Muž, ktorý sadil stromy (rozbor knihy)

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: babuska
Typ práce: Referát
Dátum: 28.02.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 475 slov
Počet zobrazení: 2 130
Tlačení: 200
Uložení: 184

Muž, ktorý sadil stromy (rozbor knihy) 

Kniha: Muž, ktorý sadil stromy

Autor: Jean Giono

Autor:

  • francúzsky spisovateľ
  • okraj literárnej tvorby ostatných autorov
  • dielo – Muž,ktorý sadil stromy

Literárna smer: reakcie na svetovú vojnu (1. polovica 20. storočia)

Literárny žáner: novela

Tematická výstavba:

  •  rozprávanie v Ich – forme – mladý muž (môže byť sám autor)
  • Dej sa odohráva pred a po 1. svetovej vojne, z časti aj po druhej
  • Miesto deja: francúzska príroda (Alpy, oblasť Provence)

Jazyk: spisovný, miestami francúzske názvy miest

Podobne píšuci autori, autori rovnakej doby:

Albert Camus, Romain Rolland, EM Remarque

Dielo: Muž, ktorý sadil stromy

– fiktívne novela o sile ducha. Odohráva sa pred 1. svetovou vojnou a po nej. Na jej motívy bol natočený animovaný film.

Postavy:

– Elzeard Bouffier – obrovské vnútorné odhodlanie, našiel zmysel svojho života a tým pádom aj svoje číre a neskazené šťastie.

– Vyprávač – mladý muž, cestovateľ, dobrodruh, bojuje v 1. sv. vojne, čiastočné stotožnenie s autorom

Dej:

Príbeh je rozprávaný z pohľadu mladého muža, ktorý sa vydáva na púť do pustých francúzskych alpských zákutia. Sprvu opisuje bezútešnosť a nehostinnosť týchto končín. Po niekoľkých dňoch v pustatine nemohol nájsť vodu, narazil na pastierov oviec, ktorý mu pomohol au ktorého potom prenocoval. Vyžaroval z neho pokoj a vyrovnanosť. Volal sa Elzeard Bouffier.

Aj keď pastier hovoril len málo, dozvedel sa od neho o stave ľudí, ktorí žili v tunajších roztrúsených dedinách. Samota a obťažnosť života v tej pustatine je doháňala až k šialenstvu. Pastier stratil jediného syna a ženu a od tej doby žije sám v malom kamennom dome a vsádza stromy. Sadil je každý deň, v pustatine, kde predtým nebolo nič. Každým rokom ich vzišlo tak asi desať tisíc. Sadil duby, buky aj brezy.

Rozprávajúce muž potom odišiel, rok neskôr vypukla 1. svetová vojna, v ktorej bojoval päť rokov. Keď sa opäť stretol s Elzeardom Bouffierom, zistil, že už nechová toľko oviec, ale má včely, pretože ovce ohrýzali mladé stromčeky, a tiež, že sa vlastne o vojnu vôbec nestaral – sadil stromy. Vďaka jeho usilovnej práci už rástol krásny les, vďaka ktorému sa tam opäť začala vracať vlaha a život. Aj keď sa stretával s mnohými sklamaniami a nezdary (všetky vysadené javory uhynuli), vo svojej činnosti neochvejne pokračoval ďalej.

Postupom času si ľudia z okolia zvykli na zmeny a pričítali je prírode. Les sa postupne rozrástol do niekoľkých desiatok kilometrov, a dokonca sa na neho prišla pozrieť aj úradné komisia, ktorá nakoniec dala tento “prírodný les” pod ochranu štátu.

Stromy boli potom ohrozené za 2. svetovej vojny v roku 1939 – jazdilo sa totiž na drevný plyn, našťastie ale boli príliš ďaleko od cestnej siete, aby sa oplatilo ich vyrúbať.

Hlavná myšlienka:

– Vďaka úsiliu tohto muža sa kraj zmenil na nepoznanie – príroda sa obnovila, vrátili sa tam ľudia a začali opäť normálne žiť.

– Príbeh dokazuje, že skromnosťou a vytrvalú a neúnavnú usilovnosťou dokáže človek – jednotlivec veľké veci – dosiahne užitočného naplnenie svojho života: pomôcť prírode a ostatným ľuďom

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#muž ktorý sadil stromy


Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.025 s.
Zavrieť reklamu