Desať malých černoškov (A neostal ani jeden) (rozbor knihy)

Desať malých černoškov (A neostal ani jeden) (rozbor knihy) 

Kniha: Desať malých černoškov (A neostal ani jeden)

Autor: Agatha Christie

Literárny druh: Epik

Literárny žáner: Detektívny román

Jazykové zdroje:

– Chronologický dej

– Priama reč

– Vyjadrenie výrazov

– symboly – desať malých černochov, znamená desať ostrovných návštevníkov.

– Irónia

– je tu sekcia poézie (báseň na černochoch)

Hlavné znaky:

Sudca Lawrence Wargrave – nad celou situáciou má vždy nadhľad, kedysi odsúdil “nevinného” väzňa na trest smrti. Na konci knihy priznáva v liste, že je za všetkým a ako to urobil.

učiteľka Vera Claythornová – občas máva hysterické záchvaty, nestačila zachrániť chlapca, ktorého mala strážiť a ten sa, utopil ..

kapitán Philip Lombard – má pri sebe zbraň, ktoré sa nechce vzdať, nechal napospas osudu na Sahare 21 mužov afrického kmeňa.

Emily Brentovej – staršia dáma, náboženská fanaticka, vyhnala z domu tehotnú slúžkou, ktorá spáchala samovraždu.

generál John Macarthur – je zmierený so smrťou, poslal do vojny milenca svojej ženy a ten padol. Smrť na ostrove prináša oslobodenie.

doktor Edward Armstrong – pokojný a bohatý človek, opitý operoval ženu a tá zemřela-

Tony Marston – očarujúce mladý muž, ktorý jazdí rýchlo a raz zrazil dve deti.

detektív William Blore – podozrievavý a nervózny ako ostatné, usvedčil muža, ktorý bol odsúdený doživotne na nútené práce a ten za rok zomrel.

Thomas Rogers – sluha na Černochová ostrove, stále slúži aj po smrti svojej manželky.

Ethel Rogersová – žena Thomasa Rogersa, kedysi obaja nepodali lieky starej pani, u ktorej pracovali, a tá zomrela.

Dej:

Zhruba v rovnakom čase (na konci 30 rokov 20 storočia) dostalo niekoľko ľudí list alebo telegram, v ktorom je údajne ich starí priatelia alebo známi pozývali na Černochův ostrov, a tak sa tam všetci vypravili – sudca Wargrave, londýnsky doktor Armstrong, pán Lombard, učiteľka telocviku Vera Clythornová, generál Macarthur, pán Blore, James Marston a stará panna Emily Brentovej. Na ostrove je však privítalo zatiaľ len služobníctvo – manželia Ethel a Thomas Rogersovi, ktorí mali od pána NZNamyho vybaviť odkaz, že príde o deň neskôr. Preto sa na ostrove rovnalo desiatke, rovnako ako v kuchyni na stôl, kde všetci jedli, bolo desať malých kúskov čiernych. Hostia mali vo svojich izbách nad krbom mierne upravenú detskú báseň o desiatich černochoch.

Zvláštna vec sa začala diať na prvý večer. Keď boli všetci po večeri, náhle prišiel záhadný hlas, ktorý sa zdvihol nad každým súčasným obvinením a vinným z vraždy. Potom sa snažili navzájom obhajovať a vysvetľovať, že obvinenia boli úplne bezvýznamné. Ale začali sa obťažovať svedomím, pretože všetci si uvedomovali svoju vinu.

Potom hostia začali zomierať jeden po druhom. Prvé úmrtie brali ako obyčajnú samovraždu, ale keď umrela čoskoro nato pani Rogersová – tiež za záhadných okolností – začali v kuchyni zo stola postupne miznúť porcelánové figúrky černoškov. Pre každý mŕtvy telo stratil. Hosťom aj sluhovi Rogersovi začínalo dochádzať, že je niekto vlákal na ostrov ako do pasce a rozlúštili, že meno ich hostiteľa NZNamyho by sa v podstate dalo prečítať aj ako neznámy. Vera tiež odhalila, že neznámy vražedný blázon spieval podľa riek, ktoré ich všetky ešte viac vystrašilo.

