Matka - Július Barč - Ivan

Matka - Július Barč - Ivan 

Stručný životopis:

Narodil sa v Krompachoch na východnom Slovensku v rodine učiteľa. Mal široký literárny obzor. Ovládal niekoľko jazykov: nemčinu, maďarčinu, francúzštinu. Študoval na evanjelickej fakulte v Bratislave a pôsobil ako kňaz. Námetmi jeho diel je malomestské prostredie a jeho obyvatelia, ktorí sú karieristi, žijú v pretvárke, faloši,... Písal dramatickú tvorbu.

Prvá hra: 3000 ľudí – čerpal námet zo slovenského prostredia v období hospodárskej krízy.

Satirická hra: Mastný hrniec

K vrcholom Barčovej tvorby patrí dráma Matka.

Expresionizmus: dráma Neznámy

Prvky absurdnej drámy: hra Dvaja – otázky medziľudských vzťahov; Veža 

Prozaické dielo: Husličky z javora – kniha pre mládež.

Matka – obsah diela

Dej: Dráma sa začína tak, že jedného rána sa matke zjaví vidina. Vidí Paľa, ktorý prichádza z Ameriky domov a prináša Janovi darček „nôž“. Matka sa tejto vidiny zľakne. Jano zobral Paľovi čiastku majetku po nebohom otcovi, dokonca ho oberie o lásku. Začal chodiť s atkou. jano pracuje v bani. Ľudia ho nemajú radi pre jeho egoizmus a pokrytectvo. Nemá kamarátov. matkina predtucha sa plní. Paľo prichádza domov a podáva Janovi nôž. Prejde rok.

Paľo je nešťastný a začína piť, lebo majetok mu zobral Jano. Paľo odchádza ku Katke, kde robí paholka. Nebýva už v dome. Príde deň, keď sa matke prisnije ďalší sen. V ňom vidí ako Jano zabije nožom Paľa. Matka chce tomu zabrániť. Raz keď Paľo príde navštíviť matku Jano sa schová do komory a vstupuje do izby. Bratia sa začínajú hádať a biť.

Vtedy matka vojde do miestnosti, keď vidí, ako sa Jano zaháňa na Paľa nožom, zhasne svetlo a postaví sa pred Paľa. A tak Jano prebodne matku. V chovaní postáv nastal zlom, keď vidia matkine mŕtve telo na zemi. Vtedy Jano začne plakať. V tom všetko pochopia a nenávisť sa stratí. Napokon sa ide priznať susede. Dráma končí Janovým monológom: „Teba učili trpieť, mnou mohol otriasť len víchor. Mamka ja idem hľadať niekoho, kto moju dušu oslobodí.“

Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/citatelsky-dennik/2050-matka-julius-barc-ivan/