Zóny pre každého študenta

Eneida (Aeneis) (rozbor knihy)

Eneida (Aeneis) (rozbor knihy) 

Kniha: Eneida (Aeneis)

Autor: Vergílius (Publius Vergilius Maro)

Vergílius

Narodil sa v roku 70 pred naším letopočtom a zomrel v roku 19 pred naším letopočtom. Bol najslávnejší rímsky básnik zlatého veku rímskej literatúry. Jeho tvorba vychádzala z helenizmu, písal lyrické verše. Študoval rétoriku, filozofiu a matematiku. Vydal sa do Ríma a po štúdiu sa dal na dráhu básnika.

Bukolika – Tiež označované ako Spevy pastierske. Obsahuje desať Idyla po vzore básnika Theokrita.

Georgika – označované ako Spevy roľníckej. Je to báseň, ktorá idealizuje vidiek. Vyskytuje sa tu mravnej ponaučenie a sylabický verš.

Aeneis – Najväčší dielo Vergília, ktoré je považované za rímsky národnú epos.

Vergílius sa pri písaní tohto eposu inšpiroval Homérom, konkrétne Iliadou a Odyssea. Dielo sa skladá z dvanástich kníh.

Téma: hľadanie nového domova

Motív: osud, nešťastná láska, plavba, bohovia

Časopriestor: starovek, Stredomoria (Taliansko, Grécko, Kartágo), podsvetia

Kompozičné výstavba: 1. polovica je retrospektívne, 2. polovica chronologická, skladá sa z dvanástich kníh, veršované

Literárny druh a žáner: epika, hrdinský epos

Rozprávač: er-forma

Postavy:

Aeneas – syn rímskej bohyne lásky Venuše, hrdinský obranca Tróje, hlavný hrdina.

Venuša – matka Aenea a jeho ochrankyňa, rímska bohyňa lásky

Anchises – otec Aenea

Juno – hlavné rímska bohyňa, rivalka Venuša → nem á r á da Aenea

Jupiter – hlavné grécky boh, spájaný so živlami, manžel Juno

Didó – kráľovná v Kartágu, zamilovala sa do Aenea

Sibyla – veštkyňa, vydá sa do podsvetia s AENEA

Turnus – kráľ Rutulů, bojoval proti AENEA

Latinus – kráľ Latinov v Taliansku

Lavinia – dcéra Latina, predmet sporu medzi Aenea a turnusoch

Dej:

Dielo možno rozdeliť do dvoch častí. Prvých šesť kníh je o tom, čo sa stalo pred príchodom Trojan do Talianska a ďalších šesť kníh je o ich osudoch po príchode do Talianska. Aeneas uteká so svojou rodinou z horiacej Tróje. Vypláva na more s ostatnými Trojany, kde blúdi niekoľko rokov, než ho búrka zanesie do Kartága. Pred vstupom do mesta sa mu zjaví jeho matka Venuša a dá mu informácie o meste. Aeneas stretne kráľovnú Didó, ktorá sa zamiluje do Aenea a usporiada hostinu. Aeneas ju rozpráva o svojich zážitkoch: Trojan vtiahli dreveného koňa do mesta, potom Trója padla. Pri úteku umiera jeho manželka, ktorá sa mu zjaví a vyveští mu osud. Rozpráva, ako hľadal svoj nový domov, o ktorom mu povedal boh Apollón. Zistí, že jeho nový domov má byť Taliansko. Než sa dostal do Kartága, tak bojoval s Harpie a Kyklopov.

Didó dáva obeť bohom, potom sa AENEA vydá na lov a strávi s ním noc v jaskyni, ale z vôle bohov musí Aeneas opustiť Didó, akonáhle sa to Didó dozvie, spácha samovraždu. Aeneas pripláva k brehom Sicílie, kde koná slávnostné obete na hrobe jeho otca. Medzitým medzi trójske ženy zaniesla Juno odpor k ďalším plavbám, preto zapálili lode. Jupiter na pomoc zošle dážď, ale len štyri lode uniknú zničenie. Aeneas chce vyplávať, najskôr však s veštkyňou Sibylle zostúpi do podsvetia. Potom Trojan opraví lode a vypraví sa na ďalšiu cestu.

Pristávajú u talianskych brehov, tam mu Sibylla veštia ďalší osud. Potom spolu opäť zostúpi do podsvetia, kde Aeneův otec ukazuje budúcnosť Ríma. Potom sa stretáva s kráľom Latino, napĺňa sa veštba a Latin mu chce dať za ženu svoju dcéru Lavinia, ktorú už sľúbil turnusy. Aeneas začne s turn bojovať, Jupiter zakáže Juno a Venušu miešať sa. Turnus vyráža proti Trójanom, vyzve Aenea na súboj. Aeneas je zranený, ale Venuša ho vylieči, tak v súboji víťazí. A z Trojan sa stávajú Latinové.

Rozprávačov postupy:

Rozhovory (dialógy, monológy), rozprávačom je Aeneas, keď rozpráva, čo sa mu prihodilo

Typy prehovor: dialógy i monológy, rozprávanie

Veršovaná výstavby: hrdinský epos, veršované

Jazykové prostriedky:

poézie i próza, spisovnej, inverzie, poetizmu

metafora,

personifikácia,

inverzie,

epiteton

Kontext autorovej tvorby:

Dielo vzniklo v zlatom období rímskej literatúry s je považované za rímsky národnú epos. Je inšpirované tvorbou gréckeho básnika Homéra.

Všeobecne kultúrny kontext:

Dielo bolo vytvorené v zlatom období rímskej literatúry. Toto obdobie je považované za vrchol rímskej literatúry a to ako v próze, tak aj v poézii. Píše sa latinčinou. Latina sa veľmi zjemnila a štúdiom gréckych spisov dosiahli autori čistoty jazyka, vecné a kompozičné.

Ďalší autori v tomto období: Markus Tilius Cicero, Gaius Julius Caesar (Zápisky o vojne galskej), Publius Ovidius Naso (Umenie milovať, Listy milostné, Premeny), Horatius (Ódy, Eposy, Satiry, Listy), Gaius Valerius Catulus ( odi el amo).

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/citatelsky-dennik/19149-eneida-aeneis-rozbor-knihy/