Neprebudený obsah

Neprebudený

Žáner: poviedka z dedinského prostredia

Miesto: dedinka Lenovo

Téma: príbeh mentálne zaostalého chlapca Ondráša, ktorému dedinská krásavica zo žartu sľúbi sobáš

Idea: špecifickosť človeka

Postavy: Ondráš Machuľa = niečo nepodarené, škaredé, čo špatí, je mentálne zaostalý, najlepšie si rozumie s deťmi, ktoré ho majú rady

Zuzka Bežanová – krásna, bohatá dievka

Dejová línia: Ondráša vychováva matkina sestra, tetka. Jeho rodičia: otec opustil rodinu a dal na pijatiku, pretože neprijal syna, matka umrela od žiaľu.

Ondráš je husiar, je zodpovedný, ale duševne zaostalý, chovajú ho dedinčania. Zuzka Bežanovie mu nahovorí, že sa rozišla so snúbencom Janom Dúbravovie a chce sa vydať zaňho. On svojím rozumom nerozozná pravdu od výmyslu. Chystá sa na sobáš a aby mal sviatočné šaty, vyrába habarky, ktoré potom predáva. Hotové šaty mu schová tetka. Aby neutŕžil ešte väčšiu hanbu, v deň Zuzkinej svadby ho zatvorí do komory.

Keď sa Ondráš vyslobodí, u Bežanov je už svadobná hostina. Vyčíta si, že meškal a preto sa jeho Zuzka vydala za iného. V stodole vypukne požiar, z ktorého obviňujú Ondráša. V skutočnosti vznikol z ohorku podnapitého hosťa. Ondráš ide zachrániť svoje husi a zomiera pod padnutým horiacim trámom. Na druhý deň našli len jeho obhorené telo, ktoré pod pazuchou zvieralo obľúbenú hus.

Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/citatelsky-dennik/20141-neprebudeny-obsah/