Príhody Olivera Twista

V anglickej literatúre bol najvýznamnejším predstaviteľom Charles Dickens (1812 – 1870). Hrdinami jeho diel sú veľmi často ľudia, na ktorých spáchala spoločnosť krivdu. Typickým znakom Dickensovho diela je láskavý humor, ktorý sa proti malomeštiactvu a zaostalosti spoločnosti mení na iróniu a satiru.

Medzi Dickensove najlepšie diela patria romány Klub Pickwckovcov, Oliver Twist a David Copperfield.

Pamäti klubu Pickwickovcov - Dickensov prvý román je mnohými kritikmi považovaný za najlepší. Autor v ňom majstrovsky skĺbil sociálnu kritiku a humor. Pán Pickwick je postava podobná Donovi Quijotovi vo svojej naivite, neschopnosti orientovať sa v reálnom živote, je to však zároveň dobrý, humánny človek. Výraznou postavou je aj jeho sluha Sam Weller, ktorý priniesol do románu oživenie a popularitu medzi čitateľmi. Dickens v románe zachytil aktuálne spoločenské problémy.

Príhody Olivera Twista 

Príhody Olivera Twista – jedno z najpopulárnejších diel všetkých čias. Malo už filmovú, divadelnú aj muzikálovú podobu.

Téma: Zobrazenie života siroty v 19. storočí.

Idea: Kritika zaostalosti vtedajšej spoločnosti v sociálnych otázkach a problematika detskej výchovy.

Hlavné postavy: Oliver Twist, Fagin, Sikes, Nancy, Rose, pani Mayelieová, Monks, pán Brownlow...

Dej: Odohráva sa prevažne v Londýne, v 19. storočí.

Hlavný hrdina Oliver Twist sa narodí v obecnom chudobinci. Jeho matka hneď po pôrode umiera. Oliver vyrastá s ostatnými sirotami v sirotinci, kde je s nimi zle zaobchádzané. Odtiaľ sa dostáva do rodiny hrobára, kde pracuje ako učeň. Avšak ani tam s ním nieje zaobchádzané oveľa lepšie ako v sirotinci. Napokon odtiaľ utečie do Londýna. Po ceste sa stretáva s Fiškusom, ktorý mu sľúbi strechu nad hlavou v Londýne. Oliver však končí v brlohu zlodejskej bandy, ktorej vodcom je žid Fagin. Ten ho núti kradnúť. Pri nepodarenej akcií Olivera chytia.

Ujme sa ho starý pán, ktorému sa zdôverí so svojím smutným osudom. Faginová banda ho však z nového a láskavého domova unesie zo strachu, že by ich mohol prezradiť. Opäť ho nútia kradnúť. Pri vlámačke do domu starej vdovy Olivera postrelia a chytia. Stará pani Mayelieová a jej neter Rose uveria Oliverovmu príbehu a zachránia ho pred väzením. Ten v ich opatere začal žiť šťastný život. Nancy tajne vypočuje rozhovor medzi Faginom a Monksom, z ktorého sa dozvie o pravom pôvode Olivera.

Toto tajomstvo zverí Rose a jej priateľom, začo ju Sikes zabije. Vysvitá, že Oliver je synom najlepšieho priateľa pána Brownlowyho a jeho lásky Agnes, ktorú si nikdy nevzal, pretože zomrel, a tiež bratom Monksa, ktorý sa spolčil s Faginom, aby ho odstránil a zabral jeho dedičstvo. A že Rose je malá sestra Oliverovej mamy, ktorej sa ako dieťa ujala pani Mayelieová. Rose sa v závere vydá za Harryho Mayiela, Sikes a Fagin za svoje činy zaplatia smrťou. Monks sa odsťahuje do Ameriky. Oliver získa svoje dedičstvo a začne žiť spokojný život u pána Brownlowa.

Kompozícia: Dobrodružstvá Olivera Twista sú realistickým románom. Román je napísaný vo forme päťdesiatich troch kapitol. Realistické prvky možno badať v opisoch miest, či v charaktere postáv.

Znaky realizmu: hlavný hrdina je obyčajný človek – sirota, zobrazený je všedný svet s jeho problémami, námet príbehu je z vtedajšej doby, autor vniesol do diela aj nádych humoru (napr. obľúbené vyjadrenie pána Grinwiga. "zjem svoju hlavu").
Autor neodsudzuje postavy za ich prehrešky, pripisuje ich na vrub spoločnosti. Nesympatizuje ani s jednou stranou, sám seba nazýva iba dejepiscom, pozorovateľom.

Charakteristika postáv:
Oliver Twist: Hlavný hrdina – dieťa. Aj napriek ťažkému životu si Oliver uchoval svoju prirodzenú detskú dušu. Všetky útrapy znášal trpezlivo. Predstavuje typ silnej osobnosti. Bol milý, srdečný, ale hlavne vďačný za akýkoľvek prejav lásky voči jeho osobe, ktorý opätoval ešte vrúcnejšie. Aj napriek nepriazni osudu, bol stále silne veriaci človek. Na dieťa bol nesmierne odvážny, keď chcel radšej umrieť, ako by mal kradnúť. Vo svojej dobrote chcel pomáhať iným. Bol nesmierne sklamaný, keď sa mu nepodarilo zachrániť Dicka. Nakoniec sa jeho čisté srdce dočkalo lásky po ktorej tak veľmi túžilo.

