Zóny pre každého študenta

Fight Club (rozbor knihy)

Fight Club (rozbor knihy) 

Kniha: Fight Club

Autor: Chuck Palahniuk

O autorovi:

Chuck Palahniuk sa narodil 21. februára 1962. Jeho diela možno často označiť za temné a depresívne. Pri písaní kníh často čerpal zo svojich vlastných frustráciou a jeho diela takmer vždy končila tragicky. To dokonca spôsobilo, že jeho romány boli sprvu nakladateľovi odmietané, ale netrvalo dlho a jeho diela sa stali kultovými. Medzi najznámejšie Palahniukova diela patrí kniha Klub bitkárov, ktorá bola roku 1999 dokonca sfilmovaná. Medzi jeho ďalšie slávne diela patrí Zalknutí.

Hlavné postavy:

Tyler Durden – Tyler je imaginárna Ja hlavnej postavy, ktorej meno nie je v knihe spomína. Je veľmi aktívny protikonzumní bojovník, neznáša nič, čo prináša život v “západnej civilizácii”.

Marla Singerová – Marla ja v knihe popisovaná hlavným hrdinom ako “turistka” po podporných skupinách, ktoré navštevuje, aby spoznala ľudskou beznádej. V týchto skupinách sa zoznamuje s hlavným hrdinom, ktorý tam chodí z podobného dôvodu. Neskôr má sexuálny vzťah s Tylerom.

Dej:

Hlavný hrdina je obyčajný bezvýznamný úradník, ktorý trpí nespavosťou. Ako liek proti nespavosti si našiel zaujímavý koníček, a to navštevovanie podporných skupín, kde mu ľudia rozpráva o svojich problémoch, a to mu slúži ako terapia proti nespavosti. Tu hlavný hrdina spoznáva MarluSingerová, ktorá tieto skupiny navštevuje, pretože vďaka tomu vraj vidí, kam život smeruje a chce prežívať každý jeho okamih.

Život hlavného hrdinu získava zmysel až po zoznámení s Tylerom Durden. Neskôr sa stanú spolubývajúcimi v starom polorozpadnutom dome. Počas príbehu spolu založia Klub bitkárov, kde spolu muži bez ľútosti bojujú. Tento klub sa časom stáva stále obľúbenejším, až sa z neho vyvinie projekt devastácie, čo je akási terroristická bojovníkmi, ktorej cieľom je zničiť ľudskú civilizáciu.

Dielo:

Klub bitkárov nie je autorovho prvotina, ale len prvé oficiálne vydaná kniha. Jeho prvotina má názov Invisible monsters (Neviditeľné príšery) a bola vydaná až po Palahniukově úspechu, hlavne s Klubom bitkárov.

Ocenenie:

Klub bitkárov je jedno z najúspešnejších diel Chucka Palahniuk. V roku 1999 bola kniha sfilmovaná. Film bol nominovaný na Oscara za najlepší strih zvuku.

Hlavná myšlienka diela:

Príbeh opisuje obyčajného muža, ktorý vďaka svojmu rozdeleniu osobnosti môže dokázať aj veci, ktoré sú pre iných ľudí nemožné. Napr. založenie teroristickej organizácie a donútenie mnohých ľudí celého sveta k nasledovaniu.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/citatelsky-dennik/19160-fight-club-rozbor-knihy/