Zóny pre každého študenta

Detvan - Andrej Sládkovič

Je to lyricko-poetická skladba. Témou je oslava ľudu, jeho síl, schopností. Básnik chce ukázať zdravý základ slov. Ľudu a verí v budúcnosť slovenského ľudu. Básnik to vyjadril slovami „Čo keď sa puk ten vo kvet rozvije, svety nám závidieť budú.“ Dielo má päť spevov:
1. Martin
2. Družina
3. Slatinský jarmok
4. Vohľady
5. Lapačka

Dej je zasadený do historického rámca, do čias kráľa Matiáša. Je to obdobie romantizmu. Autor si kráľa idealizuje, idealizuje najme vzťah kráľa k ľudu. Kráľ tu vystupuje ako spravodlivý a dobrý panovník. Sú tam aj prvky realizmu. Hrdina je Martin Hudcovie, je to slovenský mládenec z Detvy spod Poľany, je vzor slovenskosti. Dielo sa začína básňou Vrstovníkom. Je to pozdrav, výzva junákov do slovenských dolín.

1. spev - Martin sa narodí pod Poľanou v prostredí divokej prírody vysokých hôr, storočných dubov, preto z neho vyrastá silný, smelý a zdravý mládenec. Ale dokáže byť aj milý, jemný, nežný, lebo okrem piesne storočných dubov počúva aj peknú pieseň matkinu. Narušil dievčenské hry, uvidel šumnú Elenu. Hneď v tomto speve zabije kráľovského sokola, lebo videl, ako sa vrhol na slabého zajaca. Nechce hodiť valašku do vrabca, hodí ju do sokola. Hovorí, že nech sa sokol vrhne na seberovného, nie na slabšieho. Básnik chce naznačiť myšlienku sociálnej spravodlivosti.

2. spev - Martin ide za svojou družinou a ukazuje im sokola. Sokol mal na nohe zlatú karičku, bol to sokol kráľa Matiáša. Martin sa rozhodol, že sa prizná kráľovi. V tomto speve básnik zobrazuje aj schopnosti slovenského ľudu, každý z družiny v niečom vyniká. Jeden vie robiť gajdy, druhý strúha krásne nádoby, ďalší vie pekne pískať. Umenie slovenského ľudu autor prirovnáva ku gréckemu umeniu. Volá do svedomia slovenského ľudu, napomína svojich vrstovníkov, ktorí obdivujú cudziu kultúru a za svoju sa hanbia. Martin zbadal, že zbojníci chytili Elenu, zabije zbojníka, oslobodí kraj od nebezpečného človeka.

3. spev - Martin sa išiel priznať kráľovi na Zvolenský zámok, veril, že kráľ je dobrý. Dozvedel sa, že kráľ išiel na jarmok do Slatiny. Išiel za ním. Našiel kráľa, priznal sa mu, kráľovi sa zapáčila jeho smelosť, daroval mu vraného koňa a pekný vyšívaný kantár.

4. spev - Kráľ sa vyberie preoblečený za Elenou, aby sa presvedčil o jej vernosti Martinovi. Dáva jej prsteň, ale ona ho nechce zadarmo, zaslúži si ho za peknú pieseň.

5. spev -  Kráľovi nadháňači verbujú do Čierneho pluku, prídu aj za Martinom do Detvy. Martin predstupuje pred kráľa smelo, bezvýhradne si žiada svoje veci, ktoré sú symbolom slovenskosti: valašku, fujaru, opasok, šaty, vrkoče, Elenu. Dáva kráľovi podmienky, neprosí ale žiada.
Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/citatelsky-dennik/2126-detvan-andrej-sladkovic/