Princ a žobrák (rozbor knihy)

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: babuska
Typ práce: Referát
Dátum: 02.03.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 1 413 slov
Počet zobrazení: 12 689
Tlačení: 582
Uložení: 400

Princ a žobrák (rozbor knihy) 

Kniha: Princ a žobrák

Autor: Mark Twain

Mark Twain

  • vlastným menom Samuel Langhorne Clemens
  • významný americký prozaik kritického realizmu, novinár a satirik
  • narodil 30. novembra 1835 na Floride a zomrel 21. apríla 1910 vRedding v Connecticutu
  • V roku 1863 sa prvýkrát objavil pseudonym Mark Twain, keď pod týmto menom zaplatil cestovné účet
  • V roku 1864 v San Franciscu ako novinár
  • cestaEurópou – Našinci na cestách
  • 1870 sa oženil s OliviouLangdon a presťahoval sa do Hartfordu
  • 1890 stratil väčšinu majetku po skrachovanej nakladateľstvo
  • Medzi jeho diela patrí napríklad TomSawyer, Osobné spomienky Jany z Arku, Život na Mississippi.

Kompozícia: Chronologicky

Forma rozprávača: er forma

Rozprávač: vševediaci. (Popisuje viac dejov naraz. Strieda pohľad na chudák v zámku a korunného princa ako žobráka.)

Čas

Príbeh sa odohráva v šestnástom storočí v Londýne. Celý dej sa stane tak v desiatich dňoch. Medzi historické momenty v knihe bezpochyby patrí smrť tyrana Henricha VIII. Založil vlastnú cirkev, rozvádzal sa s manželkami a usporiadal vyše 70 000 popráv. Ďalej sa tu rozprávač zmieňuje o Márii I., nevlastný sestre korunného princa Eduarda, ktorá je neskôr prezývaná ako Krvavá Mary. Dozvedáme o druhej sestre, Alžbete I. Bola to veľmi významná panovníčka a zaslúžila sa napríklad o rozvoj kultúry v Anglicku. Za jej vlády žil W. Shakespeare. Ale najdôležitejšie je pre dej knihy princ Eduard, ktorý na trón nastúpi v deviatich rokoch a čoskoro zomrie.

Prostredie

Dej sa odohráva v rôznych kútoch Londýna. Od zámku až po veľmi chudobnej a nebezpečnej štvrti. Pár dôležitých momentov je aj v lese a na panstve Huga Hendon. Keď si potom chlapci vymenia role, zisťujeme, ako vlastne vyzeral Londýn pre bohatého, ale malého princa. Tom zisťuje výhody a nevýhody kráľovského života.

Postavy

Hlavní hrdinovia knihy sú podľa môjho názoru rovnakí. Snaží sa byť obaja spravodliví. Lenže každý sa nachádza v inej situácii. Tom, zvyknutý na týranie, hlad, žobranie, zároveň žije vo svojom vysnívanom svete, že je princ. A keď sa stane nešťastnou náhodou princom, bojí sa, že niekto zistí, že nie je princ. Pravý princ sa neobjaví a Tom musí čeliť kráľovským povinnostiam, ktoré poznal len z kníh.

Obaja hrdinu, som mala rada rovnako, ale predsa len mi k srdcu prirástol viac princ Edward. Princ sa ocitá v chudobnom svete a ochutnáva všemožné strasti a bolesti. Zažíva hlad, týranie, vyhrážanie, zimu, nepohodlie, výsmech. Všade rozhlasuje, že je princ, ale ako sa vie, nikto mu neverí a robia z neho blázna. Netušil, ako to vonku chodí. Bolo mi ho veľmi ľúto, ale niekedy som si hovorila, prečo mu nedošlo, že mu to nikto veriť nebude. Postupom času sa princ začal meniť a nevravel všetkým všetko. Ale na to, že oboch hrdinom bolo iba deväť rokov, som skoro celú knihu mala pocit, že im je okolo pätnástich. Spôsobila to hlavne ich reč a určite aj trochu spôsob premýšľania. Tom Canty bol na svoje pomery vzdelaný vďaka pátrovi Ondrejovi, ktorý ho potajomky učil čítať, písať. Naučil ho aj trochu latinsky. A vďaka knihám sa stal z Toma malý rojko.

