Denník Anny Frankovej (rozbor knihy)

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: babuska
Typ práce: Referát
Dátum: 20.02.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 976 slov
Počet zobrazení: 4 043
Tlačení: 198
Uložení: 178

Denník Anny Frankovej (rozbor knihy) 

Kniha: Denník Anny Frankovej

Autor: Anna Franková

Téma:

Je to dramatický príbeh o dievčine, ktorá pochádza z nemeckej židovskej rodiny Anna Frank. Tento denník jej dala Anne Frank k trinástemu narodeninám a napísala ju od 12. júna 1942 až do posledného záznamu 1. augusta 1944. Anne diár začal ako súkromný prejav jej myšlienok. Oslávila jej denník, ktorý napísala, keď sa schovávala v Amsterdame počas druhej svetovej vojny.

Fabula:

Anna Franková sa narodila 12. júna 1929 vo Frankfurte nad Mohanom. Do trinásteho dňa 12. júna 1942 dostala Anne malý zápisník, ktorý pred niekoľkými dňami predviedol svojho otca vo výloze. Hoci sa jednalo o knihu na podpisy a autogramy s červeno-bielym štvorcovým väzbou a malým zámkom na obálke, Anne sa rozhodla použiť ako denník. Začala popisovať seba, svoju rodinu a priateľov, školu a miesta, ktoré by chcela navštíviť. V pondelok ráno, 6. júla 1942 sa rodina presťahovala do úkrytu. Zanechali neporiadok vo svojom byte, aby vyvolali dojem, že náhle zmizli, a Otto Frank opustil list, v ktorom uviedol, že odišli do Švajčiarska. Židia nemali možnosť využívať verejnú dopravu a chodili niekoľko kilometrov do svojho nového domova s niekoľkými vrstvami odevov, pretože sa neodvážili vziať si svoju batožinu. Victor Kugler Johannes Kleiman, Miep Gies a Bep Voskuijl boli jediní zamestnanci, ktorí vedeli o skrytých ľuďoch a pomohli im spolu s ich manželmi Giesom, Janom Giesom a otcom Johannesom Hendrikom Voskuijlom z Voskuijla. Dali im len kontakt s vonkajším svetom, inými ľuďmi v dome, informovali o vývoji vojny a politickej situácii.Poskytovali všetky svoje potreby, starali sa o bezpečnosť a dodávali im jedlo, ktoré bolo čoraz zložitejšou úlohou. Anne napísala, ako sa pokúšali a snažili sa zlepšiť náladu utečencov aj v tých najhorších časoch. Každý si bol vedomý toho, že ak ich chytili, hrozili im smrť za skrytie Židov. Na konci júla sa rodina van Dannovcov pripojila k Franks: pán van Dann, pani van Dannová a šestnásťročný Peter, potom Dussel, zubár a rodinný priateľ, sa v novembri pripojil. Anne bola potešená novými ľuďmi, s ktorými mohla hovoriť, ale rýchlo sa rozvinuli napätia v skupine nútenej žiť v takých obmedzených podmienkach. Aninov vzťah s matkou bol napätý a Anna napísala, že s tým majú málo spoločného. Hoci niekedy argumentovala s Margotovou, napísala o nečakanej spojke, ktorá vznikla medzi nimi. Otec bol najbližší k nej. Najprv odmietla plachý a nemotorný Peter van Ann, niekedy neskôr našiel v sebe dušu. Anne strávila väčšinu času čítaním a učením, kým stále písala v denníku. Nielen, že hovorí udalostiam, ako sa stali, ale tiež píše o svojich pocitoch, plánoch a veciach, s ktorými nemohol nikomu rozprávať. Napísala pravidelne až do posledného záznamu 1. augusta 1944. Ráno 4. augusta 1944 boli obyvatelia vypočutí. Victor Kugler a Johannes Kleiman boli tiež vzatí a následne uväznení, Miep Gies a Bep Voskuijl mohli ísť. Neskôr sa vrátili do zadnej časti, kde Annin našiel žurnál ležiaci na zemi. Vzali to spolu s niekoľkými fotoalbami a Geis sa chcel vrátiť do rodiny, keď sa vrátili. Obyvatelia úkrytu boli odvezení do tranzitného tábora v meste Westerbork, kde prešlo viac ako 100 000 Židov. Skupina bola odvezená do koncentračného tábora Osvienčim 2. septembra. Prišli tam na trojdňový výlet a boli rozdelené podľa pohlavia, aby sa muži a ženy nikdy nevideli.

