Oliver Twist - Charles Dicknes

Stručný životopis:
Pochádzal s rodiny zle plateného úradníka, ktorého pre dlhy zavreli do väzenia. Už ako 10. ročný mladý Dickens si zarábal na živobytie v továrni krém na topánky. Neskôr pracoval na súde ako zapisovateľ a bol aj reportérom. Mal veľmi blízky vzťah k ľuďom, ktorý trpeli a podrobil kritike aj kruté a nemilosrdné školstvo. anglický prozaik, predstaviteľ kritického realizmu. Jeho diela sa vyznačujú kritikou spoločenských nedostatkov a nespravodlivosti, súcitom s biednymi. Tvorba: Klub Pickwickovcov. Sú to voľne pospájané príbehy s anglickej spoločnosti.

Z ďalšej tvorby:
Oliver Twist, Nicholas Nichleby, Vianočná koleda, Malá Doritka, Veľké nádeje, Starožitníkov sklep David Copperfield – načrtol tu obraz zlej školskej výchovy a neradostného detstva a výchovu na anglických školách.

Hlavné postavy:

Oliver Twist – chlapec, sirota, ktorá žije v ťažkých pomeroch, ale aj napriek tomu si zachováva svoju morálnu čistotu
Charles Bates, John Dawkins - mladí vreckári
Losberne – doktor
Sowerberry - výrobca rakiev, odkúpil Olivera z útulku
Pani Maylieová – tiež dobrosrdečná a hlavne ľudská dáma, ktorá sa ujme Olivera
Bumble
Bumblová – rodená Corneyová
Nancy – Oliverova priateľka, zlodejka
Noah Claypole – pomocník u pána Soweberryho, ktorý Olivera bil
Monks – Faginov priateľ a nakoniec aj Oliverov zlý brat
Bill Sikes – surovec, zlodej, vykrádač bytov
Fagin – starý žid, prechovávač zlodejov a kradnúcich predmetov
Pán Brownlow – Oliverov opatrovateľ, dobrosrdečný, poctivý starý pán
Rose Maylieová – adoptovaná dcéra pani Maylieovej, láskavá, dobrá

Dej:

Po narodení mu matka zomrela. Dali ho do sirotinca ale keďže tam nebolo ženy ktorá by sa o neho mohla staraťdali ho ku pani Mannovej ktorá sa starala o 20 či 30 takýchto detí. Pri pani Mannovej bol až do svojich 9 rokov. Potom ho dali jednému hrobárovi a pridali mu 5 libier. Hrobár ho zaučil. Mal ešte druhého učňa ktorý do Olivera stále rýpal. Až raz zarýpal do Oliverovej matky a Oliver ho zmlátil. Potom Olivera zavreli do pivnice. Ráno si zbalil veci a ušiel. Vydal sa smerom na Londýn. Po ceste stretol Jacka Dawkinsa prezývaného Lišiak.

Lišiak ho zaviedol do Londýna ku starému Židovi – Faginovi. Žid mu dal jesť a ostal u neho aj s inými deťmi. Keď sa zobudil boli už všetci preč okrem Žida ktorý chystal raňajky. O chvíľu prišiel Lišiak aj s Charley Bates.

Židovi ukázali čo šlohli. Hrávali sa hru na vyťahovanie vecí Židovi z vreciek. Oliver tomu nechápal. Raz sa s Lišiakom a Charlim vybral von aj Oliver. Okradli jedného pána o vreckovku. Oliver keď to zbadal tak zistil čím sa živia. Začal bežať za nimi a vtedy okradnutý zistil že je okradnutý a začal kričať zlodej. Keď sa obzrel uvidel bežať Olivera a myslel si že to bol on. Olivera začalo naháňať kopec ľudí a nakoniec ho chytili. Policajt ho odviedol rovno k súdu. Keď skoro už Olivera obvinili a dávali mu trest 3 mesiace nútených prác vbehol do súdnej siene kníhkupec pri ktorom vtedy stál a vyberal si okradnutý a povedal že to Oliver nebol ale iný dvaja chlapci. Oliver medzi tým odpadol. Keď vonku vychádzal okradnutý pán Brownlov uvidel ako sa policajti pokúšajú prebrať Olivera. Pán Brownlov sa Olivera ujal lebo už od začiatku mu ho bolo ľúto. A naložil si ho do koča.

Keď Oliver vyzdravel veľmi ďakoval pánovi Brownlowi ,že si ho nechal pri sebe a pán mu veril. Raz keď ho poslal za kníhkupcom o ktorom sme už hovorili dal mu knihy a peniaze. Po ceste ho ale zbadala Nancy a Sikes – priateľ Fagina a Olivera uniesli. Nechali ho veľa dní zavretého v dome. A hrávali sa hru na kradnutie. Sikes s Faginom mali dohodnutý kšeft do ktorého potrebovali malého chlapca. A aby k sebe Olivera pripútali (aby na neho niečo mali) zobrali do akcie Olivera. Akcia nevyšla a Olivera postrelili a keďže ich naháňali sluhovia a psy Olivera nechali v priekope a ušli. Keď sa Oliver prebral bol úplne vyčerpaný a bola mu zima a ešte bol aj poranený. Dotackal sa ku prvému domu (bol to ten ktorý mali vykradnúť) zazvonil na bránku a omdlel. Sluhovia čo ho našli si mysleli že je to ten ktorého v noci postrelili. A tak zavolali doktora a policajtov.

