Zóny pre každého študenta

Alkoholy (rozbor knihy)

Alkoholy (rozbor knihy) 

Kniha: Alkoholy

Autor: Guillaume Apollinaire

Zaslal(a): Annie

Guillaume Apollinaire

Vlastným menom Wilhelm

Albert Wladimir Alexandre Apollinare de Kostrowitzky narodil sa 26. augusta 1880 v Ríme. Je považovaný za zakladateľa modernej francúzskej poézie. Bol to tiež dramatik, anarchista a priekopník avantgardný literatúry (pôsobil aj ako kritik). Jeho matka Angelica Kostrowicka, bola poľská šľachtičná a jeho otec je neznámy. Detstvo strávil v Monaku, neskôr žil v Paríži. Roku 1911 bol po nejakú dobu uväznený vo väznici La Santé pre podozrenie z krádeže fenických sošiek, v čase aféry týkajúcej sa krádeže Mony Lisy.

Bojoval v prvej svetovej vojne, u delostrelectva, ako seržant a u pechoty, ako podporučík, kde bol ranený a trepanován pod chloroformom. Roku 1918 sa oženil. Je zakladateľom niekoľkých časopisov (napr. Ezopovy hostina, Parížskej večery, Moderná literatúra a Imoralistická revue). Jeho kamarátom bol napríklad Pablo Picasso. Najznámejšie jeho zbierkou sú Alkoholy. Zomrel 9. novembra 1918 v Paríži na španielsku chrípku.

Alkoholy

Zbierka obsahuje 42 básnických skladieb, rôzneho druhu.

Básne vznikali v rokoch 1898 – 1913.

Medzi jednotlivými skladbami je tematická nejednotnosť – bez spojitosti. Rôznorodá tematika.

Jediným spoločným motívom je asociácia, hľadanie seba ako lyrického hrdinu, vyjadrenie smútku, radosti, okúzlenie i údivu.

Báseň Pásmo

Osobný názor:

Veľa zle sa mi to čítalo, dôvodom môže byť to, že básne nie sú pre mňa, ale tiež si myslím, že veľkú úlohu hral smer písania tzv. Kubofututizmus. Prišlo mi to o ničom. V prvom riadku píše jedno, potom v tretej už niečo iné. Človek sa stráca, žiadny zmysel. Tiež tam používal veľa novotvarov, ktoré som nepoznala, ale naozaj som nevedela, čo tým myslí. V popise básničky Pásmo, som sa snažila napísať, čo najviac informácií o nej, ale ako vidíte veľmi mi to nešlo. Nevedela som, ako sa správne vyjadriť. Čakala som viac od tej zbierky, keď je tak známa, ale sklamala ma ...

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/citatelsky-dennik/19071-alkoholy-rozbor-knihy/