Zmierenie alebo Dobrodružstvo pri obžinkoch - Ján Palárik

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: rox85
Typ práce: Referát
Dátum: 17.12.2008
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 417 slov
Počet zobrazení: 14 553
Tlačení: 833
Uložení: 836
Stručný životopis:
Pochádzal s Kysúc. Vyštudoval za farára. Redigoval časopis Cyril a Metod a propagoval myšlienku demokracie v štáte, ale aj v cirkvi, bol proti veľkým cirkevným majetkom, pobúril si proti sebe cirkevnú vrchnosť, táto stále sledovala, podozrievala. Dali ho na nemeckú faru a neskôr dožil svoj život na fare v Majcichove pri Trnave. Písal veselohry v ktorých rozvíja myšlienku prirodzeného práva národov žijúcich v Uhorsku.
Tvorba: Zmierenie alebo Dobrodružstvo pri obžinkoch. Autor sa snažil vysloviť svoj názor na spoločenské a národné zmierenie
Ďalšou veselohrou je Inkognito a divadelná hra Drotár.

Hlavné postavy:
Grófka Eliza Hrabovská
Oriešok - školský učiteľ
Miluša - jeho dcéra, grófkina spoločníčka
Ľudovít Kostrovický
Rohon - zememerač, Kostrovického priateľ

Dej:
Oriešok prichádza na zámok za dcérou Milušov. Stretá sa aj s grófkou, ktorú prosil o podporu pri oprave školy. Grófka pomôže Orieškovi a dohodne sa s ním o príprave privítania mladého baróna Kostrovického, ktorý sa má stať jej manželom. Úradník Suchay prichádza oznámiť, že je koniec žatvy a žnice a ženci chcú osláviť radostné obžinky. Grófka sa rozhodne spojiť oslavy s privítaním mladého baróna.

Barón Kostrovický píše list, že syn príde s priateľom Rohonom, s ktorým študuje v Pešti. Grófka chce dobre spoznať baróna a rozhodne sa preobliecť za kráľovnú plesu a Milušu za grófku. Tento nápad však dostane aj barón, ktorý sa preoblečie za inžiniera Rohona a jeho priateľ za baróna. Rohon sa po stretnutí s Milušou preoblečenou za grófku hneď zamiluje. Grófovi sa nepáči jej vystupovanie a rozhodne sa odísť. Svoje rozhodnutie však zmení, keď ho očarí krása kráľovnej obžiniek, za ktorú sa prezliekla grófka. Nič netušiaci barón sa do nej na prvý pohľad zamiluje.

Inžinier nemôže viac skrývať lásku k Miluši a rozhodne sa priznať. Miluša ho však predbehne a povie, že nie je grófka, ale jej spoločníčka. Neskôr sa Miluša spolu s grófkou dozvedá, že Rohon nie je barón a žiada grófku o Milušinu ruku. Po otvorení obžiniek sa barón priznáva, že je inžinier. Nútia ho, aby si zobral za ženu kráľovnú plesu, aby zachránil jej česť. Deva je však podľa správania nevzdelaná a barón ju odmieta. Keď sa od Orieška dozvedá, že Miluša je jeho dcéra a má dobré vychovanie, chce si ju vziať. No stále netuší, že za devu je prezlečená grófka. To sa dozvie, až keď požiada Oriešku o Milušinu ruku. Po vyjasnení nedorozumení si Miluša berie Rohona a barón grófku.

Hlavná myšlienka:

Vzájomná úcta a porozumenie medzi slovenským a maďarským národom. Touto hrou chce autor ukázať, ako by mohli žiť vo vzájomnej úcte a porozumení národy v Uhorsku.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

O autorovi: Ján Palárik

Ján Palárik

Ján Palárik patril popri Jánovi Chalupkovi k najznámejším slovenským dramatikom a bol taktiež aj publicista.

Diskusia: Zmierenie alebo Dobrodružstvo pri obžinkoch - Ján Palárik

Pridať nový komentár


Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.013 s.
Zavrieť reklamu