Panenka (rozbor knihy)

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: babuska
Typ práce: Referát
Dátum: 01.03.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 1 513 slov
Počet zobrazení: 1 126
Tlačení: 135
Uložení: 144

Panenka (rozbor knihy) 

Kniha: Panenka

Autor: Evan Hunter (Ed McBain)

Ed McBain (1926-2005)

-románopisec, scenárista

-Vlastním menom Salvatore Lombino

-Mali mnoho pseudonymov napr. Evan Hunter

-narodil sa v new Yorku

-manželka Dragica Dimitrijevic

– v r. 1944 odvedený k námorníctvu

-vyštudoval Hutton College

-niektoré z jeho románov boli predlohou detektívnych seriálov (Columbo…)

-žil na Long Islande

-zomrel vo Weston v Connecticat

Diela:

-Strážní

-Výkupné za kráľa

-Zabijak

Súčasníci:

-Dick Francis (Tvrdý úder)

-Sir Arthur Conan Doyle (Sherl Holmes)

-Agatha Christie (Hercule Poirot)

Panenka

Literárny druh: epika

Literárny žáner: detektívny román

časopriestor: Apríl, pravdepodobne okolo roku 1966 (rok kedy bola kniha vydaná) v imaginárnym meste.

Postavy:

Stephen Louis Carella – detektív, ženatý s dvoma deťmi, čestný, šikovný a vytrvalý

Teddy Carellová – žena Carella, veľmi ho miluje, hluchonemá ale pôvabná

Bert Kling – detektív, Carellův parťák a priateľ, kvôli prípadu pred štyrmi rokmi je na tom psychicky zle

Meyer – detektív, blízky priateľ Carell, po jeho “smrti” a Klingovo odvolanie prevzal prípad

Peter Byrnes – poručík, Carellův priateľ

Paul Blaney – policajný lekár, zistil že mŕtvy nie je Carella

Tinka Sachsovou – obeť, manekýnka, krásna žena, od sedemnástich narkomanka, snažila sa liečiť

Anna Sachsovou – päťročná dcéra Tinky, bola svedkom matkinej vraždy, jej bábika pomohla vyriešiť prípad

Dennis Sachs – bývalý manžel Tinky, archeológ

Ernest Messner (Kyklop) – liftboy, pracoval v Tinčině dome, svedok

Art a Leslie Cutler – vedúci agentúry kde Tinka pracovala

strážnik Augien – nováčik na okrsku, videl Carell niesť bábiku

Fritz Schmidt – narkoman, vrah Tinky

Pat – narkomanka, väznila Carell

Kompozícia:

  • Chronologický dej,ich -formy, po sebe idúce nepomenované kapitoly, dialógy

Jazyk:

  • Spisovná aj hovorové Čeština (všeobecná) -> hlavne v dialógoch, slang

Umelecké prostriedky:

  • Priama reč, citovo zafarbené slová, prirovnanie, personifikácia

Dej:

Začína popisom vraždy z pohľadu Anny. Dievčatko sa hrá so svojou bábikou pri sebe v izbe. Z vedľajšej izby počuje svoju matku ako sa háda s mužom. Počuje aj jej výkriky o pomoc, ale pretože sa bojí, zostáva schovaná a snaží sa upokojiť tým, že sa rozpráva s bábikou a upokojuje ju.

Telo našiel ráno domovník, ktorý išiel vymeniť kohútik má ktorý si pani Sachsovou deň predtým sťažovala. Dievčatko stále sedela v izbe a tlačila bábiku k sebe.

Vyšetriť prípad prichádza Steve Carella. Je už vyše päťdesiat hodín nahor a je unavený a znechutený svojou prácou. Vypočul Annu, ale tá toho príliš nevedela. Vracia sa teda na stanicu, kde sa baví s poručíkom Petrom Byrnes, ktorý sa sťažuje na Berta Klinga, detektíva ktorý má kvôli prípadu kde pred štyrmi rokmi zomrela žena stále psychické problémy a nedá sa s ním pracovať a chce ho preložiť na iné oddelenie. Steve sa ho zastane a poprosí Petera aby ho preložil k jeho prípadu.

Druhý deň idú Carella a Kling vypočuť Kyklopa, liftboye, ktorý mal službu v ten večer kedy bola Tinka zavraždená. Ten im muža, ktorý k Tinke ten večer išiel, opísal prekvapivo presne. Muž však späť výťahom nešiel a tak nevedel kedy odišiel.

Po jeho vypočutí sa vydajú do agentúry kde Tinka pracovala. Keď vypočúvajú Tinčina šéfa, pána Cutlera, Klling sa prestane ovládať a začne ho obviňovať. Pán Cutler sa urazí a už nie je tak ochotný spolupracovať ako predtým.