Fagin: Predstavuje typ zápornej postavy. Nielenže bol zlodejom, ale pod rôznymi vyhrážkami nútil kradnúť aj iných. Bol bezcharakternou postavou, ktorej išlo len o svoje dobro. Neváhal vydať na šibenicu aj svojich najbližších, ak z toho mohol profitovať. Nakoniec však sám skončil na šibenici.

Nancy: Charakter tejto postavy nie je celkom jednoznačný. Na jednej strane pociťuje akúsi ženskú náklonnosť voči Oliverovi, na druhej strane je to práve ona, čo ho unesie od pána Brownlowa. Síce prezradí Rose tajomstvo, ale odmieta sa vzdať svojho života medzi zlodejmi a prosí ju, aby ich nezradila. Robí to všetko pre lásku k Sikeovi, ktorý ju nakoniec brutálne zavraždí.

Monks: Človek bez chrbtovej kosti. Je schopný zavraždiť svojho brata, len kvôli majetku. Avšak autor jeho nenávistnú povahu pripisuje jeho matke, ktorá ho tak vychovala, čím nastoluje problém výchovy dieťaťa. Oliver sa s ním podelí o svoj majetok vo viere, že zmení svoj život, avšak on opäť končí medzi vyvrheľmi spoločnosti.

Vedľajšie Postavy:
Brownlow – Oliverov opatrovateľ
Rose Maylieová Bumble Bumblová - rodená Corneyová
Nancy – Oliverova priateľka
Noah Claypole – pomocník u pána Soweberryho, ktorý Olivera bil
Monks – Faginov priateľ a nakoniec aj Oliverov zlý brat

Stručný obsah:
Oliver mal smolu hneď od začiatku. Jeho matka pri pôrode zomrela, nikto nevedel, kto a odkiaľ je. A tak ho umiestnili do chudobinca a dali mu aspoň meno - Oliver Twist. V chudobinci sa ale o neho nestarali, a tak bol vychudnutý a špinavý.
Nakoniec ho predali za 5 libier výrobcovi rakiev pánovi Sowerberrymu. Pán Sowerberry sa o neho staral dobre. Ale jeden starší pomocník Noah, ktorého pán Sowerberry zobral z útulku, Olivera bil. Oliver už týranie nemohol vydržať a jedného dňa Noaha zbil. Za tento čin bol Oliver potrestaný, a preto ukrivdený utiekol z domu a smeroval do Londýna. Po ceste už unavený a vyhladnutý stretol Johna Dawkinsa, ktorý mu ponúkol nocľah a pohostenie. Vtedy ešte Oliver netušil, čo sa deje. Totiž John nebýval sám.

Bol v dome pána Fagina, kde bolo viacero detí. Neskôr zistil, že Fagin je zlodej, ktorý na svoje zločiny zneužíva deti. Prvýkrát to pochopil, keď ich poslal do ulíc Londýna, kde deti okradli postaršieho pána. Oliver sa preto rozhodol zutekať z miesta činu za nimi. Vtom to ten pán menom Brownlow zistil. Keď uvidel Olivera, ako uteká, myslel si, že to bol on. Podarilo sa ho chytiť a postaviť pred súd. Pán Brownlow sa ho však zastal a zobral ho k sebe domov.

Tam sa oňho spolu so ženou starali, ako o vlastného syna a Oliver sa cítil ako doma. Ale jedného dňa, keď išiel do kníhkupectva, ho Faginovi ľudia zajali a odvliekli do zločineckého štábu. Tam sa ho Fagin snažil dostať na ich stranu, ale nepodarilo sa mu to. Preto ho Fagin odviezol k zlodejovi Sikesovi, ktorý ho vzal na lúpež do jedného domu, ale Olivera pri úteku postrelili. Oliver vysvetlil majiteľke domu, pani Maylieovej, jeho príbeh a to, že bol v tom nevinne. Pani Maylieová to pochopila a snažila sa chlapcovi pomôcť.

No Fagin sa nevzdával a spolu s priateľom Monksom pripravoval na Olivera podlosti. Tu sa však prebudilo svedomie v jednom z Faginových detí, u Oliverovej priateľky Nancy. Tá sa rozhodla konať a navštívila pani Maylieovú. Pani Maylieová kontaktovala pána Brownlowa a zistila podozrenie, že Oliver nie je obyčajný chlapec, ale že mu prináleží veľké dedičstvo. Nancy sa im snažila pomôcť, ale Sikes, ktorý spoznal jej zradu, ju zavraždil. Ale zločincom sa našťastie nepodarilo ujsť a obaja skončili na šibenici. K objasneniu celej záhady prichádza až na konci diela, kedy pán Brownlow odhalil pána Monksa ako skutočného Oliverovho brata, ktorý chcel Olivera pripraviť o dedičstvo.

Oliver nakoniec zdedil svojich 3000 libier a ostal žiť s pánom a pani Brownloavcami, ktorí sa o neho naďalej starali s láskou ...

Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/citatelsky-dennik/20337-prihody-olivera-twista/