Zóny pre každého študenta

Sklený vrch - Alfonz Bednár

- psychologický román, písaný denníkovou formou, denník si písala hrdinka EMA KLASOVÁ. Autor zobrazuje jej vzťah k 3 mužom, a to partizánovi Milanovi Kaličovi alias Martinovi Tkáčikovi, právnikovi Zoltánovy Balogovy a jej manželovi inžinierovi Jožovi Solanovi v 3 časových obdobiach. S Milanom Kaličom cez vojnu 42/43, so Zoltánom Balogom 47/48, Joža Solana spoznala v roku 1947, potom 50-te roky.

- Dej: Odohráva sa v Tichej doline, Ema mala rada svojho muža, mala pred ním tajomstvá, ktoré akoby vpletala do svetra, ktorý robila mužovi, lebo sa chystali na lyžovačku v Tichej doline, ak na stavbe elektrárne, kde Jožo pracuje, všetko dobre dopadne. Jožo vo svetri našiel denník až po jej tragickej smrti.Tichá dolina i Veľký vrch sú miesta, ktoré v skutočnosti neexistujú. Ema pochádza z Bratislavy, do Tichej doliny sa prišla ukryť pred vojnou. Jej otec bol knihár, chcel udať matku, udal ju, gestapo ju odviedlo, hľadali aj Emu, skrývali 3 utečencov. Jej otec sa prihlásil k Nemcom, trpela, že bol gestapák. Po vojne ju obvinili, že je dcérou gestapáka a vraha. V Tichej doline sa spoznala s Milanom Kaličom, ktorý bol plný optimizmu a viery v život. Veľký vrch nazval Skleným vrchom (1942), rozprával o ňom rozprávku. Odišiel k partizánom. Sľúbili si, že sa stretnú po vojne v Tichej doline. Keď ho hľadala, bol nezvestný. Ema čakala jeho dieťa, dala si urobiť potrat a potom už nikdy nemohla mať deti.

Aj to bolo jedno z jej tajomstiev. Plietla len veľké veci, nie detské.V druhom období prijala ponuku na sobáš od Zoltána Baloga, ale keď mali ísť v roku 1947 na lyžovačku do Tichej doliny pohádali sa a Ema odišla do Tichej doliny sama. Tam sa spoznala s budúcim manželom. Jožo Solan, ktorý so skupinou ďalších odborníkov mali stavať vedľa starej chaty novú. Pri prechádzkach videli zo snehu trčať kríž, nik nevedel, kto tam leží. Povedal jej to tesár Tretina, ktorý pracoval u jej muža, potom ju vydieral, žiadal rôzne výhody. (ležal tam Milan Kališ). Nemci umučili  Milana Kaliča pri potoku, on jej to povedal ,preto ju vydieral. Keď raz Ema išla za mužom, spadlo elektrické vedenie, zomrela. Potom tam našiel muž denník.
Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/citatelsky-dennik/2144-skleny-vrch-alfonz-bednar/