Zóny pre každého študenta

Suchá ratolesť – Svetozár Hurban Vajanský

Suchá ratolesť – Svetozár Hurban Vajanský

Témou diela je problematika zemianstva, zemianstvo je na úpadku, hlavný predstaviteľ zemianstva v diele Stanislav Rudopoľský sa po návrate zo štúdií v zahraničí vracia domov. Autor uvažuje, že môže pomôcť slovenskému ľudu, ale len v spolupráci so statkárom Vanovským a inteligentom Tichým.

Dej:

Statkár Vanovský sa priženil do Rudopolia. Zobral si Máriu Kráľovú, dcéru nadlesného, ktorý prišiel z Čiech, v reči mieša češtinu, slovenčinu a nemčinu. Mária bola vzdelaná, učila sa v Prešporku. Karol kúpil panstvo Rudopoľských, takže im ostal iba kaštieľ. Páni chceli Karola zničiť súdnymi pravotami a mal od nich pokoj. Karolovi a Márii sa narodilo dieťa, volali ju Elza. Anna Belinská žila u Vanovských, rada čítala, jej otec sa zadĺžil a zomrel. Anna ostala zádumčivá a smutná. Knihy si požičiavala z kaštieľa. Prvý, koho stretol Stanislav, bola Anna a on sa snažil usmerniť jej vkus.

Žil totiž v zahraničí (po maturách), študoval právo, zaujímal sa viac o ženy a zábavu. Domov sa vracia ako 30 ročný. Sláva panstva a erbu mu neprirástla k srdcu. Jeho otec pri voľbách prehajdákal majetok, bol najbohatším zemanom, ľudia sa ho báli voliť kvôli jeho pýche a bohatstvu. Stanov otec sa dobre oženil, Stanovi udržal majetok po matke, zabezpečil jeho štúdiá a v testamente žiada, aby kaštieľ nepredal. Stano sa vracia domov, cíti sa osamelo a cudzo. Začal chodiť po návštevách, bol aj u Vanovských, tu spoznal učiteľa Tichého, ktorý učil Lili. Tichý bol ctižiadostivý, nemohol vyštudovať, prijal miesto učiteľa.

Stano veľmi zle hovoril po nemecky. O dôležitých veciach sa hovorí len po slovensky. S Tichým sa spriatelili. Tichý iba rozpráva, zastáva ľud, ale nič neurobí. Stano ľud podceňuje, logika podľa ľudu je chlieb a fľaša. Stano obdivoval v Tichom zapálenie pre národ, jeho idealizmus. Ľud sa pred voľbami rozdelil na Slovákov a Maďarov, konfrontácie často vyústili do bitky v krčme. Keď do bitky vtrhli pandúri, všetci sa spojili proti nim. Stano často navštevoval Vanovských vo Vodine. Kreslil portrét Márie, lebo chcel namaľovať obraz Grizeldy podľa svojho učiteľa vo Viedni. Tak má vzor germánsky, ale nadšenie zo slovenskej tváre.

V Hrušovníku žila príbuzná Márie, Adélia Rybárička, s ktorou sa Stano spoznal a vtedy si uvedomil, že v Márii vidí len umelecký ideál, ale z Adely srší zdravý život, ženskosť. S Adelou sa zoznámi vo Vodínskych ruinách, kde bola elitná spoločnosť na výlete. Vadila mu jej veselosť, rozpustilosť, uvoľnenosť, smiech. Bola dcérou vdovy, matka ju donútila vydať sa za starého chorého Rybáriho, doopatrovala ho 1,5 roka, 1 rok odsmútila a potom žila divo, veselo. Nemala rada klebety, obklopovala sa mužskou spoločnosťou.

Na výlete maďarón Svatnay urazil stana, on mu urážku vrátil, táto roztržka vyústila do súboja, v ktorom bol Stano vážne ranený, Adela ho opatrovala, zblížili sa a nakoniec sa aj vzali. Anna Belinská vážne ochorela na srdce, aj oslepla, preto vrátila Albertovi slovo, odsnúbila sa. Svoju chorobu tajila. Toto jej počínanie vyústilo k narušeniu vzťahov v rodine Vanovských, Mária žiarlila, že sa Anna zaľúbila do Karola. Keď sa Mária dozvedela o Anninej chorobe, verne ju opatrovala. Vanovský sa málo venoval Márii, chcel zbohatnúť, zhŕňal majetok, a hoci už kandidoval vo voľbách, najprv chcel zabezpečiť svoje majetkové potreby a potom sa venovať národným otázkam.

Vo voľbách za slúžneho kandidovali Vanovský a Svatnay za Maďarov. Karol mal zo začiatku veľkú podporu, maďaróni si vybavili odklad volieb. Ľud sa dal pred voľbami podplácať, chodili po dedinách a platili dlhy. Voľby vyhrali. Rudopoľský hovorí: „Ľud politika zabíja, ponižuje, mýli. Bez pijatiky ani poriadny sedliak na ulicu nevyjde.“. Rudopoľský si až po voľbách uvedomil, že bolo treba brať ohľad na hmotné zabezpečenie ľudu.

Slovenskú vec treba pestovať od koreňa, že hynutie predchádzajúcich generácií nikto nezastaví. Z nich musia vypučať nový výhonky, živé, nie suché ratolesti, lebo nie všetky ratolesti sa ovinú lístím, niektoré vyschnú. Albert po smrti Anny veľmi duševne trpel, preto ho Stano vzal na cesty, aby ho prebudil k životu. Vanovský je rozvážny, svedomitý statkár, do omrzenia množiaci svoj majetok. Stano Rudopoľský je zeman, spočiatku bezfarebný, cudzí, potom u neho vidíme obrat činorodej činnosti, znamená živú ratolesť, obrodenie.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/citatelsky-dennik/2129-sucha-ratolest-svetozar-hurban-vajansky/