovaný nadávkami.
Jedného dňa sa podošvou zo šuplíka stratí hodinky. Metod sa podrážkou bojí a nechce sa vrátiť domov. Františka, ktorá sa vydala Metóda hľadať, si uvedomí, že najväčšia chyba vo výchove Metóda bola, že ho nebránila pred Rozin a podošvou. Keď ho nájde v senníku, tak sa jej vybaví, ako tam pred dávno našla manžela s Rozin. To jej rozčúli ešte viac, vezme Metóda von, zavrie príchytky a hodí lampu do senníku. Františka s metódou odchádza a senník spoločne s Jiřím a Rozin pomaly horí.

Jazyk a štýl autora:
Kniha je napísaná v nárečia (… ale tož to je rečiach, báza sa vrátim ..), tiež sú tu použité vulgarizmy (… ale keď on ten kurva-svet na kazí …), prechodníky (… a pitvoříc sa a premeniac hlas …) a je tu obsiahnuté mnoho priamej reči (… “Veď je to môj muž!”). Tiež sú tu úryvky modlitieb a piesní (… Idu chlapci, Idu dolina, vedú si dievča pod rozmarínom …). Autorka tu dopodrobna opisuje prírodu a myšlienky Františky. Na konci knihy sú vysvetlivky slov v nárečí. Kniha má 180 strán a je rozdelená na 23 kapitol.

Vlastné názor:
Veľmi ma prekvapilo, že sa mi kniha páčila. Spočiatku som mala problém porozumieť nárečie, ale potom som si zvykla a do knihy sa začítala. Postava Františky mne bola veľmi sympatická a obdivovala som, ako mohla zvládnuť toľko práce a driny. Vďaka knihe som si dokázala predstaviť ťažký život na dedine približne pred sto rokmi, ktorý pre Františku musel byť o to ťažšie, keďže bola slobodná matka.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/citatelsky-dennik/19066-advent-rozbor-knihy/