Zóny pre každého študenta

Červené víno – František Hečko

Červené víno – František Hečko

Je to román, dej sa odohráva v západoslovenskej dedinke v okolí Trnavy, ide tu o dve také miesta, dedinky Zelená Misa a Vlčindol.

Hlavná myšlienka:

zamýšľanie sa nad životom, ktorý autor chápe na základe hodnôt práca a láska. Autor sa hlboko zamýšľa nad vzťahmi medzi mladými ľuďmi. Autor je dojatý biedou a hoci nerieši spoločenské problémy, vidí, že bieda nie je len vecou neúrodnosti ani božieho dopustenia ba ani usilovnosti a lenivosti ľudí, pohromou pre ľudí je aj vojna, tá spôsobuje biedu a zapriaha do roboty aj malé deti, autor sa zaoberá i problematikou zakladania družstiev, tu však rozhodujú boháči a chudobných privádzajú na mizinu.

Dej:

Zo Zelenej Misy z bohatej rodiny Michala Habdžu odchádza tajne najstarší syn Urban s peknou mladou ženou Kristínou a s asi dvojročným synom Marekom. Starí Habdžovci boli proti tomuto nerovnému manželstvu a vydržať u Habdžovcov Kristíne pomohla prababička.

Prababička bola matkou Veroniky, Urbanovej matky. Habdžovci mali štyri deti: Urban, Filip, Mikuláš, Jozefka. Mladí Habdžovci kúpili dom vo Vlčindole, tu ich prijala väčšina ľudí dobre, ale Kristínin príchod narušil pokoj v rodine boháča Silvestra Bolebrucha, ktorý chcel Kristínu za ženu, ona dala prednosť Urbanovi, Silvester nedokázal na ňu zabudnúť a preto bol zlý k svojej žene Eve.

Eva dala prednosť pred Oliverom, nechala ho preto, že bol chudobný, Oliver nenávidí Silvestra, lebo mu prebral Evu, preto trápi svoju ženu Filoménu. K obyvateľom Vlčindolu patrí i člen obce Šimon Pančucha, spoločník Silvestra. Jeho opakom je Štefan Červík nehreš, bol to obecný sluha, poštár, listár a hájnik. Urban bol pracovitý, múdry, začal po novom gazdovať, prištipoval hrozno, sú to novinky, ľudia si ho vážili.

Ľudia mu verili a on ich začal organizovať do družstiev, spolkov. Do dediny pribudlo ďalšie dieťa, Magdalénka, potom sa Kristíne narodili dvojičky, Magdalénka sa neskôr vydala za Silvestrovho syna. Eva svedčila na súde proti svojmu mužovi, lebo sa Urban dostal pred súd, lebo vedela, čo všetko robí, Silvester sa snažil ubližovať Urbanovi. Hoci Eva proti Silvestrovi vystúpila, Urban súd ako chudák prehral, pretože Silvester podplácal.

Eva proti svojmu mužovi vystúpila aj vtedy, keď chcela, aby jej muž išiel pre doktora k Habdžovým deťom, ktoré ochoreli, odmietol, zavrela Silvestra do pivnice, kone hnala sama, ochorela už tretí krát na zápal pľúc, neskôr zomrela. Magdalénka sa vyliečila, ale dvojičky zomreli, ale narodil sa im syn Adamko v tú noc.

Vlčindol trápia choroby detí, ľadovce, povodne, oheň, choroby hrozna, proti tomuto sa dá bojovať, ale prichádza aj vojna. Marek ako 11 ročný musel skoro všetko robiť sám, lebo otec narukoval, v najväčšej núdzi sa Kristína vyberie do Zelenej Misy za svokrom, starým Habdžom, ale ten ju vyhnal. Starý Habdža bol tvrdý, bohatý, zlý, Marek mal habdžovskú krv, keď ich vyhnal, zahryzol mu do ruky, potom to starého Habdžu mrzí, neskôr ich príde aj navštíviť.

