Lúpežníci (rozbor knihy)

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: babuska
Typ práce: Referát
Dátum: 28.02.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 440 slov
Počet zobrazení: 882
Tlačení: 129
Uložení: 139

Lúpežníci (rozbor knihy) 

Kniha: Lúpežníci

Autor: Friedrich Schiller

Charakteristika diela:

Dráma, ktoré vznikalo 3 roky. Hra sa skladá z5 dejstva s15 scénami. Témou hry je spor šľachtických bratov Karla a Hanze Moorových. Dej sa odohráva vpolovici 18. storočia vnemeckom Porýní a vČechách.

Franc Moore intrigami a podvodom dosiahne to, že jeho prvorodený brat, ktorý študuje vLipsku, je otcom vydedenia. Pod bratovým menom posiela otcovi list, kde oznamuje, že sa zadĺžil a zaplietol sdcérou miestneho bankára. Gróf prikáže Franz, aby napísal Karolovi odpoveď, že ho už nikdy nechce vidieť. Franz chce získať dedičstvo a snažia sa aj získať snúbenicu Amalie. 

Nahnevaný Karel zakladá zbojnícku bandu, stane sa vodcom lúpežníkov asnimi odchádza do Čiech. Franz sa chce dostať kmajetku, a tak za pomoci Hermana oklame otca, že Karel padol vo vojne. Franz otca uväzní a chce získať Amálie, ktorá ho však nechce. Karol sjeho družinou stretnú šľachtica Kosinského, ktorý sa knim chcel pridať. Keď Karolovi Kosinski rozpráva svoj príbeh, Karel si spomenie na svoj domov, do ktorého sa následne vracia prezlečený za Grófa Branda. Brat Franz ho však spozná a nariaďuje sluhovi, aby Karla zabil. 

Ten však všetko Karolovi prezradí a Karel oslobodí otca, ktorému (aj spolu sAmalie) prezradí, že je to on, a že žije. Otec umiera žiaľom. Zbojníci útočia na hrad a Franz spácha samovraždu (sám sa uškrtí). Karel zastrelí Amálie, pretože by sa mohla stať obeťou lúpežníkov, ktorým Karel sľúbil korisť. Vzáveru sa Karel vzdá role vodcu lúpežníkov a nechá sa vydať do rúk súdnych úradov.

Postavy:

Hlavné postavy – bratia Franc a Karel, ktorí majú úplne odlišné povahové vlastnosti.

Karel – slobodomyseľný šľachtic, ktorý sa pridá klupičom za účelom obhájenie svojej pravdy a pomstený krivdy. Prežíva vnútorný konflikt, na jednu stranu sa chce pomstiť a objasniť pravdu, na stranu druhú však túži opäť po domove.

Franc – falošný človek, prospechár, necitlivý tyran, intriguje proti vlastnej rodine

Jazyk a štýl:

Nadmerné užívanie interpunkcia (pomlčky, výkričníky), čo zdôrazňuje mnohokrát vypätom atmosféru dialógov.

Friedrich Schiller (1759 – 1805):

Johann Christoph Friedrich von Schiller bol nemecký básnik a dramatik, ako Goethe predstaviteľ nemeckého klasicizmu. Johann Ch. F. von Schiller sa narodil v rodine vojenského felčar. Na príkaz württemberského vojvodu študoval právo na vojenskej akadémii, neskôr medicínu. Krátko pôsobil ako plukovný lekár, ale viac ho zaujímala literatúra a publicistická činnosť. Potom čo bola von Schiller literárna činnosť zakázaná, utiekol z Württemberska. 

Nasledovala leta utrpenia a hladu. Bol dramaturgom divadla v Mannheime, neskôr žil v Lipsku a v Drážďanoch. Na príhovor JW Goetheho prednášal históriu v Jene. Od roku 1794 sa Johann von Schiller úzko spriatelil s Goethem, prežíval úspešná leta, ale bol už ťažko chorý. V roku 1802 bol povýšený do šľachtického stavu. V roku 1805 Johann von Schiller zomrel na akútny zápal pľúc. Je pochovaný v kniežacej hrobke vo Weimare vedľa Goetheho.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.034 s.
Zavrieť reklamu