Sujet:

Kniha je napísaná ako denník. Má 262 stránok. V príbehu je veľa smutných vecí. Medzi obyvateľmi domova je tiež veľa diskusií. Ale je tu aj Annini láska k Petrovi. Tento denník bol nakoniec preložený z jeho pôvodného holandského do mnohých jazykov a stal sa jednou z najčítanejších kníh na svete. V denníku bola založená aj divadelná produkcia a opera.

Prečo sa Anna rozhodla napísať denník? Myslela si, že by mohla vystupovať ako skutočná kniha?

Denník začal písať, pretože chcela písať so svojím priateľom a nemohla, takže sa rozhodla napísať denník. Napísala listy do listu ako listy a potom v londýnskom rozhlase počula, že sa píšu o utrpení ľudí, a tak začala opisovať to, a tak bola urobená druhá verzia.

Pokúste sa charakterizovať Annu. Zmení sa počas knihy? Čo robí? Čo jej znepokojuje? Čo jej baví? Je blízko k vám?

Anna je dievča, ktoré má 13 rokov. Je to dievčina, ktorá v podstate nemala matku. Mal ju, ale jej matka sa o ňu moc nestarala. Uprednostnila svoju druhú dcéru, Margot. Anne sa počas knihy veľmi mení. Vyrastá, miluje lásku, ale aj závisť a nenávisť. Nie som blízko k ničomu.

Aký je život ľudí, ktorí sa skrývajú – ako sa vyrovnajú s ich situáciou?

Život v prístave bol plný výkrikov, plných plaču, ale aj radosti z blížiaceho sa konca vojny. Majú len málo jedla, ale radi, že žijú.

Aké boli ďalšie osudy prístrešia?

Obyvatelia úkrytu boli odvezený do tranzitného tábora Westerbork. Skupina bola odvezená do koncentračného tábora Osvienčim 2. septembra. Prišli tam na trojdňový výlet a boli rozdelené podľa pohlavia, aby sa muži a ženy nikdy nevideli. Anne bola pred 15 mesiacmi, tak ako všetci ostatní v zadnom trakte prežili výber, aj keď si myslela, že jej otec zomrel. Spolu s inými ženami bola Anne nútená, aby sa rozoberala a podstúpila dezinfekciu, oholenú hlavu a jej identifikačné číslo tetovanie na paži.

Bola to choroba, a Anna bola chorá svrabom. V marci 1945 vypukla epidémia tyfu v tábore a zabila okolo 17 000 väzňov. Svedkovia neskôr oznámili, že Margot bola taká slabá, že vypadla z postele a niekoľko dní neskôr zomrela Anne. Odhadujú, že sa to stalo niekoľko týždňov predtým, ako bol tábor oslobodený britskou armádou 15. apríla 1945. Pretože presný dátum nie je známy, Anne je pravdepodobne zomrela od konca februára do polovice marca. Otto Frank prežil a vrátil sa do Amsterdamu.

Ktoré pasáže máte záujem? Myslíte si, že kniha bude apelovať na aktuálnu čitateľku? Prečo je dôležité čítať tento druh literatúry?

Myslím, že takáto literatúra je dôležitá, aby sme vedeli, čo sa stalo. Táto kniha bude oslovovať skôr dospelých ako dospievajúcich.

Poznáte ďalšie knihy s podobnou témou?

Viem, ale tieto knihy nečítam. Mám rada fantázie.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Kľúčové slová

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#Dennik Anny Frankovej-čitateľský denník hlavne postavy #Dennik Anny Frankovej-čitateľský denník


Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.016 s.
Zavrieť reklamu