Zóny pre každého študenta

Ženský zákon obsah

Ženský zákon

–veselohra v 4 dejstvách

-humor a dramatické napätie

-bohatý ľudový jazyk

- autor v nej zachytáva sociálne pomery a medziľudské vzťahy na dedine

ČAS

1.dejstvo- začiatkom októbra, 2.dejstvo- o 2 týždne, 3.dejstvo- o 8 týždňov, 4. dejstvo – na Štefana

POSTAVY- Jano Malecký – uhliar, Mara- jeho žena /Zuzina sesternica/, Miško- ich syn

Zuzka Javorová- vdova, Anička- jej dcéra

Dora- vdova, suseda

Ženský zákon – Obsah diela

Dej: Miška povolajú na vojnu. Je zaľúbený do Aničky, prichádza za ňou rozlúčiť sa. Trápi ho, že musí opustiť svoje dievča. Cíti obavu, že by ju mohol stratiť. Rozhodne sa požiadať jej matku Zuzu o jej ruku. K Javorovcom prichádzajú i Miškovi rodičia. So zásnubami aj súhlasia, no rozhodnutie detí vnímajú ako uponáhľané, pretože Miškov návrat z vojny je neistý. 2 roky je dlhá doba.

Anička by si to za ten čas mohla rozmyslieť a na zásnuby zabudnúť. Následne vznikne konflikt medzi matkami, kt. sa pohádajú na tom, u koho budú bývať. Situáciu sa snaží odľahčiť Miškov otec Jano. Pred Zuzou ospravedlňuje ženu tým, že je rozcitlivená odchodom syna na vojnu. Vtom sa otvárajú dvere a po Miška prichádzajú regrúti a spolu s ocom zverbovaní odchádzajú. Ženy sa rozídu rozhnevané. Ani jedna nechcú popustiť. V čase mužovej a synovej neprítomnosti navštevuje Maru klebetná suseda Dora. Nahovorí jej, že Anička je Miškovi neverná.

Z vojny prichádza list od Miška, že sa o šesť týždňov vráti. Otec Jano prichádza domov skôr. Dozvedá sa o úmysloch svojej ženy a keď nájde v dome Doru, vyhodí ju. Snaží sa uzmieriť rozhnevané ženy, uvedomuje si, že ich vzdor pramení z urazenej ženskej hrdosti a zanovitosti = ženský zákon. No pre Jana je prvoradé šťastie detí. Po viacnásobnom presviedčaní sa mu podarí ženu obmäkčiť. Nakoniec sa rodiny dohodnú, že mladí, keďže je Zuza vdova, budú bývať u Javorov, ale pomôcť Maleckým nikdy neodmietnu.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/citatelsky-dennik/20146-zensky-zakon-obsah/