Zóny pre každého študenta

Cintorín zvierat (rozbor knihy)

Cintorín zvierat (rozbor knihy) 

Kniha: Cintorín zvierat

Autor: Stephen King

Cintorín zvierat – Pet Sematary

Hororový román – 1983 – Laser Books

Kniha v roku 83 obsadila 7. Miesto v kategórii BEST FANTASY NOVEL na lit. cenách Locus

Stephen King

* 21.9. 1947 Portland, Maine

Vyštudoval angličtinu a tvorivé písanie so zameraním na učiteľstvo na univerzite v Orono.

Jeho tvorba začala už v roku 1959, kedy sa svojím bratom vydával noviny Dave’s Rag. potom v roku 1963 vydal sa svojím kamarátom zbierku 18 poviedok s názvom People, Places and Thing – volume I.

Medzi jeho najznámejšie diela patrí hororový román Cintorín zvieratiek, a alebo sfilmovaná novela Vykúpenie z väznice Shawshank.

Má ženu a tri deti a žije dodnes.

Cintorín zvieratiek

Dej sa odohráva v roku 1983. Hlavnými postavami je rodina Creedových a ich sused Jude Crandall. Rodičia Luis a Rachel s deťmi Ellien a Gagom a tiež kocúr Winston Chruchil, ktorému sa prezývali Chruch. Jude Crandall 83, je sused od-naproti a má ženu Normu, ktorá trpí artritídou.

Luis je lekár a presťahuje sa s rodinou do štátu Maine do mesta Ludlow. Skrze mesto vedie frekventovaná cesta, na ktorej zomrie mnoho zvieratiek. Deti si preto urobili v lese cintorín zvieratiek, a pretože to sú malé deti a nevie poriadne písať, volá sa tento cintorín Cintorín zvieratiek.

Luisovi hneď prvý deň v prácu zomrie zvláštne muž Victor Pascow, ktorého potom vída vo svojich snoch a tento muž ho varuje pred pohrebiskom Mikmakov, ktoré sa nachádza za Cintorín zvieratiek. Mikamkové boli miestni indiáni a podľa miestnych má toto pohrebisko čarovnú schopnosť privádzať mŕtve späť do života, keď je tam pochováte.

Jedného dňa, keď Luisovej žena a deti boli preč, prešlo ich kocúra Chruce auto. Jude (sused) prehovoril Luise, aby šli Church pochovať na onen posvätný cintorín. Druhý deň sa zjavil Chruch, ale už to nebol dobrý a pekný kocúr. Bol zlý, smrdel a nemal už v sebe svojou mačacie ladnosť. Pri ceste na cintorín Jude Luisovi rozprával, ako raz niekto pochoval na tomto cintoríne človeka, istého Timmyho. Ten sa vrátil medzi živých, ale bol veľmi zlý. Zabil troch ľudí a zapálil svoj dom.

Počas príbehu umiera susedove žena Norma. Luisovej dcéra Ellien už svojho kocúra nemala rada.

Bohužiaľ jedného dňa malého Gage zašiel kamión. Všetky to veľmi zasiahlo a Luis zo zúfalstva straty milovaného syna, ho exhumuje a odvezie ho na posvätné pohrebisko.

Medzitým sa vrátila jeho žena sama z Chicaga, kde bola aj s dcérou u rodičov. Gage skutočne ožil, ale vrátil sa domov skôr než jeho otec. Gage medzitým zapálil susedov dom a otcovým skalpelom zabil matku. Luis videl čo Gage napáchal, Gage sa snažil zabiť aj jeho, ale jeho otec sa ubránil a svojho syna Gage aj zlého kocúra Church zabil. Sled desivých udalostí pripravil Luise o rozum a vrátil sa späť na posvätnom Cintorín, aby pochoval svoju ženu Rachel, s úmyslom, že tentoraz všetko vyjde.

Posledná veta v knihe znie “Luis počul pomalé kroky, osoba mu položila chladnú ruku na plece a Racheliným hlasom to povedalo “miláčik”.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/citatelsky-dennik/19122-cintorin-zvierat-rozbor-knihy/