Keď báčik z Chochoľova umrie – hlavná myšlienka

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: ivanus (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 26.05.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 343 slov
Počet zobrazení: 4 461
Tlačení: 264
Uložení: 287

Martin Kukučín, vl. menom Matej Bencúr (1860 – 1928)

Narodil sa v Jasenovej na Orave v roľníckej rodine. Jeho dielo je rozsiahle a vrcholí v ňom realizmus v našej próze. Písal poviedky, novely, romány, je autorom niekoľkých hier a cestopisov.

Keď báčik z Chochoľova umrie 

Vo svojej tvorbe sa nevyhol problematike zemianstva, ku ktorému mal zamietavý postoj, a ktorý zachytil v humoristicko-satirickej poviedke Keď báčik z Chochoľova umrie.

Názov tejto poviedky bol najčastejšou replikou jej hlavného hrdinu, schudobnelého a márnotratného zemana Aduša Domanického. Charakterizuje ho už jeho meno – doma nič. O svoje hospodárstvo sa nestará, je ľahkomyseľným chválenkárom, ktorý najviac času trávi v krčme pri kartách. Má mnoho dlhov, ale svojich veriteľov odbíja vetou, „počkajte, kým báčik z Chochoľova umrie“. Verí totiž, že po svojom príbuznom zdedí majetok.

Jeho protikladom je racionálny a predvídavý špekulant Ondrej Tráva, ktorý zanechal hospodárenie na poli a venuje sa kšeftovaniu s rôznym tovarom. Jeho povahu dokresľuje autor Ondrejovým snom o strihaní oviec („ošklbávanie“ ľudí). Ako sa však ukáže na konci poviedky, ani Ondrej Tráva nie je úplne bezcitný.

Na jednom jarmoku sa títo dvaja spolu zoznámia a Aduš ponúkne Ondrejovi jačmeň na predaj. Zoberie závdavok a do určitého termínu má priniesť jačmeň. Keďže Aduš slovo nedodrží, príde si Ondrej po jačmeň sám. Je prekvapený, keď vidí schátralé sídlo Domanických, pretože chvastavý Aduš mu ho vylíčil celkom inak. Navyše sa ukáže, že Aduš nemá ani jačmeň, ani závdavok. Tráva zúri, ale keď mu Adušov sluha poradí, že si má pýtať jasene, ktoré rastú pri kaštieli, celkom sa mu táto myšlienka pozdáva a navrhne to Adušovi. Aduš sa krúti, vyhovára, ale keď Tráva nástojí na svojom, dojatý Aduš mu vysvetlí, že jasene nemôže predať, lebo sú pod nimi pochovaní jeho predkovia a tam spočinie i báčik z Chochoľova. Keď Ondrej vidí slzy v Adušových očiach, napokon súhlasí, že so splatením závdavku počká.

Aj tu sa dočkáme harmonického konca. Aduš slovo dodrží, a keď umrie báčik z Chochoľova, Aduš plače na jeho pohrebe ako malé dieťa. Vstúpi si do svedomia a uvedomí si svoje chyby.

Autor v tejto poviedke výstižne zachytil mravný aj hospodársky úpadok zemianstva, ktoré prestalo byť na konci 19. storočia relevantnou spoločenskou autoritou a bolo v tom čase už odsúdené na postupný, ale nevyhnutný zánik.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Video: Keď báčik z Chochoľova umrie – hlavná myšlienka

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#Čo je hlavná myšlienka #Hlavná myšlienka


Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.031 s.
Zavrieť reklamu