To naštve Carell a tak pošle Klinga na stanicu pre výsledky nejakých testov, aby ho ešte viac nevytočil.

Keď sa potom vracia na stanici čaká tam na neho rozrušený Kling, ktorý mu vyčítal že ho bezdôvodne komandovali. Naruto. Carella sa sním najskôr snaží hovoriť rozumne, ale potom sa naštve a prizná že ho poslal preč, aby vyšetrovanie ešte viac nepokazil. Kling sa urazí a odchádza z služby skôr.

Neskôr popoludní sa Carella cestou domov stavia v byte Tinky. Prechádza jej diáre a listy a nájde jeden od jej ex manžela, ktorý naznačoval že si boli na rozvedený pár nezvyčajne blízki a že Tinka mala akési problémy. Keď odchádza uvidia v Anina izbe bábiku ktorú mala pri sebe v čas vraždy. Popadne ju a beží bez vysvetlenia preč. Videl ho len policajt, ktorý tam v tú dobu strážil.

Carella s bábikou sadne do auta a ide za vrahom, ktorého práve odhalil. Premýšľa že zavolá Kling aby mu prišiel pomôcť, ale je stále naštvaný kvôli ich hádke a tak radšej jede sám. Keď dobehne k bytu vraha, vyrazia dvere a uvidí nejakú ženu bez sa stihne otočiť onen muž ho omráči.

Keď sa prebudí je pripútaný k radiátora. Do miestnosti za ním príde ona žena (Pat- jej meno je spomenuté až na konci knihy) a začne ho vypočúvať, aby zistila ako na ne prišiel. Steve odmieta odpovedať. Žena si užíva že má niekoho vo svojej moci, zlomí mu nos a so zbraňou mu vyhráža že mu vyrazí zuby. Detektív ju stále odmieta odpovedať. Žena mu sľubuje že zajtra nájdu jeho mŕtvolu a on potom stráca vedomie.

V utorok ráno sa nájde vyhorené auto is upáleným telom vnútri. Mŕtvole je úplne bez zubov a je identifikovaná podľa snubného prstienka, zbrane a štítku s identifikačným číslom ako Detektív Carella.

Všetci sú jeho smrťou zdrvení. Jeho žena premýšľa ako to povedať deťom. Detektív Meyer šiel do parku a plakal na lavičke. Detektív Cotton Hawes išiel do kina, ale ani to mu nepomohlo zabudnúť. Andy Parker, ktorý Carell nemohol ani cítiť sa šiel vyspať s prostitútkou, ktoré vyhrážal že keď sa s ním nevyspí, tak pôjde do väzenia. Je však tak opitý že aj s nej len hovorí a nadáva na svet. Priznáva že bol Carella dobrý polda.

Bert Kling si ide znovu porozprávať s Kyklop. Obviňuje sa za Carellovu smrť a ľutuje ich hádky. Kyklopa však nenájde. Nikto nevie kam zmizol. Volá aj majiteľovi jeho domu a ten mu hovorí, že už mu volal Carella. Kling to príde divné, pretože vraj nevedel ako sa hláskuje Kyklopmi meno (Ernest Messner).

Ďalej jede Kling vypočuť aj Tinčina ex manžela a uisťuje sa či má alibi.

Na stanici bola zvolaná porada. Byrnes všetky vypočul o tom kedy videli Carell naposledy a kam šiel. Nikto nevedel. Byrnes sa naštval na Klinga, že ho nechal ísť samotného aj keď mal službu. Vyhráža sa mu, že ho nechá suspendovať a zoberie mu prípad.

Ten dostane Meyer. Zistí že hoci Tinka zarábala veľa peňazí (150 000 dolárov ročne) v pozostalosti skoro nič nezostalo.

Na stanici v tú chvíľu zavolá Paul Blaney a zháňa sa po Meyerovi. Na stánkoch je však len Kling a tak ho poprosí aby mu vybavil, že mŕtvola v aute nebola Carella, ale iný muž len s jedným okom. Kling sa dovtípi, že to bol nezvestný Kyklop.

Znovu sa vraciam ku Carellovi, ktorý je ešte stále pripútaný k radiátora. Je nahý a úplne závislý na dievčati, ktorá mu raz denne nosia jedlo a stále sa ho snaží vypočúvať. Dievča mu ukazuje noviny, kde ho označili za mŕtveho a sľubuje mu, že do týždňa ako sa jeho manželka volá a potom sa za ňou bude plaziť a bude prosiť, aby jej mohol všetko povedať.

