Rita Hayworth a vykúpenie z väznice Shawshank (rozbor knihy)

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: babuska
Typ práce: Referát
Dátum: 02.03.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 678 slov
Počet zobrazení: 1 147
Tlačení: 143
Uložení: 128

Rita Hayworth a vykúpenie z väznice Shawshank (rozbor knihy) 

Kniha: Rita Hayworth a vykúpenie z väznice Shawshank

Autor: Stephen King

Stephen Edwin King (1947)

Je americký spisovateľ hororov, jeden z najproduktívnejších a čitateľsky najúspešnejších autorov súčasnosti. Narodil sa v Portlande v Maine, kde sa tiež odohráva táto jeho kniha. Jeho kariéra spisovateľa začala prakticky už v roku 1959, kedy sa svojím starším adoptovaným bratom Davidom vydali miestne noviny. Od roku 1962 študoval strednú školu v Maine, kde so svojím priateľom Chrisom Chesleyim vydali zbierku 18 poviedok.

V roku 1966 ukončil úspešne štúdium na strednej škole a dostal štipendium na univerzitu. Roku 1970 absolvoval univerzitu v Orono, nemohol však nájsť prácu učiteľa, a tak pracoval v práčovni a písal poviedky. O rok neskôr sa oženil s Tabithou Spruce, s ktorou sa zoznámil v univerzitnej knižnici. Na jeseň 1971 začal učiť na strednej škole v Hampden a po rokoch predal svoj prvý román Carrie, ktorý mu čoskoro vyniesol veľký honorár za predaj paperbackových práv a stal sa bestsellerom. 

Po niekoľkých sťahovanie si v Maine vydal druhý dom a začal vyučovať tvorivé písanie na univerzite Maine – Orono. S manželkou Tabita majú tri deti. Rad jeho diel bola tiež sfilmovaná, najmä potom preslávili diela vychádzajúcich z jeho kníh Vykúpenie z väznice Shawshank alebo Zelená míľa.

Celková charakteristika

vykúpenie z väznice Shawshank je jednou z noviel knihy Štyri ročné obdobia, ktorú King napísal v roku 1982. Príbeh z väznice Shawshank má jeden spoločný prvok ako nemenej slávna Zelená míľa. Obaja hrdinovia-odsúdencovi sú nevinní. Rozdiel je ale v závere. Pre Coffeyho to nekončí slávne, pre Andyho Dufresne naopak áno. Ale ani v jednom prípade nevyhrá spravodlivosť. Pretože každý je strojcom šťastia svojho. Svet je zlé miesto, obzvlášť potom väzenia. Andy vie o svojej nevine, ale je už natoľko skúsený, že nebojuje proti nespravodlivosti, ale sám si urobí svoju vlastnú.

Obsah

Dej sa odohráva vo fiktívnom Mainské meste Castle Rock, kde je už niekoľko rokov väznený Red, ktorý celý príbeh rozpráva. Bol odsúdený za úmyselné pokazený manželkinho autá, čo viedlo k jej smrti. Vo väzení sa vypracoval tak vysoko, že za ním chodia ostatní väzni a objednávajú si cez neho všelijaké veci. Je schopný zohnať v podstate čokoľvek, napríklad cigarety a alkohol. Ďalšie hlavnou postavou je bankár Andy Dufrsne, ktorý je odsúdený za údajnú vraždu manželky a jej milenca.

Po čase sa Andy s Redom spriatelí, Andyho však ostatní väzni považujú za čudáka, obzvlášť vo chvíli, keď si u Reda objedná geologické kladivko a plagát Rity Hayworthová. Vďaka svojim skúsenostiam z bankovníctva získa priazeň bachorov, ktorí ho nechávajú na cele samotného. Vhod príde aj riaditeľovi Nortonovi, ktorému Andy pomáha v pranie jeho špinavých peňazí.

Andy sa Redovi zverí, že sa hodlá dostať z väzenia, utiecť do Mexika a založiť si tu hotel. To všetko môže Andy uskutočniť vďaka priateľovi, ktorý mu vonku pripravil novú totožnosť, skryl ju do schránky, ktorej kľúč je schovaný na anglickom vidieku pod kameňom. Jeho priateľ už ale zomrel, a tak Andy musí len dúfať, že tá lúka s tým kameňom ešte existuje. Andy navyše vo väzení neprežíva príjemné okamihy, keď je opakovane znásilnený skupinkou väzňov.

Po niekoľkých rokoch sa Andy stratí zo svojej cely. Neskoršie vyšetrovanie ukáže, že Andy si zohnal plány väznice, prekopal stenu pomocou geologického kladivka a starú kanalizácií (ktorá mala byť čoskoro vymenená) sa dostal preč. Musel pracovať len v noci, vykopanú zeminu vynášať nepozorovane na dvor a otvor zakrývať najskôr plagátom Rity.

Po čase sa z väzenia dostáva aj Red a vydáva sa hľadať onú lúku. Po dlhom hľadaní ju nájde a pod kameňom odkaz od Andyho spolu s dvadsiatimi novými päťdesiatimi-dolarovkami a žiadostí, aby Red prišiel za ním do Mexika.

Postavy

Andy Dufrsne – úspešný a vzdelaný človek, ktorý je odsúdený za vraždu, je však nevinný. Vo väzení prežíva mnohé utrpenia, ako sú fyzické útoky a znásilňovanie. Pre získanie rôznych výhod a skrátenie trestu pomáha strážcom aj riaditeľovi Nortonovi v prania špinavých peňazí.

Red – veľmi schopný, vo väzení už skúsený trestanec, ktorý je schopný zohnať takmer čokoľvek pre kamarátov a ostatných väzňov. Je síce vinný za vraždu svojej manželky, je ale veľmi úprimný a čestný.

Riaditeľ Norton – korupciou preliezol riaditeľ väznice, ktorý Andyho využíva prepranie svojich špinavých peňazí. Nechá tiež zabiť jediného človeka, ktorý môže dosvedčiť Andyho nevinu, aby neboli prezradené jeho podvody. Nakoniec sa sám zastrelí.

Autorovi súčasníci

Patrick Ryan, Terry Pratchet, Dan Brown, Michal Viewegh, J. K. Rowlingová.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Kľúčové slová

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#Zš čitateľský denník

Diskusia: Rita Hayworth a vykúpenie z väznice Shawshank (rozbor knihy)

Pridať nový komentár


Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.013 s.
Zavrieť reklamu