Doktor prišiel skôr ošetril Olivera a zavolal ku nemu pani domu. Keď tá zistila že to nieje zlodej akého si predstavovala ozvala sa v nej ľútosť a Olivera zbavili viny pred policajtmi. Oliver keď sa prebral bol im vďačný a ďakoval čo všetko pre neho urobili. Keď vyzdravel išli s pani domu a slečnou Rose na vidiek aby si zdravie posilnil. Tu sa však slečne Rosy pohoršilo a dostala vysoké horúčky. Preto poslala pani Olivera do krčmy aby poslal list. Tu sa Oliver stretol s nepríjemným chlapom. Keď Rosy vyzdravela prišiel za nimi na vidiek sluha ktorý Olivera postrelil aj s Harrym Maylem. Harry Mayle povedal Rose ako ju ľúbi ale ona odmietla kvôli svojej minulosti aby kvôli nej potom netrpel vo svojej kariére. Oliver raz večer keď bol pri okne zbadal za oknom Fagina s chlapom ktorým mal v krčme nepríjemný zážitok. Medzi tým v Londýne pán Bubble sa stretol z Monksom a za peniaze mu Bumble dohovoril stretnutie s jeho ženou pričom sa Monks zaujímal o ženu ktorá v chudobinci asi pred 12 rokmi porodila syna. Jeho žena o tom niečo vedela lebo jej to povedala umierajúca Sally a dala jej lístok zo záložne. Na šperku ktorý bol uložený v tejto záložni bolo vyryté meno Agnes a rok predtým ako sa narodil Oliver.

Monks potom navštívil Fagina a všetko mu povedal že Oliver je jeho brat. Tento rozhovor si Nancy vypočula a šla za Rose o ktorej sa v tomto rozhovore dopočula a povedala Rose že Monks chce do niečoho namočiť Olivera aby zhrabol celé dedičstvo. Po tomto rozhovore keď Nancy odišla sa vrátil Oliver. Povedal že videl pána Brownlowa. Rose napadlo že toho môže využiť a šli do domu pána Brownlowa. Rose mu všetko rozpovedala aj o Monksovi. Nancy sa v prítomnosti Fagina a Monksa začala divne správať a preto ju dal Fagin sledovať Noahom Claypolom- bývalým učňom u hrobára. Sledoval ako sa stretla s Rose a pánom Brownlowom na Londýnskom moste a rozhovor vypočul a Faginovi ho zopakoval. Neskôr prišiel za Faginom aj Sikes keď mu o tom Noah na podnet Fagina povedal. Sikes bežal domov a Nancy zavraždil. Ušiel na vidiek ale všade ho prenasledoval Nancyn tieň a hovorilo sa o tej vražde všade. Vrátil sa do Londýna. Jeho pes ktorý mu na vidieku ušiel lebo ho chcel Sikes utopiť ho v meste prezradil. Ľudia sa vrhli na dom v ktorom bol. Sikes chcel ujsť. Vyšiel na strechu a keď si upevňoval lano o komín a chcel si slučku dať okolo pása nad ním zbadal Nancyne oči prízrak a spadol do zadu pričom slučku mal ešte len na krku a tak sa obesil. Pes mu chcel skočiť na plecia ale minul a spadol z veľkej výšky na hlavu a bol na mieste mŕtvy.

Polícia pochytá aj jeho spoločníkov aj Fagina. Tej je popravený. Medzi tým pán Brownlow priviedol do svojho domu násilím Monksa pomocou svojich sluhov a prinútil ho sa priznať. Oliver sa konečne dozvedá svoju minulosť. Jeho otec mal syna – Monksa. Od manželky odišiel a zaľúbil sa do Agnes Flemingovej – matky Olivera. Jeho otec zomrel a odkázal mu časť dedičstva. Monks chcel jeho časť získať, a tak prenasledoval Olivera Agnesim. Otec mal ešte jednu dcéru – Rózu – ju si neskôr adoptovala pani Maylieová. Nakoniec sa Monks dostal do basy. Oliver nakoniec zdedil svojich 3000 libier Harry Maylie požiada Rózu o ruku a ona prijala. Žili na dedine. Pán Brownlow si zobral Olivera za svojho syna. Všetci žili šťastne v jednej dedine a stále sa navštevovali.
Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/citatelsky-dennik/2033-oliver-twist-charles-dicknes/