Zásady muštárne (rozbor knihy)

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: babuska
Typ práce: Referát
Dátum: 02.03.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 413 slov
Počet zobrazení: 1 482
Tlačení: 157
Uložení: 186

Zásady muštárne (rozbor knihy) 

Kniha: Zásady muštárne

Autor: John Irving

Autor

  • John Irving je americký spisovateľ, ktorý sa narodil 2. marca 1942 vExeteri, v štáte New Hampshire.
  • V 11 rokoch bol Irving pohlavne zneužitý staršou ženou. Táto udalosť potom inšpirovala jeho romány. Narodil sa ako nemanželské dieťa a svojho biologického otca spoznal až v jedenástich rokoch.
  • John Irving mal zaľúbenie v zápasníckych súťažiach.

Jeho Zásady muštárne boli tiež sfilmované a po uvedení obsadili vrchné priečky rebríčkov najlepších filmov. Možno práve preto, že scenár k nemu napísal sám Irving.

  • imaginárna priateľka
  • Svet podľaGarpa
  • Hotel New Hampshire

The Cider House Rules

Námet-Táto kniha rieši predovšetkým otázku potratov a ich legalizáciu v 50. rokoch v USA.

Literárny druh: epika

Literárny žáner: realistický román

Obdobie a miesto: Dielo bolo napísané v roku 1985 a uvádza nás do štátu Maine (1940)

Kompozícia a forma: Er-forma, obyčajný, hovorový jazyk, lekárske termíny, časté použitie dialógov a úvah, veľká otvorenosť v okruhu erotiky, autor nám dokonale načrtáva vďaka popisným pasážam dominantné hrdinu a tiež vzťahy medzi nimi.

Slohové postupy: rozprávací, opisný a úvahový
Názov: je odvodený od súpisu pravidiel, ktoré boli určené pre sezónne oberača jabĺk v muštárne.

Hlavné postavy:

– Homer Wells – hlavná postava, vychovávaný iba dr. LARCH a sestrami Ednou a Angelou, Larch pre neho znamená veľký vzor a nahradzuje mu otca; citlivý, učenlivý a pracovitý, skôr uzavretý typ, veľmi premýšľavý, jeho sen je opustiť sirotinec, to sa mu nakoniec podarí, ale iba na určitý čas …

– doktor Larch – Doktor, ktorý vedie sirotinec St. Cloud’s a ktorý zároveň vykonáva nezákonné potraty. Je závislý na éteru, ktorý sa mu stáva osudným. Neúmyselne sa predávkuje a po jeho smrti prichádza do St. Cloud’s Homer a preberá jeho funkciu.

 Melon – Jedná sa o veľmi výraznú osobu je tiež sirota, opak Homera. Kontrastujú ako vzrastom, tak i osobností. Melon je veľká, nebojácna a odhodlaná dosiahnuť vždy toho čo si sama predurčí. Je však veľa závislá práve na Homerovi, ktorý je pre ňu jediný priateľ v sirotinci, Homer ju dáva sľub, že ju nikdy neopustí. Ale ten nedodrží, odchádza do Ocean View a Melon sa ho vydáva hľadať. Na svojej ceste stretáva svoju priateľku Lorne s ktorou nakoniec zostane. Keď zomrie, necháva svoje tiel o poslať späť do St. Cloud ‘s.

 Candy Kendellová – Homerova veľká láska, ktorú miluje od prvého okamihu, ale ona sa nemôže rozhodnúť medzi Wallym a Homerom. Dievča, ktoré je nesmierne krásna a vtipná, pomáha spolu s Wally a Homerom v sadárstvo Wallyho matky-Olive. Má dieťa s Homerom, ktoré prichádza porodiť do St. Cloud’s.

– Wally – Manžel od Candy a najlepší priateľ Homera, po vojne ochrnutý, avšak po návrate domov je plný života a neustále ďakuje Candy a Homerovi za lásku a starostlivosť ktorú ho zahŕňajú. Prijíma Angela ako vlastného syna. Wally prežil, miluje a odpúšťa …

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.017 s.
Zavrieť reklamu