Princ sa všade snažil nájsť spravodlivosť. Nešlo mu to, pretože sa ocital v prostredí plnom intríg a zlodejov. Zažil oveľa väčšie dobrodružstvo ako Tom na zámku. Jeho priateľom a ochrancom sa stal Miles Hendon, ktorý ho niekoľkokrát zachránil pred otcom Toma Cantyho, chlapca, ktorý mu v tú dobu sedel na tróne.

miles Hendon bol nižším šľachticom. Jeho otec bol barón a vlastnil nejaké pozemky. Miles bol dobrotivý a staral sa o princa. Správal sa k nemu ako ku kráľovi, aj keď mal na sebe len otrhané handry. Chránil ho svojím vlastným telom pred zbičovaním na svojom vlastnom panstva. Za jeho šľachetnosť ho potom Edward obdaroval šľachtickým titulom a celý jeho rod mohol sedieť pri jedle v spoločnosti kráľa anglického. Miles si ho veľmi zamiloval.

Úplným protikladom je otec Toma, John Canty. Je otcom troch detí. Toma a Anduly a bety. John núti svojho syna, aby chodil žobrať. Keď nič nevyžebrá, dostane tvrdý výprask. Akonáhle sa dostane do mesta princ Edward, John ho polapia a núti ho žobrať. Potom ho núti aj kradnúť. Edward prezradí Cantyho pri jednej z krádeží. A to Johna Cantyho donúti sa presťahovať a zmeniť mená. Všetci sa ho báli. Bol skrz na skrz prehnitý. Keď ho chce Edward, už ako kráľ, potrestať, John Canty utečie preč a nikdy už sa neobjaví.

Dej

Príbeh začína narodením dvoch chlapcov v rovnaký deň. V chudobnej časti Londýna a na zámku. Keď chlapcom je deväť rokov, každý žije úplne iný život. Tom Canty musí žobrať, aby nebol zbitý. Zároveň sa tajne vzdeláva u pátra Ondreja. Číta knihy a sníva o tom, že je princ. Za to princ Edward sa učí kráľovským povinnostiam, učí sa po grécky, latinsky a ďalším veciam.

Tom sa dostane k zámku, kde ho udrie vojak. Princ to vidia a pozve ho do zámku. Tom je mu veľmi zaviazaný a želá si, aby aspoň raz mohol mať rovnaké oblečenie ako princ. Vymenia si svoje šaty. Tom hovorí o svojej rodine. Potom princ chce vynadať vojakovi. Ale keďže princ je v chudákových šatách, vojak ho vyhodí zo zámku. Tak sa princ dostáva na “ulici” a spoznáva život za stenami na vlastnej koži.

Princ sa dostáva ku Kristovmu kostolu pre siroty. Tam sa prvýkrát stretáva s posmešky, keď hovorí, že je princ a že chce za svojím otcom na zámok. avšak v tých jeho otrhaných šatách mu to nikto neverí. smeruje k miestu, kde by údajne mala bývať rodina Toma. Narazí tam na Johna Cantyho. Ten ho zbije a ďalší deň sa snažia utiecť. Dozvedá sa o smrti svojho otca a začne o sebe vyhlasovať, že je kráľ Anglicka. stretne Milesa Hendon, ktorý mu poskytne nocľah. Ďalší deň ale princ zmizol. A opäť sa dostal do pazúrov Johna Cantyho. Núti ho kradnúť. Princovi sa opäť podarí utiecť. Medzitým ho Miles hľadá. 

