Demokrati

Demokrati - Janko Jesenský 

dvojzväzkový román Demokrati

Je vrcholným dielom autora. Satira na politické a úradnícke kruhy v období ČSSR. Odhaľuje podvody a manipulácie politických strán v časoch volieb, boj strán o mastné hrnce, karierizmus, pokrytectvo a bezzásadovosť mnohých politikov a úradníkov. V prvej časti mladý právnik a komisár v Starom Meste - Ján Landíka mäsiar Tolkoš založia spolok Rovnosť, ktorý má podporovať ideály demokracie.

Tolkošovi sa páči kuchárka Hanka, ale hanbí sa s ňou na verejnosti ukazovať, keďže je len slúžkou. Landík, aby dokázal Tolkošovi, že on je skutočným demokratom, sa staví, že bude Hanku týždeň odprevádzať domov. Spočiatku svoje rozhodnutie ľutuje avšak Hanka sa mu páči čím ďalej tým viac. Žiarlivý Tolkoš zariadi aby Landíka za „trest“ preložili inde.

V druhej časti vystupuje podnikateľ a politik Petrovič. Podvádza voličov ako aj ostané politické strany. Jeho dcéra Želka je náladová a rozmaznaná.. Začne flirtovať aj s Landíkom. V rámci volebnej kampane Landíka posielajú do Starého Mesta, kde sa znovu stretáva s Hankou. Zisťujú, že sa majú stále radi a vezmú sa. Vysvitne, že Hanka nie je slúžka ale dcéra statkára Dubca, ktorého si vezme Želka kvôli peniazom.

Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/citatelsky-dennik/19832-demokrati/