Detektívi Hal a Willis a Arthur Brown medzitým našli dom, kde bol Kyklop zabitý ešte predtým než bol naaranžovaný do auta. Zistí, že terajším majiteľom onen dom predala v októbri Tinka, z čoho usúdili, že ju vrah poznal už vtedy.

Kling ktorý podozrieva Dennisa zavolá do hotela kde býval a overoval si informácie ktoré mu dal. Dozvedel sa že si Dennis týždenne nevolal len so svojou ženou ale aj s akýmsi doktorom Levi. Toho bohužiaľ nezastihol.

Medzitým poručík oznámil Teddy, že mŕtvy nebol Carella. Tá začala opäť dúfať, že by stále mohol byť nažive a bežala to oznámiť deťom.

Do služobne príde strážnik Augien (žena ho poslala) a oznamuje, že v deň Carellova zmiznutie ho videl vybiehať z Tinčina bytu s bábikou.

Meyer sa teda v deväť dopoludnia vydal do Tinčina bytu. Tam stretol Dennisa, ktorý chcel Anne priniesť nejaké bábiky. Meyer ho pošle preč bez bábik s tým, že sú k vyšetrovania ešte treba. Dennis naštvane odchádza. Podozrievavý Meyer ho sleduje. dôjde k ordinácii doktora Léviho a stretne Klinga, ktorého tam zaviedla stopa z hotela.

Od doktora sa aj napriek Dennisův nesúhlas dozvedia, že Tinka brala heroín a že sa snažila liečiť. Z doktorových zápiskov zistí, že v devätnástich rokoch bola takmer poslaná do väzenia, keď bola s ešte jedným mužom nájdená ako si drogu vpichuje. Tomu odvtedy posielala peniaze. Domnievali sa že preto, že to vzal na seba.

Vraciame sa späť ku Carellovi. Stále je spútaný. Dievča sa snaží zistiť či si stále pamätá meno jeho ženy. Pamätá. Dievča mu ponúka heroín, ktorý mu pichala od doby čo ho uväznili, ale Carella odmieta hoci už sa u neho prejavujú príznaky abstinovaní (čo mu dievča ponúkala a že sa u neho prejavuje závislosť si odvodíme až na konci knihy).

Meyer zavolá do Los Angeles aby sa informoval o Tinčině starom prípadu. Zistil že sa predtým volala Tina Karin Gradyová a že väzenie unikla pretože tvrdila, že muž ju injekciu vnútil. Peniaze teda posielala kvôli vine. Muž sa volal Fritz Schmidt. Meyer a Kling si rýchlo zistí jeho adresu a vydávajú sa za ním.

Opäť sme pri Carell. Dievča mu hľadá oblečenie ktoré by mu padlo a chce mu s Fritzom pichnúť smrteľnú dávku heroínu a pohodiť ho na ulici ako predávkovaného narkomana. Už od neho nič nepotrebuje, pretože našla bábiku ktorú mal v aute a zistila ako na nej prišiel.

V tú chvíľu do bytu vrazí Meyer s Kling. Muža obaja naraz zastrelili. Dievčinu strelil Kling do chrbta, keď uvidel že sa rozbehla ku Carellovi a chcela ho zastreliť. Pri druhom pokuse sa jej pokúsil vykopnúť pištoľ, ale keď ho chcel zabiť tretíkrát strelil ju do čela. Potom sa rozplakal (príliš veľa podobností so starým prípadom + prvýkrát strelil človeka do chrbta). Carella šepká aby s sebou vzali bábiku.

Bábika mala totiž magnetofón, ktorým si deti mohli nahrávať rozhovory. Vydesená Anna si tak pri rozprávanie s bábikou omylom nahrala matkinu vraždu.

Meyer ešte vypočul umierajúceho Fritza, ktorý mu popísal ako vražda prebiehala. Nechcela mu už platiť, pretože verila že sa vyliečila a chcela začať nový život a nie minúť všetky peniaze za drogy. Fritz mal absťák, naštval sa a dobodal ju. Priznanie podpísať nestihol, zomrel.

Dvaja detektívi ešte vypočúvali Klinga, kvôli zastrelenie onej dievčatá. Uznajú že ju zabil oprávnene hoci ešte musí pred porotu, ale s tým sa nemal robiť starosti. Byrnes ktorý tam bol s ním sa mu ospravedlnil za jeho reči predtým a povedal mu, aby na všetko zabudol a poslal ho odpočinúť si domov.

Príbeh je ukončený v nemocnici, kde Teddy čaká až sa jej manžel prebudí. Lekári veria, že sa jeho závislosť na narkotikách nestačila ešte plne rozvinúť a bude teda časom v poriadku. Keď sa Carella prebúdza opakuje Teddyino meno. je šťastný že ho nezabudol.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.017 s.
Zavrieť reklamu