Princ sa dostane do rodiny jednej pani, ktorá mu dá najesť, avšak John Canty ho všade hľadá, pretože pri jednej krádeži je prezradil a oni musia preč z mesta. Z princa sa stáva pustovník. Dostane sa do jednej chatrče uprostred lesa. Prespí. Pustovník ho chce zabiť. Miles a John ho hľadajú. každý z iného dôvodu. Obaja ho nájdu, ale našťastie Miles princa zachráni. Spolu idú na panstve Milesovi rodiny. Tá ho ale neprivíta. Všetci ho zavrhnú a za lož musí do väzenia, spoločne i s princom. Miles dostane výprask a nechá si zbiť aj za princa. Princ sa stáva svedkom niekoľkých krivých odsúdenie. Chce sa dostať na zámok a v deň korunovácie jede princ do Londýna, aby všetko napravil.

Chudák sa medzitým stretáva s kráľom Henrichom VIII. Ten povie, že sa jeho syn pomiatol. Nevedel dobre latinsky, nepoznal kráľovskú rodinu, radca, lordmi, tvrdil, že pochádza z herberku U Kaldounu. Začal sa teda všetko učiť, zúčastnil sa hostín a žil kráľovský život. Keď zomrel kráľ, chudák začal vládnuť. Dal milosť mnohým ľuďom. Vládne spravodlivo, ale myslí na pravého princa, ktorý má byť korunovaný na kráľa.

Tom sa dostáva do korunovačné miestnosti. Znenazdania sa tam objaví malý hoch v chudobnom oblečenie. Pravý princ Edward. Tom je šťastný. Ale aby sa Edward stal kráľom, musí to dokázať. Musí vedieť, kde je pečať, ktorú dostáva na starosti vždy korunovačné princ. Nemôže si spomenúť. Tom mu ale pomôže, a tak sa Edward stane kráľom Anglicka. Milesa povýši na vojvodu a vráti mu jeho pozemky zabraté neprávom mladším bratom. Z Toma sa stane výnimočná osoba. Nosí zvláštne šat na znamenie, že svojho času bol kráľ. O jeho matku a sestry je dobre postarané.

Bezpochyby najväčším zvratom knihy sa stala výmena dvoch chlapcov. Princ sa stal chudák a žobrák princom

Myslím, že kniha mala poukázať, ako sa správalo k malým deťom v chudobnom Londýne, ako skoro nikto neveril malým deťom. Lepšie bolo je vyhlásiť za šialené. Tiež je tu popísané, ako vyzeral Londýn. Trochu je tu aj popísaná krutovláda Henricha VIII. a strach ľudí z neho.

Záver

Táto kniha je v mnohých zdrojoch alebo názoroch považovaná za detskú. S tým ale nemôžem súhlasiť. Hlavnými postavami sú deväťročné deti, ale rozhodne sa tak nesprávajú. Myslí inak, hovorí inak.

Princa a chudák som si vybrala preto, že to nie je depresívne a psychologický román. Pri vyberaní som mala skôr chuť na nejakú “oddychovka”. A to som sa trafila. Kniha ma bavila. Zvlášť pasáže s dobrodružstvom princa. Hlavne preto, že princ sa nedal predvídať. Aj jeho situácia bola nepredvídateľná. Za to na zámku sa toho veľa nestalo.

Chvíľami sa príbeh uberal aj veľa drsnými cestami. Historické súvislosti medzi hrôzovlády Henricha VIII. a krutým Londýnom boli perfektne vystihnutí. Tudorovci v Anglicku sú rod, ktorý ma bližšie zaujíma, a som rada, že autor je použil. Rozhodne by som knihu odporučila tým, čo nemajú radi dlhé romány, alebo majú radi históriu. A na záver moja najobľúbenejšia pasáž, ktorá sa odohráva v stodole jednej pani.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.023 s.
Zavrieť reklamu