Prababička im niesla potraviny do Vlčindolu, zamrzla, toto tiež trochu obmäkčilo starého Habdžu, poslal Kristíne voz z jedlom, starý Habdža sa zmenil, lebo mu padol syn Filip a Jozefkin zať, snaží sa Kristíne pomôcť, doviedol Kristíne kravu.

Vojna ovplyvnila život vo Vlčindole. Kristína začala chorľavieť, vyčerpal ju hlad, pôrody, potraty. Skončila sa vojna, ľudia si slobodu predstavovali rôzne. Urban sa po vojne stal richtárom, bol ním krátko, zhodili ho. Na konci vojny zomrel aj starý Habdža, nechal polovicu majetku Marekovi, ten išiel študovať vinohradníctvo. Jozefka sa druhýkrát vydala, zobrala si Kristíninho brata a krčmárila, vybavila si licenciu na krčmu.

Silvester mal 4 deti, po smrti svojej ženy sa znovu oženil, zobral si vdovu [Jožko, Lucka, Silvester, Eva – deti]. Marek sa v škole veľmi dobre učí, vedel veľmi dobre štepiť hrozno, v učení pomáhal Jožkovi Bolebruchovi, často myslí na Lucku Bolebruchovú, ktorá sa mu páči už od školy, dala mu ručníček, ktorý mu pomáhal pri skúške. Lucka chodila do gazdinskej školy, študenti z vinohradníckej školy išli na exkurziu do Čiech, tu sa stretli Lucka a Marek, dohodli sa.

Že sa doma stretnú pod gaštanom, ale keď tam prišli, zistili, že ich miesto je obsadené, tak zistili, že aj Jožko s Magdalénkou sa majú radi. Vinohradníkov ničí štát, lebo za víno im platí málo a musia platiť vysoké dane, boháčov neničí, preto si musia víno kupovať sami. Urban prestáva mať zmysel života, keď Kristína umrie, začína piť. Šimon Pančucha udával ľudí, kde si schovávajú víno, potom sa obesil, lebo aj jeho udali. Urban padne z rebríka a zabije sa.

Po jeho smrti ostali Marekovi iba dlžoby, dom a vinohrad sa dostali na dražbu. Časť majetku chcel Marek zachrániť, preto sa prihlásil na dražbu, aby dvíhal cenu. Nakoniec ich majetok kúpil Silvester a to za takú cenu, že mu ešte ostalo aj 20 000. V tom období sa hneval na Lucku a na celú rodinu pre dražbu. Lucka žiarlila, že sa Marek chce oženiť s inou.

Lucka žiarlila na dcéru domáceho, Anču, u ktorého bývali deti po dražbe. Marek po skončení školy pracuje na statku, s Bírešmi si rozumie dobre, pán je s ním spokojný, lebo je šikovný, ale nakoniec................ Bírešom v štrajku, aby štrajkovali rozumne [kŕmili a napájali a nekydali, nevozili hnoj, nedojili]. Nešťastná Lucka sa zasnúbila so starším inžinierom po vôli otca, ale ................ jej tesne pred sobášom doručil list, ktorý nosil už dva mesiace, list bol od Mareka, preto ušla spred kostola za ním, Marek dal statkárovi výpoveď a odišli spolu s Luckou do Zelenej Misy.

Silvester sa hneval na kočiša, lebo pomohol Lucke, ale vyvŕšil sa na koňoch, kôň ho kopol, poranil mu ruku, ktorá mu ochrnula. Až teraz sa zamýšľa nad svojím životom a odpúšťa svojím deťom. „Musel som sa stať mrzákom, aby som pochopil, aký som človek.“ Magdalénka s Jožkom už boli manželia, bývali u Bolebruchovcov, Lucka s Marekom odišli do okresného mesta, kde Marek dostal miesto, lebo dom Habdžovcov sa dostal do dražby, kúpil ho Mikuláš Habdža, Lucka si odniesla z domu len kufrík s osobnými vecami a Marek sa nedokázal na dom Bolebrucha ani len pozrieť, mal habdžovskú krv, bol zaťatý.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/citatelsky-dennik/2149-cervene-vino-frantisek-hecko/