Dômyselný rytier Don Quijote de la Mancha

Miguel de Cervantes Saavedra (1547 – 1616)

Predstaviteľ tzv. zlatého veku španielskej literatúry. Cervantes prežil pohnutý život: v námornej bitke prišiel o ruku, po zajatí ruskými pirátmi bol 5 rokov v otroctve v Alžírsku, mal neúspechy v obchodnom podnikaní i osobnom živote.

Dômyselný rytier Don Quijote de la Mancha

– dvojdielny román, pôvodne písaný ako paródia

na rytierske romány, podáva obraz človeka a jeho večnej túžby po ideáli pravdy, slobody a spravodlivosti; dvojica hlavných hrdinov Don Quijote a jeho sluha Sancho Panza, predstavuje dvojaký pohľad na svet – rytierstvo čistého srdca a zdravý sedliacky rozum.

Hlavným hrdinom je chudobný dedinský šľachtic Quijano, ktorého vášnivé čítanie rytierskych románov pripraví o zdravý rozum. Rozhodne sa slúžiť vlasti a stať sa potulným rytierom, vyhľadávať nebezpečenstvá a naprávať krivdy. Premenoval sa na Dona Quijota, svojho biedneho koňa na Rocinanta a našiel si aj zbrojnoša – Sancho Panzu, prešibaného sedliaka, ktorému sľúbil, že ho urobí pánom ostrova. Pastierka svíň sa stala dámou jeho srdca – Dulcinea.

Spolu sa pustia na svoju púť: Don Quijote bojuje proti obrom (hoci Sancho vie, že ide o veterné mlyny); napadne čarodejníkov (mníchov); nájde prilbu slávneho vojvodcu (vysvitne, že je to stará miska na holenie); rytier zápasí s mechmi vína; stretnú galejníkov; spolu s nudiacimi sa šľachticmi nahovoria Sanchovi, že sa skutočne stal pánom ostrova; prejde cez nich 600 svíň, až nakoniec na smrť chorý Don Quijote umiera a tesne pred smrťou sa mu vráti zdravý rozum.

Don Quijote a Sancho Panza sú literárne typy: Don Quijote je typom komickým i tragickým. Ako blúznivec odtrhnutý od skutočnosti spočiatku pôsobí v spoločnosti cudzorodo a smiešne, ale svojou nefalšovanou ušľachtilosťou, hrdinstvom a túžbou po ideáli nakoniec vzbudzuje úctu. Tento rojko nastavuje zrkadlo svojej dobe, takže smiešnou sa stáva chamtivá spoločnosť a v protiklade k nej o to viac vyniká Quijotova šľachetnosť. Sancho Panza je naopak praktický, prostoduchý, stále uzemňuje túžby svojho pána, až sa jeho „donkichotstvom“ sám nakazí.

Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/citatelsky-dennik/20331-domyselny-rytier-don-quijote-de-la-mancha/