Iskra života (rozbor knihy)

Iskra života (rozbor knihy) 

Kniha: Iskra života

Autor: Erich Maria Remarque

Literárny druh:

– próza (reč neviazaná) viazaná = zviazaná do slôh

Žáner:

– historický román

– dielo epickej (je zamerané na dej), dej sa sústreďuje na koncentračný tábor 2. svetovej vojny

Kompozícia:

– dej je chronologický bez retrospektívy

– celkom obsahuje 25 kapitol, v každej kapitole je popisovaná jedna udalosť z tábora, ktorá netrvá dlhšie ako hodinu

– miesto deja: celá kniha sa odohráva v koncentračnom tábore Mellern

– čas deja: nie je priamo špecifikovaný, ale môžeme odhadnúť, že ide o marec až máj roku 1945

– motívy: titul diela Iskra života – tým je naznačený obsah diela, iskra znamená vieru, že sa z utýraných kostlivcov stanú opäť ľudia, ktorí túžia po domove a láske, titul vyjadruje hlavnú myšlienku diela a to je nádej na prežitie

– námet: osudy väzňov prežívajúcich v nemeckých koncentračných táboroch

– skupina 12 väzňov sa snažia prežiť koncentračný tábor

Hlavné postavy:

– Remarque dokáže majstrovsky vykresliť psychológiu postáv, ukazuje, ako je ľahké degradovať človeka (úplne ho zničiť a ponížiť)

– Hl. postava je novinár, väzeň č. 509 (s najväčšou pravdepodobnosťou sám Remarque), patrí medzi výnimky, v tábore je 12 rokov, nestratil nádej

– Neubauer je hlavný veliteľ tábora, zakladá si na svojom titulu, pýšil sa titulom vraha, v čase kedy má byť tábor oslobodený, prehodnotil celý svoj život, postoj k Hitlerovi aj k svojej manželke, pomaly ustupuje od svojich nacistických zásad, snaží sa tábor zvelebiť , dávať väzňom viac jedla a chce sa väzňom zapáčiť, zháňa alibi, Američanom je to fuk, pritom Neubauer žiadneho svojho činu neľutuje, najväčší ranou pre neho je, keď je tábor oslobodený angloamerickými vojakov.

– Lewinsky, Werner – vodcovia vzbury, verí v koniec vojny, pomáhajú ostatným väzňom, zháňajú im jedlo, presviedčajú ich, že má cenu žiť.

– 509, Berger, Lebethal, Bucher, a ďalšie (dokopy 12 ľudí) vytvorí komunistickú skupinu veteránov, psychicky sa podporujú, Lebenthal je bývalý obchodník, ktorý aj v koncentračnom tábore dokáže zohnať jedlo pre všetkých a spoločne sa naučilo spolu prežiť.

Obsah:

– Do tábora príde doktor SMRŤ, ktorý sa volá Wiese a chce niekoľko väzňov na svoje pokusy. Neubauer nariadi, aby si vybral dobrovoľníkmi, ale SSák Weber sa nariadením neriadi a vyberie 509 a Bucher. Medzi Neubauer a Weberom dôjde k sporu a vďaka tomu 509 a Bucher prežijú. Potom sú považovaní svojimi spoluväzni za hrdinov. Keď Američania prídu oslobodiť koncentračný tábor, pred tým ale mnoho SSáků utieklo a tí čo zostali, tak sa snažili zabiť čo najviac väzňov, postavila sa proti nim odbojová skupina, všetky je postrieľala a pri tom bol zastrelený aj 509.

Jazyk:

– Objavujú sa aj viaceré nemecké slová, veľa dialógov a krátkych viet, ktoré spôsobujú veľmi dobrú čitateľnosť románu, zvyšujú jeho spád a napätie.

Okolnosti vzniku diela:

– Remarque inšpirovala skutočná udalosť smrť jeho sestry v koncentračnom tábore a tiež hrôzy koncentračných táborov a vôbec 2 svetovej vojny

Zaradenie do kontextu diel autora

– Spočiatku písal Remarque diela o prvej svetovej vojne, napr .: Na Západnej fronte kľud, Voľné pokračovanie, Cesta späť – o návrate z 1 svetovej vojny, Traja kamaráti, ďalej píše romány o nebezpečenstve fašizmu: Víťazný oblúk, Čierny obelisk a ďalej o druhé svetovej vojne, napr. .: Iskra života

Vplyv na iné umenie

– Dielo ovplyvnilo rad ďalších autorov tejto doby a tiež filmových režisérov

Autori tejto doby:

– spracovával túto tému Rolland, Barbusse

Politika:

– 1914-1918 Prvá svetová vojna

– 1918 vznik Slovenskej republiky

– 1917 revolúcia v Rusku – VOSR – Veľká októbrová socialistická revolúcia

– 1933 Hitler sa dostáva k moci

– 1939-1945 Druhá svetová vojna

– Pozri umelecké smery: civilizmus, vitalizmus

Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/citatelsky-dennik/19193-iskra-zivota-rozbor-knihy/