Búrlivé výšiny - Emily Bronteová

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: rox85
Typ práce: Referát
Dátum: 18.12.2008
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 460 slov
Počet zobrazení: 16 562
Tlačení: 1 299
Uložení: 1 591
Dej:
Do nájomného domu v Drozdove sa nasťahoval nový nájomník pán Lockwood. Po návšteve majiteľa drozdova na Búrlivých Výšinách , a po neslušnom prijatí a nepríjemnej príhode že ho nikto nechcel odprevadiť ani sluhovia do Drozdova sa dohodol so slúžkou Ellen Deanovou ktorá bola jeho slúžkou v Drozdove nech mu porozpráva o tejto zaujímavej rodine. Hindley Earnshaw býval aj so svojou ženou na Búrlivých Výšinách mal syna Hindleya a dcéru Katku. Keď raz pán Earnshaw šiel do Liverpoolu. Spýtal sa detí čo im má priniesť Hindley chcel husle a Katka bič na kone.

Keď sa pán vrátil o tri dni priniesol so sebou malého chlapca cigánča rozbité husle a bič stratil. Jeho žena ho chcela vyhodiť ale pán Earnshaw to nedovolil. Volali ho Heatcliff ako sa volal ich malí synček ktorý umrel ešte maličký. Takto sa Heatcliff dostal do rodiny. Slečna Katka sa s ním veľmi skamarátila ale Hindley ho neznášal. Sotva dva roky potom mu žena umrela. Pán Earnshaw mal Heatcliffa veľmi rád. Potom začal pán Earnshaw zdravotne upadať. Nakoniec pán Earnshaw umrel. Pán Hindley prišiel domov na pohreb a priviedol si ženu.

Raz sa Hetcliff s Katkou vydal do Drozdova. Cez okno sa dívali na Edgara a Izabellu Lintonových. Lenže ich pristihli a Katku pohrýzol pes. Keď zistili kto sú Katku si tam nechali a Heatcliff bežal na búrlivé výšiny a povedal o mne slúžke Ellen. Od vtedy Katka udržovala styky s Lintonovcami. Mladý Edgar Linton požiadal o ruku Katku. Ona to prijala. Keď o tom hovorila s Ellen náhodou to počul Heatcliff ako Katka povedala ,že si nemôže vziať Heatcliffa lebo by sa celkom znemožnila. Keď toto Heatcliff počul ušiel a neukázal sa tri roky.
Katka po svadbe s Edgarom prehovorila Ellen Deanovú aby šla s nimi do drozdova. Mali spolu dcéru Katku. Prešli tri roky a vrátil sa Heatcliff. Vyhral v kartách Búrlivé Výšiny od Hindleyho.

Heatcliff bez súhlasu Edgara si zobral jeho sestru Izabellu a spolu ušli. Manželka Edgara umiera. O nejaký čas sa vrátili a nasťahovali sa na Búrlivé Výšiny. Hindleyho žena umrela a za čas aj on. Izabella ušla od Heatcliffa. Narodil sa im syn Linton. Po smrti Izabelly si ho zobral Heatcliff na Búrlivé Výšiny. Dcéra Edgara Lintona Katka sa s ním skamarátila a chodievala za ním na Búrlivé Výšiny. Jej otec s tým ale nesúhlasil. Heatcliff potom prinútil Katku zobrať si jeho syna lebo vedel že ten dlho nepožije a jej otec takisto nie. Na silu si ho musela vziať nakoľko ju držali zavretú aj so slúžkou Ellen na Búrlivých Výšinách. Po svadbe jej otec Edgar Linton zomrel. A majetok tak pripadol na syna Heatcliffa. Ten však krátko po svadbe umrel tiež. Katka musela bývať na Búrlivých Výšinách. Postupom času sa Katka zaľúbila do Haretona a po nečakanej smrti Heatcliffa sa zobrali.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.014 s.
Zavrieť reklamu