Chrám Matky Božej v Paríži (román)

Francúzska literatúra

Victor Hugo: Chrám Matky Božej v Paríži

žáner: historický román

miesto: Paríž

čas: 15. storočie, stredovek, 2 roky

vonkajšia kompozícia: 2 časti: 1. časť – 6 kníh 2. časť – 11 kníh – ďalej sa delia na kapitoly s názvami

téma: osudy romantických hrdinov

idea: odsúdenie pokrytectva doby, cirkvi, surovosti svetskej moci....

dej: - dopĺňaný mnohými opismi /chrám, Paríž z vtáčej perspektívy, námestie, postavy.../

výkladmi o kníhtlači, architektúre, súdnictve

  1. 1. 1482 /sviatok bláznov/ sa ľud prizerá na mystériá /duchovné hry/, ktorých autorom je Pierre Gringoire a čaká na voľbu kráľa bláznov. Má ním byť ten, kto vie urobiť najhroznejšiu grimasu. Stane sa ním Quasimodo. Oblečú mu talár, dajú papierovú tiaru na hlavu.

Gringoire sa túla Parížom, stane sa svedkom únosu krásnej Cigánky Esmeraldy. Unáša ju Quasimodo na príkaz svojho pána - kňaza Frolla. Quasimoda chytia, Esmeraldu zachráni krásny kapitán lukostrelcov Phoebus. Ona sa zaľúbi do jeho krásy.

Pierre Gringoire sa dostáva na Dvor divov /z mrzákov sa stávajú zdraví, chromí vedia chodiť/. Kráľ tejto „zberby“ ho chce dať obesiť, ale vyslobodiť ho môže dievčina, ktorá sa zaňho vydá. Esmeralda ho oslobodí, ale je to len formálne manželstvo.

Quasimoda na námestí bičujú, nik s ním nemá zľutovanie. Esmeralda sa mu dáva napiť vody a v tom okamihu sa Q. nenávisť k Cigánke mení na lásku. E. sa má stretnúť s Phoebom. Dozvie sa o tom Frollo, ktorý zahorel vášnivou láskou k E. Frollo sa dohodne s Phoebom, že bude tajne sledovať ich schôdzku. E. sa chce oddať Phoebovi, ale žiarlivý Frollo bodne kapitána a ujde. E. myslí, že je mŕtvy, omdlie. Je obžalovaná z vraždy a čarodejníctva. Pred popravou ju zachráni Q., ukryje ju v chráme. Zachrániť by ju mohla Frollova láska, ale ona ho odmieta. Z pomsty ju hodí do cely k šialenej Chudôbke. Tá 15 rokov žije zamurovaná v pustovni na námestí a žiali nad dcérou, ktorú jej uniesli Cigáni. Podľa červenej črievičky spoznáva, že E. je jej dcéra.

Vojaci odvlečú E na popravu. Zúfalý Q. pozerá na popravisko zo strechy chrámu a vidí diabolskú radosť v očiach Frolla. Sotí ho do priepasti. A tak súčasne zomierajú jeho srdcu blízki ľudia – Frollo, ktorý ho vychoval a Esmeralda, ktorú nesmierne miloval.

O 2 roky po týchto udalostiach nájdu v podzemných hroboch pokrivenú kostru muža, ktorý objíma kostru mladej ženy. Tento muž nemal žiadne znaky smrteľného zranenia. Prišiel umrieť dobrovoľne.

Postavy:

Quasimodo – ohyzdne škaredý ↔ s dobrou dušou

Esmeralda

Claude Frollo

Pierre Gringoire

romantické kontrasty:

jedinec ↔ spoločnosť / Quasimodo je škaredý, Esmeralda je Cigánka /

sen ↔ skutočnosť

krása ↔ ošklivosť

Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/citatelsky-dennik/20160-chram-matky-bozej-v-parizi-roman/