Tri gaštanové kone – Margita Figuli

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: macxo
Typ práce: Referát
Dátum: 10.01.2009
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 628 slov
Počet zobrazení: 14 816
Tlačení: 1 463
Uložení: 688

Tri gaštanové kone – Margita Figuli

Tri gaštanové kone – novela situovaná do prostredia Oravy. Autorke ide o víťazstvo lásky nad ziskuchtivosťou, mamonárstvom, honbou za majetkom. Prvky realizmu sa tam prejavujú, napríklad človek a zvieratá, kôň neublíži dobrému, iba zlému človeku. Postavy: gazdiná Maliariková – bohatá, stará, bezohľadná k citovému životu.

Jano Zápotočný, bohatý gazda, hrubý, necitlivý k zvieratám i ľuďom, Magdaléna a Peter, jemní, úprimní, citovo založení mladí ľudia, Peter bol zženštilý.

Symbolizmus 3 gaštanových koní: 3 je rozprávkový prvok, dobro víťazí, 3 – láska nie je vždy záležitosťou iba 2 ľudí, gaštanový kôň v umení symbolizuje bujnú mužskú silu. Dej: Peter strávil detstvo i s Magdalénou v rodnej dedine – Turci. Magdalénini rodičia sa presťahovali z Turca, mali krčmu pri okresnom meste (Kubín). 

Peter skupoval pre žilinskú pílu drevo, raz, keď sa vracal, chcel sa zastaviť u Maliarikov, a popýtať Magdalénu o ruku. Stretol pašerákov koní. Pašeráci boli Jožko Greguš, Magdalénin bratranec, a najbohatší gazda z Leštín – Jano Zápotočný, ktorý sa tiež chystal na pytačky k Maliarikovcom.

Jožko Greguš odhováral Petra kvôli Janovmu bohatstvu, radil Petrovi, aby nebránil Magdaléne vo výhľade stať sa najbohatšou gazdinou. Colníci poranili jedného koňa, Jano nechcel dovoliť Petrovi, aby koňa zastrelil, lebo tým by upozornil colníkov. Peter koňa zastrelil. Jano sa išiel pred svadbou rozlúčiť z bývalou milenkou Evou, ona ho udala žandárom zo žiarlivosti.

Prišiel o všetky pašované kone, na jednom stačil ujsť. Jano chcel kúpiť koňa od Petra, Peter mal iba požičaného. Petrovi rodičia zhoreli v dome, starý Maliarik ho mal rád, chcel ho adoptovať, stará Maliariková bola proti, chcela, aby Magdaléna dedila všetko. Jano mol zlý človek, týral kone, dokopal aj Petrovho koňa, chcel ho bodnúť nožom, ale nepodarilo sa mu to.

Peter a Magdaléna si dohovorili schôdzku, pred stretnutím začul Peter krik zo stajne, keď tam prišiel, videl, ako kôň držal kopyto nad Magdalénou. Kôň pozeral na Petra tak, ako keby bol rád, že prišiel zachrániť Magdalénu.

Koňov pohľad bol ľudský, prosebný a vďačný (je to znak lyrizovanej prózy). Peter odniesol Magdalénu do izby, vyhnali ho, lebo sa chystali pytačky. Pytačky sa vydarili, stará Maliariková donútila Magdalénu, aby si vzala Jana. Peter stretol opitého Janka Greguša, lebo pytačky sa vydarili, aj keď Janko nemal veľmi rád Jana Zápotočného kvôli jeho zlej povahe. 

Mládenec prehovoril Petra, aby ostal na jánske ohne, Magdaléna na tanec meškala, Jano išiel s inou ženou, aby Magdaléna žiarlila, Magdaléna sa ušla Petrovi, vyznali si lásku, Magdaléna chcela svadbu odďaľovať, kým si Peter nepostaví dom a nepríde si po ňu na 3 gaštanových koňoch. Jano a Peter sa bili, Peter vyhral.

Peter zložil Magdalénu z koňa pred dedinou, dobehol ju Jano, znásilnil ju, Magdaléna sa musela vydať za Jana, lebo čakala jeho dieťa. Peter odišiel domov a začal pracovať, na zhorenisku začal stavať dom. Pomáhali mu ujček a ujčiná.

Z práce prepúšťali, prepustili aj Petra, pomáhal ujcovi na gazdovstve. Keď postavil dom a zariadil ho posteľou a stolom, išiel za Magdalénou. Po ceste sa dozvedel, že sa vydala za Jana, potratila jeho dieťa. Jano trýznil kone, kone sa vzpínali, kopli Magdalénu, Magdaléna potratila. Magdaléna a Peter práve orali, keď prišiel Peter. Jano práve bil koňa, kone Magdalénu zvalili a dokopali.

Peter odniesol Magdalénu domov, ubytoval sa v krčme, chcel ostať až dovtedy, kým Magdaléna nevyzdravie. Pomáhal krčmárovi. Zavolali farára, Petra nechceli pustiť k umierajúcej Magdaléne, farár ho tam doviedol. Magdaléna sa uzdravila. O niekoľko dní Janova sestra volala o pomoc, z krčmy pribehli chlapi, Jano vypaľoval na bruchu koňovi Petrovu prezývku tulák, vypálil mu jediné zdravé oko.

Kôň sa Magdaléne vytrhol, dokopal Jana, rozmliaždil mu hlavu a hruď. O 3 dni ho pochovali. Matka ľutovala Jana a nie Magdalénu, nechcela, aby sa Magdaléna vydala za Petra. Magdaléna a Peter sa tajne zobrali a odišli, Magdaléna odkázala 2 kone Jožkovi Gregušovi a celý majetok Janovej sestre. Odišli spolu do Turca.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

O autorovi: Margita Figuli

Margita Figuli

Margita Figuli, po sobáši Margita Šustrová, pseudonymy Morena, Oľga Morena bola slovenská spisovateľka, prekladateľka a autorka literatúry pre deti a mládež.

Video: Tri gaštanové kone – Margita Figuli



Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.017 s.
Zavrieť reklamu