Kronika vopred ohlásenej smrti (rozbor knihy)

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: babuska
Typ práce: Referát
Dátum: 27.02.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 1 036 slov
Počet zobrazení: 1 592
Tlačení: 170
Uložení: 149

Kronika vopred ohlásenej smrti (rozbor knihy) 

Kniha: Kronika vopred ohlásenej smrti

Autor: Gabriel García Márquez

DIELO

Dej

Príbeh sa odohráva v malom prímorskom meste v karibskej oblasti. Celá kniha sa zaoberá poslednými hodinami pred vraždou hlavnej postavy Santiaga Nasar. Jeho priateľ, ktorý je tu tiež rozprávač, sa snažia po viac ako 27 rokoch popísať detailne deň vraždy pomocou svedectvo a vyhlásenie obyvateľov mesta.

To, že Santiago umrie, sa dozvedáme hneď na prvej stránke. Santiago Nasar bol napoly Arab a napoly Kolumbijčan. Nikdy nemal s ostatnými problémami a v meste bol uznávaným občanom. Osudným okamihom sa stal, kedy sa Angela Vicariová, vydávala za cudzinca, ktorý prišiel do mesta., Bayard San Roman. Bol to bohatý, vplyvný človek, ktorého správanie pôsobilo veľmi tajomne a odťažito. Angela Vicariová Bayard vôbec nemilovala, vzala si ho iba z naliehanie rodiny. Svadba bola veľkolepá. Pozvaných bolo celé mesto, ktoré sa bavilo, jedlo, pilo a tancovalo až neskoro do noci.

Keď novomanželia mali spolu stráviť prvú spoločnú noc, Bayard zistil, že nevesta už nie je panna. Zaskočený a rozhorčený vráti Angelu Vicariová rodičom. Pre rodinu je to veľká potupa. Bratia Pedro a Pablo, chceli zistiť od svojej sestry, kto ju pripravil o nevinnosť, z paniky vymenovala Santiaga, ktorý ju ale sotva poznal. Obaja bratia vedeli, že musia ubrániť česť rodiny, čo znamenalo jediné, zabiť Santiaga Nasar.

Vzali si so sebou mäsiarske nože na ošípané a vydali sa k Satiagově domu, aby tam na neho počkali. Všade kam vkročili, rozhlasovali, že idú Santiaga zabiť, aby celé mesto vedelo, čo majú v pláne. Všetci to brali skôr ako vtip, väčšinou si mysleli, že z bratov hovorí alkohol. Hoci takmer celé mesto vedelo, čo sa deje, nikto Santiaga nevaroval, ten sa to dozvie až u svojej priateľky Flory MIGUEL a veľmi ho to prekvapilo. Napriek tomu si s tým nijako nerobil ťažkú hlavu a vrátil sa domov, cestou, kúsok od domu stretol Pedra a Pabla. Santiago sa dal na útek, ale jeho matka pred ním zabuchla dvere v domnienke, že jej syn je v bezpečí doma. Bratia Vikariové potom Santiaga dobodali na smrť.

Zabitím Santiaga však príbeh nekončí. Je tu popisovaná pitva zavraždeného. Kvôli absencii mestského lekára, musel pitvu urýchlene vykonať neskúsený farár, pretože telo začalo zapáchať.

Rozprávač nás zoznamuje s osudmi hlavných postáv. AGEL Vicariová sa spoločne s matkou odsťahovala na vidiek, kde pravidelne písala listy Bayard San Roman, pretože nenávisť voči nemu s zmenila v lásku. Bayard to skutočne po takmer 30 rokoch urobil a odvtedy žili spolu. Santiagovu snúbenica skončila ako prostitútka medzi zberači kaučuku.

Na celom príbehu je záhadné a zaujímavé to, že nikto vlastne nevie, kto v skutočnosti pripravil Angelu o panenstvo. Santiaga s najväčšou pravdepodobnosťou môžeme vylúčiť, pretože sám Santiago bol z tohto obvinenia veľmi prekvapený.

Hlavné postavy

* Santiago Nasar – mal prakticky len tie kladné vlastnosti. Hoci sa príliš nezapájal do spoločenského života mesta, patril k tým obľúbeným. Bol pracovitý, nevyvolával konflikty. Nikto s ním nemal žiadne problémy. V skutočnosti Angelu Vikariovou sotva poznal. Hoci je to o jeho vražde, o ňom samotnom v celom príbehu sa moc nedozvieme.

