Dies irae – Kukučín

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: ivanus (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 26.05.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 206 slov
Počet zobrazení: 1 240
Tlačení: 146
Uložení: 148

Dies irae

Dej sa odohráva v roku 1874, kedy vypukla epidémia cholery. Ústrednou postavou je starý úžerník Sýkora, ktorý za najdôležitejšie v živote považuje peniaze a ich hromadenie je zmyslom jeho života. Keď sa richtárovci Zimovci zadĺžia, zakáže chodiť synovi Jurkovi za ich dcérou Evkou. Druhého syna dal zasa na vojnu len preto, lebo ho podozrieval z krádeže svojich peňazí. Keď Jurko ochorie a opatrujú ho richtárovci, Sýkora ho nejde ani len pozrieť, lebo mu zo sypárne ukradli peniaze, a to ho mrzí viac, než hroziaca synova smrť. Aj v rozuzlení tejto poviedky však vidíme u Kukučína vplyv tolstoizmu. Starý Sýkora sa polepší a uvedomí si, že svoj život v honbe za peniazmi premárnil. Do jeho úst vkladá autor kajúcny monológ, v ktorom si Sýkora priznáva, za akú cenu sa dostal k peniazom:

„Úskoky, lesť, obchádzanie zákona, využitie slabostí ľudských, vykoristenie cudzieho nešťastia, zapredanie cti a viery – to je tá práca...“

Umelecky najslabším miestom Kukučínových poviedok sú ich harmonické konce. Autor prosto nedokázal prekonať lásku k svojim postavám a milosrdne, no psychologicky nepresvedčivo ich zbavuje nerestí, necháva ich prerodiť sa. Ibaže jedným dychom treba dodať, že tá istá láska, ktorá pramení z dôvernej znalosti a pochopenia vnútorného ustrojenia jeho hrdinov, umožnila Kukučínovi vytvoriť prvé naozajstné ľudové typy slovenského realizmu, ľudí z mäsa a kostí, a nie úbohé vykonštruované figúrky vajanskovského razenia.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.027 s.
Zavrieť reklamu