Zóny pre každého študenta

Epos o Gilgamešovi – autor a obsah

Kto je autor Eposu o Gilgamešovi?

Autor je neznámy. 

Sumerská literatúra (4.tis. pred n. l.)

Epos o Gilgamešovi  

Epos o Gilgamešovimonumentálny hrdinský epos; jeho hrdinovia žijú, trpia a umierajú ako ostatní ľudia, ale sú obdarení nadľudskou silou.

Má dve časti: o priateľstve hlavného hrdinu s Enkiduom a o Gilgamešovom márnom úsilí dosiahnuť večný život.

Nesmrteľnosť hrdina dosiahne svojimi skutkami, nesmrteľnosť sa chápe ako výnimočnosť človeka.

Sumerský kráľ Gilgameš je historická postava, mesto Uruk bolo jedným z najstarších mestských štátov Mezopotámie.

Obyvatelia sa sťažujú bohom na vládcu Gilgameša (Gilgameš bol synom človeka a matky bohyne Nimsun, bohovia mu dali krásu, múdrosť i silu, ale bol aj človekom, a preto bol smrteľný) a tí stvoria polodivého človeka Enkidua, ktorý Gilgameša v zápase premôže. Spriatelia sa a s pomocou boha slnka Šamaša v libanonských horách spoločne zabijú hrozného strážcu cédrového lesa Chuvavu. Po návrate do Uruku sa do Gilgameša zaľúbi zradná bohyňa Ištar.

Gilgameš ju odmieta a za trest ho napadne nebeský býk. S Enkiduom býka zabijú. Enkidu z vôle bohov umiera. Gilgameš ho oplakáva a hľadá tajomstvo večného života. Vydá sa za jediným nesmrteľným človekom Utanapištimom, ktorý prežil potopu sveta a žiada ho o radu. Unavený Gilgameš nedokáže bdieť šesť dní a sedem nocí, a tak stráca nádej na nesmrteľnosť. Nepomôže mu ani získanie tajomnej rastliny večného života z morského dna, lebo ju v nestráženej chvíli prehltne had. Zostáva mu návrat do Uruku a pýcha nad vlastným dielom – pevnými mestskými hradbami.

Hrdinstvo Gilgameša, jeho statočnosť a tragický osud inšpirovali po stáročia mnohých autorov. Epos je výrazom mezopotámskej kultúry, ktorá ovplyvnila rôzne kultúry a v širšom zmysle i neskorší vývin európskej kultúry.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/citatelsky-dennik/20326-epos-o-gilgamesovi-autor-a-obsah/