Chalúpka strýčka Toma (rozbor knihy)

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: babuska
Typ práce: Referát
Dátum: 19.02.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 637 slov
Počet zobrazení: 1 216
Tlačení: 127
Uložení: 125

Chalúpka strýčka Toma (rozbor knihy)

Kniha: Chalúpka strýčka Toma

Autor: Harriet Beecher Stowe

Harriet Beecher Stowe (14. júna 1811, Lichfield, Connecticut – 1. júl 1896, Hartford, Connecticut) – americká spisovateľka.

  • Zaradenie knihy do kontextu svetovej literatúry

– melodramatická novela, ktorá patrí do obdobia americkej literatúry od roku 1776 do roku 1865

– V tomto období sa v literatúre zároveň začínajú objavovať proti otrokárske názory

– Myšlienky, ktoré tu oznamovali, sa stali v americkej literatúre naozaj silnými, napr. Chalúpka strýčka Toma od Harriet Beecher Stowe. Toto dielo prakticky začalo ďalšiu etapu americkej literatúry.

  • Obsah knihy

– Známy román, ktorého dej sa odohráva okolo r. 1850 na Juhu Spojených štátov amerických, rozpráva o krutosti otrokárstva, ale aj o odvahe tých, ktorí sa snažili tento neľudský systém zmeniť.

– Pán Shelby je vážený a pomerne zámožný muž, ale vlastnou vinou sa dostane do dlhov. Jeho zmenka sa dostane do rúk otrokári, ktorý chce situáciu vyriešiť kúpi niektorých Shelbyho otrokov. Vyberie si najcennejšieho otroka Toma a malého Harryho, syna manželkinej komorné Elizy. Tom situáciu prijíma trpne, pretože chápe, že keď to nebude on, bude to niekto iný. Eliza sa ale svojho dieťaťa odmieta vzdať a v noci ujde. Tak sa román rozvetvuje na dve dejové línie. Cestu Elizy a ďalších otrokov za slobodou a cestu Toma, ktorý s ďalšími otrokmi čaká, kto sa stane jeho novým pánom.

  • Sympatická postava

– Tom – pobožný, poctivý, tichý a rozumný muž, ktorý vždy oddane a ochotne slúžil, pretože chcel zostať verný svojmu pánovi. Bol mi sympatický preto, že sa ničomu nebránil a všetko nechal na osudu.

  • Nesympatická postava

– Simon Legree – zlý a surový plantážnik z Juhu, ktorý sa po smrti St. Clare stáva novým pánom Toma. Nepáči sa mu ale Tomove pobožnej správanie, preto ho ubičuje na smrť.

  • Scéna, ktorá ma zaujala

– Zaujala ma scéna, kedy Eliza uteká, pretože tajne vypočuje rozhovor pána Shelbyho a pána Haleyho, ktorý chce na splátku dlhu jeho najvernejší otrokmi – Toma a Harryho. Eliza sa preto v noci rozhodne so synom Harrym utiecť, pretože by inak bola od syna oddelená. Po mnohých útrapách sa ocitá so synom v dedine, kde sa stretáva aj s manželom, ktorý mal tiež namierené do Kanady, pretože utiekol od svojho pána. Preto sa spoločne vydávajú do Kanady, kde je otroctvo zrušené, ale cestu im krížia pánom Haleym najatí belosi, ktorí ich prenasledujú. Ale aj cez to sa utečenci dostávajú do Kanady, kde je otrokárstvo zrušené.

  • Dojem z knihy

– Táto kniha na mňa zapôsobila celkom dobrým dojmom. Osudy postáv sú nielen neuveriteľné, ale aj zaujímavé. Postavy majú vďaka otrokárstva rôznej povahy a názory a preto som sa pri čítaní tejto knižky nenudila, aj keď osudy niektorých ľudí nedopadli práve najlepšie …

  • Filmové a divadelné spracovanie

– Divadlo: V bojoch za nezávislosť 1775-83 vznikali aj vlastenecké kusy. Zájazdy anglických hercov podnietili rozvoj divadla, obzvlášť melodramatických ľudových hier a tzv. Show všetkého druhu a veľkých podívaných s dobrodružným dejom a dojímavým situáciami, medzi ktorými bola najúspešnejšia dramatizácia románu H. Stoweové Chaloupka strýčka Toma (1853). Popredným hercom 19. st. bol E. Forrest.

– Film: Uncle Tom ‘s Cabin (USA, 1987, 110 min, Drama) – Réžia: Stan Lathan

Dodatky:

Román zobrazuje život černochov na otrokárskom Juhu Ameriky v období pred vojnou Severu proti Juhu.

Najznámejším dielom autorky je melodramatické novela Chaloupka strýčka Toma. Všetky osudy postáv v nej, akokoľvek sú neuveriteľné, sa zakladajú na pravde. Černošskí hrdinovia – Strečok Tom, teta Chloe, George Harris a jeho žena Eliza reprezentujú černošský ľud – utláčaný svojimi bielymi otrokári, ale predsa bystrý, inteligentný, charakterný a často aj zbožný. Tiež sú tu vykreslené aj protichodné povahy a názory otrokárov. 

Niektorí z nich boli tak krutí, že od nich inak pokojní a prispôsobiví “negri” utekali aj za cenu straty vlastného života do ďalekej Kanady, kde otrokárstvo už neexistovalo. A práve proti nim bol namierený nový zákon o ich navrátenie k ich bývalým vlastníkom, ktorý inšpiroval Harriet Stoweovou k napísaniu tejto knihy. Napriek veľkej snahe otrokárov (hlavne z juhu) zneškodniť toto dielo sa im to nepodarilo a kniha veľkou mierou prispela k zrušeniu otrokárstva.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Kľúčové slová

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#Dojem z knihy


Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.017 s.
Zavrieť reklamu