Revízor (rozbor knihy)

Revízor (rozbor knihy) 

Kniha: Revízor

Autor: Nikolaj Vasilievič Gogoľ

Obdobie

Typické dielo z obdobia ruského realizmu, ktorý zažil najväčší rozmach v 2. polovici 19. storočia. Názov pochádza z latinčiny – večný, skutočný. Lit. ovplyvnená rozvojom filozofie, prírodných i technických vied, zobrazuje a analyzuje súdobú spoločnosť. Medzi hlavné znaky patria pravdivý a objektívny obraz skutočnosti, kritika nedostatkov v spoločnosti, presné štúdium života a typizácie hl. hrdinu. Ruská spoločnosť sa v tomto období vyrovnáva so zdanlivo skrytými problémami v krajine a zaoberá sa riešením otázok ohľadom budúcnosti Ruska. Chcú zlepšiť hospodársku situáciu zaostalého Ruska, premýšľa, aký vzťah budovať k Západu, ako zlepšiť gramotnosť vidieckeho obyv. a aký politický systém je pre krajinu najlepšia. Rusku vládol cár Mikuláš I., ktorý nebol veľmi obľúbený a zriaďoval tajnú políciu, ktorá mala hľadať a potierať odpor k jeho vláde a Cirkvi.

Nikolaj Vasilievič Gogoľ

Revízor je dielom ukrajinského rodáka, prozaika a dramatika Nikolaja Vasilievič Gogola 1809-1852. Študoval na gymnáziu a neskôr ako ministerský úradník aj ako univerzitný profesor v Petrohrade. Od detstva bol herecky nadaný, mal výbornú pamäť, zaujímala ho ruská ľudová slovesnosť a maliarstva. Zbieral námety z ukrajinského folklóru, vďaka svojim prvým poviedkam v časopisoch spoznal napr. Žukovského alebo Puškina. Jeho najlepším obdobím sú 30. roky 19. st. kedy vydal niekoľko súborov poviedok, kt. sa odohrávajú v miestach, kde vyrastal. Tiež sa stýkal s poprednými osobnosťami vtedajšieho Ruska. Veľa sa inšpiroval Puškin. 

Veľa cestoval po Európe, nejakú dobu sa zdržal aj v českých krajinách. Zdržiaval sa v Mariánskych Lázňach a Jeseníku. Gogol kritizoval systém vlády v Rusku, odsudzoval nevoľníctva a ľudskú biedu, nabádal Rusko k prebudeniu a zamyslenie sa nad skutočnosťou. Vo svojich dielach často používa groteskné pohľad spojený so satirickú hyperboly. Po vydaní knihy Korešpondencia s priateľmi, 6 rokov pred jeho smrťou, bol skritizovane a odvtedy nemohol ďalej písať. Napísal napríklad zbierky poviedok Arabesky, Petrohradskej poviedky, Taras Bulba, poviedku Plášť, nedokončený román Mŕtve duše a dráma Revizor, ktoré sa stalo jedným z najslávnejších diel svetovej dramatickej literatúry.

Revízor

Revízor je teda napísaný vo forme drámy, rozdelený na 5 rokovania a každé konanie na niekoľko výstupov. Je to satirická komédia, kritizujúce pomery vo vtedajšom cárskom Rusku. Gogol poukazuje na skazenosť a hlúposť ľudí s významnými úradníckymi funkciami v jednom malom mestečku preliezol korupciou a inými neresťami, nastavil zrkadlo všetkým, ktorých charakter je pokrivený podlízavosťou a úplatkárstvom. 

K napísaniu Revízora ho inšpiroval Alexander Sergejevič Puškin, ktorého na jeho ceste raz považovali za tajného vládneho úradníka. Premiéru mal Revízor roku 1836 v Petrohrade a zožal veľký úspech. Vyššia spoločnosť, ktorú komédia zosmiešňovali, ju ale odsúdila.

Dej diela

Dej sa odohráva na vidieku v menšom ruskom mestečku. V jeho čele stojí hajtman, ktorý je spolu s ďalšími úradníkmi bežne podplácania. Dostane list od svojho nepriateľa z Petrohradu, že k nim má prísť tajný vládny revízor a všetci dostanú strach, pretože si sú vedomí katastrofálneho stavu mesta.14 dní už v meste prebýva petrohradský úradník Chlestakova so svojím sluhom. Žije na dlh a keď si obyvatelia myslí, že on je revízor, rád sa nechá podplácať a ubytovať v hajtmanove dome, pretože je na mizine. 

Všetci sa pred ním snaží a zveľaďujú mestečko, vykonáva ho po všetkých inštitúciách a Chlestakova sa stotožňuje so svojou rolou revízora. Napíše to aj svojmu priateľovi v liste. Pošta je ale kontrolovaná a tak sa všetci dozvedia, že on revízor nie je. Chlestakova mizne a príbeh končí príchodom pravého revízora.

Inšpirácia a ďalšie stvárnenie

Dráma Revízor sa hrá v divadlách dodnes, mohli sme ho vidieť aj v národnom divadle s Miroslavom Donutilom. Tiež vzniklo mnoho európskych filmových adaptácií, bolo však sfilmované aj v Mexiku a Indii. V ČSR bol natočený film s Vlastom Burianom už v roku 1933, dokonca snáď ako prvý na svete. Kniha bola v slovenčine vydaná prvýkrát roku 1867, od tej doby veľa prekladov, vydávaná dodnes.

Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/citatelsky-dennik/19321-revizor-rozbor-knihy/