Hľadali celý ostrov, ale nikoho nenašli, takže tu bola len jedna možnosť: vrah musel byť jedným z nich. Atmosféra hladu, každý podozrieval a začal byť veľmi opatrný a starostlivý voči sebe. Navyše z pevniny ešte nebola žiadna loď, hoci hostia z ostrova poslali SOS. Pán Namy si myslel všetko, jeho plán bol dokonalý v najmenších detailoch.

Keď loď prišla o niekoľko dní neskôr, v dome bolo desať mŕtvych telies a vrah. Skutočné tajomstvo pre zločincov, ktorí to nemohli vysvetliť.

Jedného dňa našiel rybár lodi Emma Jane fľašu a v nej odkaz od sudcu Wargravea, kde sa ku všetkému priznáva. Bol vtedy na Černochová ostrove preto, aby tých 9 ďalších ľudí usvedčil zo zločinov, na ktorej bol zákon krátky – z toho, že Vera nechala utopiť svojho malého zverenca pre peniaze v dedičstve, že Emily Brentovej zavinila smrť svojej slúžky, že manželia Rogersovi schválne nepodali svojou pani lieky a ona potom dôsledkom toho zomrela … Wargrave mal od malička obrovský zmysel pre spravodlivosť, ale aj potešenie z toho, keď niekto spravodlivo trpel za svoje hriechy. On sám bol ťažko chorý, a preto sa rozhodol zahrnúť svoju smrť do svojho plánu tak, aby pomaly a bolestivo nezomrel. Nakrútil sa naposledy na ostrove.

– Prvýkrát bol román publikovaný vo Veľkej Británii v roku 1939 pod titulom Ten Little Niggers. V USA bol následne (1940) vydaný pod názvom And Then There Were None, niektoré vydanie a filmy boli uvedené pod titulom Ten Little Indians. V roku 1945 vznikol film And then there werenone (prvé filmové spracovanie).

Ďalšie diela autora (len príklady):

knihy:

– Vražda v Orient-Express

-Frámy pre dve osoby

Divadelné hry:

-1952 Pasca myši

Romány vydané pod pseudonymom Mary Westmacott:

-1930 Chlieb

-1934 Neúplný portrét

Iní autori:

Levin Ira – Stepfordské paničky

Rowlingová JK – Harry Potter 1. -7. diel

Agatha Christie (Súčasná svetová literatúra od polovice 20.stl.)

Životopis

Získala základné vzdelanie od svojich rodičov. V roku 1906 odišla do Paríža, aby študovala hudbu a zlepšila jej francúzštinu. Tu zistila, že má talent na spev a klavír, lebo jej plachá pred publikom a nedostatok silného hlasu zanechal svoju kariéru speváka.

V priebehu prvej svetovej vojny A. Christie pracovala ako dobrovoľná sestra a lekárnička v Ashfield. Skúsenosti získané počas týchto rokov pri práci s drogami a často jedmi boli neskôr použité v písaní svojich detektívov.

V roku 1926, po smrti svojej matky a jej manželskej kríze, sa nervózne zrútila. V tom čase došlo k jej slávnemu zmiznutiu. Počas jedenástich dní bola nezvestná a ani po jej nájdení v hoteli v Harrogate sa tento incident nikdy plne neobjasnila. Z dôvodov autora zmiznutia sa objavila aj Agata.

Aj počas druhej svetovej vojny A. Christie pracovala ako dobrovoľníčka vo výdajni liekov.

V roku 1956 bola vymenovaná CBE (Veliteľ britského imperia) a roku 1971 jej kráľovná Alžbeta II. Získala titul “Dáma britskej ríše”.

Hlavná téma:

Dokonalá vražda a spôsob, akým sa dostane do vašej ruky spravodlivosť.

Hlavná myšlienka:

Strach deformuje ľudskú prirodzenosť, podporuje schizofréniu a človek je ochotný urobiť takmer všetko, aby prežil.

Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/citatelsky-dennik/19134-desat-malych-cernoskov-a-neostal-ani-jeden-rozbor-knihy/