Zóny pre každého študenta

Zločin a trest obsah

Fiodor Michailovič Dostojevský: Zločin a trest

Žáner: psychologický román (duševný život postavy, analýza zámerov konania postavy, vnútorný monológ)

Námet: novinové správy: o titulárnej radkyni, ktorá požičiavala peniaze na vysoké mesačné úroky o chlapcovi zo slušnej kupeckej rodiny, ktorý zabil sekerou 2 ženy kvôli 11 000 rubľom.

Dej:

Rodion Raskoľnikov – chudobný petrohradský študent, ktorého dotuje matka a sestra Duňa.

Je nadpriemerne inteligentný, vyšiel mu článok v odbornom časopise. V ňom ospravedlňuje právo silného jedinca v záujme dobrej veci zneškodniť človeka, ktorý škodí väčšej skupine ľudí.

Keď sa dozvie, že sestra sa vydá za starého zabezpečeného muža, vidí v tom obeť. Takisto pozná Soňu Marmeládovú, ináč počestná a nábožnú dievčinu, ktorú okolnosti (otec prepil majetok, pochovali ho na Rodionove peniaze) donútili k prostitúcii.

Raskoľnikov si požičal peniaze od starej úžerníčky a keď nemohol platiť, dostal upomienku.

Rozdeľuje ľudí na 2 typy: napoleonské typy a vši. Aj napriek svojej chudobe sa považuje za silného. Aby svet zbavil 1 nepotrebnej vši, zabije úžerníčku. Prichytí ho pri tom jej sestra a tak zabije aj ju. Napriek tomu, že si vie rozumom odôvodniť svoj čin a vidí ho ako dobrý skutok pre svet, výčitky svedomia vedú až k chorobe. Soňa ho navedie, aby sa priznal na polícii. Sľúbi mu, že ho bude sprevádzať na Sibír.

„Nezabil som človeka, ale princíp!“

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/citatelsky-dennik/20133-zlocin-a-trest-obsah/