Zóny pre každého študenta

Frankenstein, čiže moderný Prometeus (rozbor knihy)

Frankenstein, čiže moderný Prometeus (rozbor knihy) 

Kniha: Frankenstein, čiže moderný Prometeus

Autor: Mary Wollstonecraftová Shelleyová

OBSAH: 

Viktor Frankenstein pochádza z bohatej rodiny Frenkensteinových so svojimi dvoma bratmi a adoptovanú sestrou Elizabeth, s ktorou už od mala plánuje svadbu.
Po smrti svojej matky odišiel Viktor do Ingolstadtu a študoval prírodné vedy. Zaujíma ho život a príroda a preto vytvorí umelú bytosť. Po dokončení však zistil, že vytvoril strašný oblak a uteká.

Čoskoro sa dozvie, že jeho mladší brat bol škrtený a jeho vražda bola obvinená Justinovou rodinnou slúžkou, ktorá bola potrestaná smrťou. Avšak Viktor má podozrenie, že vrah švagor je netvor. Rozhodne sa ho nájsť. Jedného dňa sa s netvorom stretne na prechádzke a netvor Viktora donúti vypočuť si jeho príbeh:
Keď Viktor utiekol z neho, netvor sa ukrýval v kôlni pri rodinnom dome, ktorý sledoval, a naučili sa čítať, písať a hovoriť. Zobrali drevo v noci a vyčistili sneh, ale keď sa ich pokúsil ukázať, hodili ho do lesa. Po tomto neúspechu sa skrýva pred ľuďmi skôr, ako zachránil utopenú malú dievčinu, ale bol zastrelený, a tak vytvoril averziu pre ľudí. On je osamelý a spýta sa Viktora za kamaráta.

Viktor pod nátlakom hrozby odišiel do Škótska za priateľom Clerval, kde začína družku vytvárať. Po chvíli ju však zničí, pretože má strach, že by obaja netvorové mohli ohroziť jeho najdrahšie. Monster má hnev a sľubuje Viktorovi, že bude na svadbe, ktorú plánujú Viktor a Elizabeth. Ako sľúbil, tak splnil, netvor zabíja Clerval ao svadobnej noci i Elizabeth.

Viktor sa rozhodne zničiť stvorenie. To prechádza po celej Európe na severný pól. Pri prejazde po zamrznutom oceáne stroskotá a našiel sa zámorskú loďou s kapitánom Waltonom. Viktor zomrie a požiada kapitána, aby zabili monštrum. Monštrum sa jedného dňa objaví na lodi a namiesto toho, aby očakával radosť z Viktorovej smrti, dostane svedomie svedomia, sľubuje svoju samovraždu a vyrazí z oceánu z jeho ľadového raftu.

CHARAKTERISTIKA HRDINY: 
Viktor: nedomýšľa dôsledku svojich činov, je neveriacky, neistý, ale zároveň milujúci voči svojej rodine, šikovný, spravodlivý, neznášal bezprávie.
Monster: Chudobný, ktorý bol od začiatku svojho života len sebestačný, bol opustený a nikdy nepoznal lásku. Bol zmätený, zmýšľajúci, nepochopený, neznalý súcitu a nevedel, čo sa deje a čo je dobré.

ŽIVOTNÉ PROSTREDIE, ČAS: 
Príbeh sa odohráva v Európe v 19. Storočia

REAKCIE, REVÍZIE:
Pre 19. storočie bola táto hrúza literárny trhák, ovplyvnený literatúrou a popovou kultúrou, vyvolal vytvorenie mnohých hororov a príbehov. Pre čitateľov hrúzy 21. storočia je čítanie relatívne nepríjemné, trochu naivné, takže román často vychádza z rôznych prepisov.

AUTOR:
Mary Wollstonecraft Shelleyová (rodená Godwinová) 30. Augusta 1797 – 1. Februára 1851 Londýn
Anglický spisovateľ napísal svoje knihy počas romantickej éry. Taktiež písala gotické romány, drámu a tak ďalej.
Mary Shelley sa narodila v Somers Town v Londýne v roku 1797. Bola druhá dcéra slávnej feministickej učiteľky a spisovateľky Mary Wollstonecraftovej. Jej otec, William Godwin, bol tiež slávny, bol anarchistický filozof, románopisec, novinár a ateista. Roku 1814 sa zoznámila so svojím budúcim manželom, známym romantikom Percym Bysshe Shelleym. Ich lásku vyplňovali predovšetkým diskusia nad knihami, často filozoficky zamerané – a práve schopnosti debatovať si Percy B. Shelley na svojej manželke cenil najviac (vzali sa roku 1816). Roku 1822 sa Percy utopil, keď ho zastihla na lodi búrka – vo veku iba tridsiatich rokov. Mária, po smrti svojho manžela, sa venovala podpore svojej práce, vďaka ktorej mala veľa edícií a dnes bola zverejnená. Zomrel roku 1851 vo veku 53 rokov na mozgový nádor. Až po jej smrti bola uznaná za spisovateľa.
Diela: Frankenstein, Matilda, The Last Man, Lodore, Falkner …

DOBA VZNIKU:
Romantizmus, prvá kniha zverejnená v roku 1818, bola napísaná v roku 1816 v lete. Román je napísaný v štýle klasického románového románu s podrobnými popismi krajiny, prostredí a emocionálnymi pohybmi hlavných hrdinov, podrobným popisom ich rodinného zázemia, detstva a peripetiám života, ako aj dôrazom na postupný vývoj príbehu.

Romantizmus = romantizmus je umelecký a filozofický smer a životný štýl euro-americkej kultúry konca 18. a začiatku 19. storočia. Základnými kameňmi romantizmu sú emócie, individualita (a individuálna skúsenosť) a duša (zvlášť trýznená duša). Romantismus vznikol ako reakcia na monopol na rozum v filozofii osvietenstva, úspora starodávneho klasicizmu. Počiatočné stimuly sa hľadali v minulosti (najmä v stredoveku) a v exotických krajinách.
Kolíska literárneho romantizmu = Anglicko.
Ďalší autori tejto doby: Karel Hynek Mácha, Jane Austen, Bratia Grimmovci, William Blake, Victor Hugo, Sir Walter Scott a ďalší.

ŽÁNER:
Hororový román = horor + gotický román + romantický román
Horor (z angl. Horor – hrôza, zdesenie) je umelecký žáner, ktorého cieľom je u čitateľa alebo diváka vyvolať pocit strachu a desu. Nie je to teda koncept obsahu, ale estetický, ktorého plnenie závisí hlavne od formy podania.
Gotický román je anglický literárny žáner vytvorený v druhej polovici 18. storočia a objavujúci sa v romantických časoch. Je to predchodca modernej hrôzy.

Reflexia: Kniha sa mi páčila, nebolo to dlho a čítal som česko-anglické vydanie.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/citatelsky-dennik/19163-frankenstein-cize-moderny-prometeus-rozbor-knihy/