Kniha: Miláčik (Guy de Maupassant) román

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: ivanus (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 26.05.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 446 slov
Počet zobrazení: 1 697
Tlačení: 159
Uložení: 168

Kniha: Miláčik (Guy de Maupassant) román 

Flaubertovým žiakom bol Guy de Maupassant (1850 – 1893). Je majstrom poviedok s veľkou znalosťou ľudskej psychológie v najrôznejších situáciách. Z Maupassantových románov patrí k najlepším Miláčik. Spoločenský satirický román Miláčik je najvýznamnejším Maupassantovým dielom. Je o karieristovi, ktorému cesty do najvyšších kruhov otvárajú ženy svojou láskou a vplyvom. Satira s viacerými autobiografickými prvkami má rýchly dejový spád. Posilnená výstižnými opismi Maupassantovi dôverne známych novinárskych finančných a politických kruhov, je adresnou kritikou práve tejto časti spoločnosti.

Všetky Maupassantove diela prezrádzajú autorov pozorovací talent a vyznačujú sa výraznou psychológiou postáv.

Hlavný hrdina - bývalý vojak Georges Duroy sa po náhodnom stretnutí s priateľom stáva lokálkarom v parížskom denníku. A keďže neoplýva prílišnou bystrosťou, nevie napísať článok, tak prichádza za Forestierom. On ho pošle za Madelein. Spolu napíšu úspešný článok. Je pozvaný k nim na večeru a zoznamuje sa s pani de Marelle. Stáva sa jej milencom, hoci je vydatá. Forestier ochorie a vydá sa so ženou na juh. Duroy príde na prosbu Madelein za nimi. Forestier zomiera a Duroy neváha nad mŕtvym telom priateľa uchádzať sa o ruku vdovy, lebo od zväzku s ňou si sľubuje rýchly a úspešný vzostup vo vládnucej parížskej spoločnosti. Po čase sa vezmú.

Georges si mení meno z Duroy na pán du Roy de Cantel. Rozum však Duroy „nahrádza“ bezohľadnosťou, strieda milenky a kolotoč jeho kariéry sa krúti čoraz rýchlejšie, stáva sa šéfom tlačového koncernu a s titulom baróna, pýšiac sa stužkou Čestnej légie, sa ženie za perspektívou ministerského kresla.

Prichádza nové volebné obdobie. K moci sa dostane poslanec Laroche – Mathieu. Večeriava u Duroyovcov a správa sa v byte ako druhý pán domu. Du Roya to nesmierne ponižuje. Uvedomuje si, že vzťah so svojou ženou mu už nie je prospešný. Hľadá z neho cestu von. Popri krásnych vášnivých stretnutiach s pani de Marelle postupuje v redakcii stále vyššie a vyššie. Pani Walterová mu prezrádza politické machinácie a Du Roy vďaka nej zarobí veľké peniaze. Stále ňou však opovrhuje. Nachytá Larocheho so svojou ženou. To je pre neho konečne zámienka, vyvliecť sa z manželstva.

Medzitým sa zoznamuje so Suzanne. Mladé dievča je ním očarené. Du Roy si ju natoľko pripúta, že je schopná s ním újsť. Takto dostáva starého Waltera na lopatky. Walter nechce škandál, tak so svadbou súhlasí. Pani Walterová sa nervovo zrúti.

Du Roy vypočítavo dobýval srdcia žien, aby ichvzápätí surovo pošliapal. Maupassant nemoralizuje, ale skratkou kreslí prenikavo videnú skutočnosť. Nemárni čas epickým opisovaním charakteru svojich hrdinov. Dáva im hovoriť a konať tak, že čitateľ jasne vidí, kam ich treba zaradiť. Pokiaľ sa v románe dostanú k slovu drobný ľudia, Maupassant ich obraz a konanie prehrieva chápavou sympatiou, kým tých druhých šľahá ostrou iróniou, obnažuje ich prázdnotu a skazenosť ich sveta.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#Rychly


Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.014 s.
Zavrieť reklamu