* Angela Vicareová – postava, kvôli ktorej vznikol celý dej. Mladá, krásna, ale nerozvážna dievča, ktorá príde o panenstvo ešte pred svadbou s bohatým mužom, tým poškodí povesť celej svojej rodiny. Ako vinníka udá Santiaga Nasar. Nie je príliš múdra a chová sa zbĺklo, nevyspelé.

* Placida Lunetová – Satiagova matka, ktorá vykladá zo snov a veria na rôzne osudová znamenie.

* Pablo a Pedro Vikariové – V skutočnosti nechceli zabiť Santiaga, preto všade chodil a rozhlasovali chystanú vraždu, v nádeji, že je niekto v tom zabráni. Ale kvôli cti svojej rodiny, nakoniec Santiaga zabijú.

* Bayard San Román – Bohatý, záhadný muž, ktorý príde do mesta. Nevieme takmer nič z jeho minulosti. Vezme si Angelu, ale potom, čo zistí, že prišla ešte pred svadbou s ním o počestnosť, vracia ju rodine.

Prostredie

Ako prostredie využil autor, ako vo väčšine svojich diel karibské prímorské mestečko Macondo. Dej sa odohráva s najväčšou pravdepodobnosťou na začiatku 20. storočia. Môžeme si tu všimnúť, užitie presnosťou časovej línie z autorovej strany. Dozvedáme sa presnú hodinu, kedy prichádza biskup, či na minútu presne, kedy Santiago vychádza z domu. Naopak, nikto z ľudí, s ktorými vyprávač hovoril, mu nedokázal povedať, aké bolo v ten deň počasie.

Či pršalo či bolo svietilo slnko.
Ďalej, čoho by sme si mali všimnúť v novele je reakcia obyvateľov na vraždu. Ľudia sú tak zvyknutí na bezproblémovosť vo svojom mestečku, že keď sa dozvedia o chystanej vražde Santiaga, nedávajú tomu žiadnu váhu a snaží sa všetko vysvetliť opitosťou bratov a nechcú to riešiť ďalej. Až po smrti Santiaga si začnú uvedomovať vážnosť situácie a spomínajú na detaily osudového dňa.
Hoci hneď v prvej vete sa dozvedáme, že Santiago umrie, celým dielom vykonáva napätia, tajomno

Kompozícia
* Forma: Novela
* Žáner: Epický príbeh
* Kompozícia: Príbeh nie je rozdelený do kapitol, ide o súvislý text bez členenia, ktoré tu nie je potrebné, keďže ide o krátky, stručný príbeh

Jazyková časť
* Nájdeme v novele presné časy a miesta, kde sa, čo stalo.

Dodatok
Dielo nie je vybavené doslovom ani predslovom. Môžeme tu naleštite citát, ktorý si autor pre svoju knihu zvolil. “Láska sa loví z výšky” Gil Vincente

Ilustrácie v diele
Kniha je sprevádzaná ilustráciami maliara, sochára a ilustrátora Borisa Jirků. Je autorom mnoho ďalších ilustrácií, ako v Márquezových tak i iných knihách.
Napr. G. G. Márqueza – Jeseň Patriarchu.
Sto rokov samoty
Michal Horáček – Kudykam
bibliofília
Je autorom ilustrácií rôznych pozvánok či obalov časopisov.

Páči sa mi tu myšlienka, že Santiago, hoci si uvedomoval, že za pár sekúnd už bude mŕtvy, tak stále sa snažil udržať nejakú vážnosť, česť az posledných síl sa snažil dôjsť do domu, aby mohol umrieť medzi svojimi milovanými a nie na ulici, aby ho všetci videli.

 

AUTOR

Gabriel José García Márquez
* Narodený 6. marca 1928 v Aracatace
* Kolumbijský spisovateľ a novinár
* Považovaný za jedného z najlepších a najúspešnejších latinsko-amerických literátov
* Na výslnie svetového záujmu sa dostal románom Sto rokov samoty
* Bol vychovaný svojimi starými rodičmi. Ovplyvnený deduškovými príbehy a babičkiným poverami, to sa potom prejavilo v jeho dielach
* Študoval Bogote práva, ktoré nedokončil.
* Písal do novín
* Stal sa priateľom Fidela Castra
* Nositeľ Nobelovej ceny za rok 1982
* Jeho romány boli preložené do viac ako 37 jazykov

Najznámejšie diela:

Sto rokov samoty
jeseň Patriarchu
Kronika vopred ohlásenej smrti
Láska za času cholery
Žiť a povedať
Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.015 s.
Zavrieť reklamu