Zóny pre každého študenta

Hlava XXII (rozbor knihy)

Hlava XXII (rozbor knihy) 

Kniha: Hlava XXII

Autor: Joseph Heller

Svetová literatúra, 2. pol. 20. storočia, USA

V druhej polovici 20. storočia sú spisovatelia, ktorí stále patria k “stincom” svetovej literatúry. Ich práca už nemožno klasifikovať ako výnimky z výrazných literárnych tendencií, a preto sú zastúpené ich krajinou pôvodu alebo činnosťou.

JOSEPH HELLER (1923-1999)

Americký spisovateľ, kritický prúd americkej literatúry

pochádza z Brooklynu (New York)

rodičia boli židovskí prisťahovalci z Ruska

Columbia University, New York a Oxford, Anglicko

práca v reklamných agentúrach

Dielo:

Hlava XXII (1961)

Niečo sa stalo (1974)

Gold nad zlato (1979)

Uzávierka

Vo všetkých dielach humornej a satirickej vízie sveta, zobrazujúcej americký spôsob života, pokrývajúci zákulisie a najposvätnejšie veci.

HLAVA XXII (1961); CATCH- 22

CELKOVÉ CHARAKTERISTIKY

POSTAVY

ČAS A OBJEKTY

Dej

Yossarian slúži u vojenskej letky v Stredozemnom mori. Povinný počet letov neustále rastie, kamaráti sa navzájom zomrú a je jasné, že jediná šanca uniknúť zo smrti je únik. Dezerty a opúšťa blond krásu švédskych blondín, ktoré sa metaforicky vydávajú za všetko, čo je pre vojaka za vojnových podmienok nedosiahnuteľné. 

Vojnový svet je predstavený ako absurdné scéna zaplnená bezbrannými indivíduami, ktorá sa snaží nájsť dôstojný spôsob, ako prežiť jej nepochopiteľné zákonitosti. Sú to predovšetkým absurdné hlavy XXII, vojenský zákon, ktorý umožňuje vojakovi prepustiť z funkcie kvôli duševnej poruche. Zároveň hovorí, že ak dotknutá osoba uvedomí svoju chorobu, je to dôkaz toho, že trpí ničím a je úplne zdravý. 

Absurdita tohto odseku je proti vojakovi a jeho nadriadeným, ktorí vykresľujú model sveta a bezmocnosť jednotlivca v ňom. Jeden sa zastaví v bludisku tým, že obmedzí orientáciu a zámerne odstúpi. Román vrcholí Yossarianovou pútí zničeným a na kolená porazeným Rímom, pri ktorej si uvedomuje devastačné dopad vojny na ľudské hodnoty a individualitu vôbec a uzatvára sám pre seba mier ako formu protestu.

KOMPOZÍCIA

JAZYK A ŠTÝL

OKOLNOSTI PRÁCE

VPLYV PRÁCE

Ukazuje absurditu vojny a zmieňujte jej princípy.

Román bol sfilmovaný M. Nicholsom roka 1969.

Prvé vydanie v našej krajine v roku 1964 – kultová kniha, okamžitá popularita pre čitateľov, ktorá pokračuje dodnes.

V anglicky hovoriacich krajinách sa výraz “Catch – 22” stal už dávno slovníkovým heslom, označujúcim neriešiteľnú, absurdnej situácii, z ktorej niet úniku, pretože sa v nej navzájom blokujú (najmenej) dve nezlučiteľné podmienky.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/citatelsky-dennik/19175-hlava-xxii-rozbor-knihy/