Opričníkov deň (rozbor knihy)

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: babuska
Typ práce: Referát
Dátum: 01.03.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 581 slov
Počet zobrazení: 1 305
Tlačení: 127
Uložení: 146

Opričníkov deň (rozbor knihy) 

Kniha: Opričníkov deň

Autor: Vladimir Georgijevič Sorokin

Autor:

Ruský spisovateľ, scenárista a dramatik, jeden z hlavných predstaviteľov konceptualizmu v ruskej literatúre, študoval na dvoch vysokých školách v Moskve. Po absolvovaní vysokoškolského štúdia v strojárstve pracoval asi rok v časopise Smena, odkiaľ bol prepustený, pretože odmietol vstúpiť do Komsomol. Zaoberal sa knihami, maliarstvom a koncepčným umeleckým umeniam. Jeho práca bola vystavená na mnohých umeleckých výstavách a tiež vyhotovila ilustrácie asi 50 kníh.

Dielo: 

Potomkovia – diabolské pupienky, ako sa začali nazývať, ako ich hrdinovia – dokázali utláčať a neochotne prosiť, kto si mysleli  

Tento román sa koná za jediný deň. Rusko v roku 2027. Po čase zmätok a obdobia reštaurácie opäť vládne auto. Zem je obklopená Veľkou múrou a odrezaná od zvyšku sveta. Životná úroveň je udržiavaná len vývozom ropy a zemného plynu a jediným štátom, s ktorým Rusko udržiava priateľské vzťahy, je Čína, ktorá vyviezla všetky svoje tovary od Boeingu až po toaletný papier. 

Na Sibíri je 28 miliónov Číňanov a čínština je módnym jazykom. Taký je svet Sorokinovej ostrého anti-satirického satiru, ktorý sa v krajine, ktorá sa vracia do temných čias Ivana Hrozného, rozpráva s hrôzou osobnej stráže – holiča. Tento román ponúka veľkolepý obraz Ruska na ceste späť do minulosti. 

Myšlienka a jazyk 16. storočia sa spája s modernou ríšou, ázijský despotizmus, korupcia a cynizmus sú kombinované s modernými technológiami a ruským nacionalizmom. New Orpherds chodia tu v červenom mercedes, zdobený hlavou psa na chladiči a metlou na kufri. 

Tieto symboly, ako v dobe Ivana Hrozného, ohrozujú každého, kto sa postaví proti moci cára, aby sa nemilosrdne odvrátil od ruskej pôdy. Predovšetkým autor varuje pred nebezpečným smerom ďalšieho politického vývoja, proti tendenciu k izolácii a k tendenciu k barbarizmu, ktorý sa zdá byť súčasťou ruskej metafyziky.

Charakteristika hlavných častí diela:

Druh: epika

Literárny žáner: satirický román, beletrie

Jazyk: rozmanitý, spisovný, rozprávací, použité veľa priamej reči, dialógy

Kompozícia: jednoduchá, 1 dejové línie

Rozprávač: sám autor je rozprávač, použitá er-forma

Slohový postup: rozprávací

Miesto, vydavateľ a rok vydania diela

Originál: Moskva, Zacharov 2006

Preložil Libor Dvořák z ruskej pôvodnej Deňopričnika. 1. Príbram: Pistorius & Olšanská, 2009.

Porovnanie

Próza Vladimíra Sorokina spája zameranie sa na jazyk, konkrétnejšie na živú reč, na prejavy, ktoré sa uskutočňujú v konkrétnej situácii a ktoré sú determinované alebo priamo deformované bezprostredným kontextom. V trinástej námornej láske príbeh o morskom konci končí a samotný hrdina sa sám rozpustí v zrýchľujúcom sa západe nekonečných správ zo sovietskej tlače a správy napísané hlavne v “nie” jazyku, nenápadných fráhoch, ktoré namiesto toho, aby vyhlásili víťaznú realitu, najlepšie potvrdzujú vlastné seba- Skôr obmedzenia.

Recenzia:

Kniha okamžite vyvolala množstvo diskusií a rýchlo zachytila rebríčku bestsellerov. Už v priebehu štyroch rokov už bola publikovaná v jedenástich európskych krajinách a táto kniha by mala čítať všetci potenciálni voliči strán, ktorí nemajú radi Rusko. Nejako si myslím, že by sa to mohlo stať, akonáhle to nebolo. Kniha sa mi páčila, je dobré si dnes myslieť, či je takáto situácia možná.

Sorokin ponúka čitateľom šancu zúčastniť sa na nejakom imaginárnom jamming s krvavými príbehmi, klaunmi, žonglérmi, zlomyseľmi, miernymi krádežami, ktoré sa v múmii môžu stratiť v múmii. Je úžasné, ako otvorený Sorokin pracuje na politickej téme.

Vlastné stanovisko:

Kniha je jasne nadpriemerná a krásna. Autor celkom skomponoval celú prácu. Kniha číta veľmi dobre, bez zložitých viet. Knihu doporučujem ďalej, ale nie každý by sa jej mohol páčiť. Existujú prvky vedeckej fantázie, takže je pre čitateľov vhodné pre túto literatúru.

Nenašiel som žiadne závažné nedostatky, čítanie je určite obohacujúce a chcem knihu znovu prečítať.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.026 s.
Zavrieť reklamu