Matka (rozbor knihy)

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: babuska
Typ práce: Referát
Dátum: 28.02.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 585 slov
Počet zobrazení: 3 216
Tlačení: 231
Uložení: 226

Matka (rozbor knihy) 

Kniha: Matka

Autor: Karel Čapek

Autor

Český prozaik, dramatik, básnik, publicista, prekladateľ, tvorca stĺpika, predstaviteľ pragmatizmu (filozofický smer – absolútna pravda). Redaktor Národných listov a Ľudových novín. Rád cestoval. Priateľ TG Masaryka, hovorca Hradu – “Hovory sTGM “.

Smer

Demokratický prúd slovenskej literatúry v 20. – 30. rokoch 20. storočia (medzivojnové literatúra). Próza mohla vznikať bez cenzúry, slobodne.

Súčasníci:

Eduard Bass (Cirkus Humberto)

Karel Poláček (Bolo nás päť)

Josef Čapek (Tieň papradí)

Literárne skupina

Klub demokratický, skupina literátov okolo ľudových novín – generácia pragmatikov (autori demokratického prúdu boli tzv. Pragmatisti).

Kontext autorovej tvorby

Medzi jeho najslávnejšie diela patria:

  • drámy –RUR,Vec Makropulos, Matka, Bílá nemoc
  • oromány – Krakatit, Vojna smloky
  • poviedky –Poviedky z jednej kapsy, Povídky z druhé kapsy
  • rozprávky – Dášeňkačiže život šteňaťa
  • politická diela – Hovory s TG Masarykom
  • cestopisy – Talianske listy, Anglické listy

Literárny druh a žáner

Literárny druh – protifašistické a protivojnové dráma o 3 rokovaniach. Literárny žáner – tragédie.

Miesto a doba deje

Bližšie neurčené miesto a doba – pravdepodobne Španielsko a občianska vojna v 20. storočí. Prostredie meštianske rodiny – v izbe otca Richarda, v ktorom je veľa jeho vecí ako spomienka.

Téma

Témou je dilema matky. výzva na boji proti fašizmu a vojne. Materská láska, ochrana vlasti. Téma ženského a mužského pohľadu na svet (muži túžia po hrdinstvo, ale ženy si uvedomujú dôležité hodnoty).

Obsah

Hlavná postava tejto hry je matka 5 synov. Jej manžel zomrel ako hrdina vo vojne v Afrike. Najstarší syn Ondra – lekár zomrel v Afrike pri výskume žltej zimnice, ktoré podľahol. Syn Jiří zomrel pri lete, pri ktorom chcel dosiahnuť výškového rekordu, avšak lietadlo sa zrútilo. Peter bolväznený a zastrelený pri občianskej vojne, v týchto bojoch padlo aj jeho dvojča Kornel. Matka často rozpráva so svojimi mŕtvymi synmi a mužom v jeho izbe. Teraz jej zostal len najmladší Toni, ktorý sa dobrovoľne prihlásil brániť vlasť ohrozenú nepriateľmi. Najskôr ho matka nechcela pustiť, ale z rádia sa matka dozvedela, ako nepriatelia plienia ich zem a vraždia bezbranné deti, a preto prostým heslom Choď! posiela do boja svojho zostávajúceho syna Toniho.

Hlavné postavy, vedľajšie postavy

Matka Dolores – citlivá, starostlivá, statočná, láskavá, silná uniesť bolestné straty blízkych osôb, zmyslom jej života bolo jej 5 detí, najdôležitejšie je pre ňu rodina a láska, nenávidí vojnu, rozhodné gesto v záveru.

OtecRichard – vojenský dôstojník, zahynul v boji s domorodci v koloniálnej vojne v Afrike, je mu ľúto, že predčasne zomrel a nemôže žiť, napriek tomu považuje za povinnosť, aby jeho syn chránil vlasť.

Ondra – syn, lekár, múdry, zomrel v Afrike ako obeť svojich pokusov na liek proti žltej zimnici.
Jiří – syn, letec, cieľavedomý, zomrel pri pokuse o rekord v lietania.
Petr – syn, dvojča Kornela, zaujíma sa o politiku, je v inej politickej strane ako Kornel, zahynul v občianskej vojne (zatknutý a popravený).
Kornel – dvojča Petra, zahynul v občianskej vojne (v bojoch v uliciach).
Toni – najmladší syn, najcitlivejšie, najjemnejšie, najcitlivejšie, píše básne, Vojna ho nikdy nezaujímala. Ochotne bojuje za vlasť v prípade nutnosti. Narodil sa až po otcovej smrti.

Mužský hlas vampliónu

Ženský hlas v ampliónu

Hlavná myšlienka diela

Varovanie pred fašizmom. Totálna nezmyselnosť vojen, vojny berú deti matkám, je hlúposť snažiť sa byť hrdina.

Jazyk

Táto divadelná hra je napísaná spisovnú češtinou formou veľmi pôsobivých dialógov. Objavujú sa tu nemecká (ale aj anglická a francúzska) slová. Časté opakovanie slov. Veľká slovná zásoba. Fiktívny rozhovory matky s mŕtvymi.

Kompozícia

Kompozícia je chronologická – podľa časovej postupnosti. Dráma sa skladá z 3 rokovania.

Význam diela, prínos, ocenenie

Odsúdenie vojny (ničí ľudské hodnoty a životy, stavia proti sebe i najbližší), výzva na boji proti násiliu. Dielo bolo sfilmované.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#matka


Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.017 s.
Zavrieť reklamu