Malá Doritka - Charles Dickens

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: macxo
Typ práce: Referát
Dátum: 09.01.2009
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 407 slov
Počet zobrazení: 19 008
Tlačení: 1 271
Uložení: 1 250
Autor zobrazuje väzenie pre dlžníkov. Zoznamuje nás s radom postáv, s bohatými i biednymi ľuďmi, ktorí žijú skoro celý život vo väzení alebo v chudobinci, vyjadruje s týmito nevinnými ľuďmi súcit a zároveň odpor ku krivde a bezpráviu.

Dej: v Maršalskom väzení pre dlžníkov prežil vyše 20 rokov Williem Dorit, vo väzení s ním bývali aj jeho deti a žena. Dieťaťom maršalského väzenia bola jeho dcéra Amy, malá Doritka, ktorá sa tam narodila. Nakoľko bol Dorit najdlhšie vo väzení, bol „otcom“ väzenia. Všetci si ho vážili a ctili, dávali mu darčeky. Keď dcéry dorástli, našli si zamestnanie. Staršia Fanny tancovala v divadle, Amy sa stala krajčírkou. Ich otec o práci nevedel, matka medzitým zomrela. Celá rodina okrem Amy bola na svoj pôvod hrdá. Hoci Amy bola útla, drobná, bola obetavá, otca mala rada, pomáhala rodine, jej obetavosť prijímali ostatní ako samozrejmosť, Amy pracovala u pani Clennanovej, tu ju poznal jej syn Arthur, ktorý bol dlhý čas na cestách. Arthur sa zaujíma o Amy, chcel zistiť, kde býva, tajila to, neskôr ju navštevoval vo väzení.

Arthurova matka bola chorá, otec nežil, ale spolu so svojím sluhom sa starala o obchody, ktoré išli zle. Pani donútila slúžku vydať sa za sluhu, tým ju chceli umlčať, lebo často večer zbadala, že sa v dome dejú čudné veci a podozrievala sluhu, že je spoločníkom panej v nečistých obchodoch. Vyhlásili slúžku za šialenú. Arthurovi a jeho priateľovi sa podarilo vypátrať príbuzných Doritovcov, po ktorých zdedili veľký majetok. Vybavil im prepustenie z väzenia. S hrdina mi sa v 2. knihe stretávame na cestách v zahraničí. Celá rodina si na cestách užíva bohatstvo, len Amy nie je šťastná. Myslí na Arthura. Doritovci sa zoznámili s mnohými bohatými ľuďmi, jednému z nich zverili svoj majetok do banky, ten skrachoval, spáchal samovraždu, Doritovci sa znovu ocitli na mizine.

Arthur bol spoločník istého pána, ktorý skrachoval, keďže bol v zahraničí, Arthur sa dostal do väzenia pre dlžníkov. Medzitým sa v Arthurovom dome diali čudné veci. Bývalý väzeň kvôli vražde sa dostal k listinám, ktoré svedčili o tom, že pani Clennanová nie je vlastnou matkou Arthura, ale že bol hriechom svojho otca, pankhart. Aby dievča potrestala, vzala jej dieťa, poslala ju preč, vychovala ho ako vlastného. Medzi listinami bol aj testament, ktorý porúčal majetok pravej Arthurovej matke, v prípade jej smrti jej najbližším príbuzným, a tak sa testament dotýkal Amy. Rodinnú históriu porozprávala Amy Arthurova matka a požiadala ju, aby Arthurovi nič nepovedala. Arthura z väzenia vyslobodil majiteľ, vrátil sa z Anglicka, Arthur sa oženil s Amy, ale ešte pred svadbou spálili dokumenty a spolu vykročili do skromného života.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

O autorovi: Charles Dickens

Charles Dickens

Charles John Huffam Dickens bol anglický spisovateľ.

Literárne diela:
Hard Times
Dombey and Son
Nicholas Nickleby
A Tale of Two Cities
David Copperfield (David Copperfield (Dickens))
The Mystery of Edwin Drood
The Cricket on the Hearth
Sketches by Boz
A Child's History of England
Pictures from Italy
Little Dorrit
The Haunted Man and the Ghost's Bargain
American Notes
Barnaby Rudge
The Old Curiosity Shop
The Pickwick Papers
Our Mutual Friend
Martin Chuzzlewit
Great Expectations
A Christmas Carol
The Chimes
Bleak House
Oliver Twist (Oliver Twist)


Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.020 s.
Zavrieť reklamu