Babylon - Margita Figuli

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: macxo
Typ práce: Referát
Dátum: 10.01.2009
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 193 slov
Počet zobrazení: 15 496
Tlačení: 1 262
Uložení: 1 239
Babylon – historický román o rozpade chaldejskej ríše. Je to krajina medzi Eufratom a Tigrisom. Žijú tu ľudia, ktorí majú radi svoju krajinu, majú svojho boha a hlavné mesto Babylon. K takýmto ľuďom patrí starý Hamadan a jeho dcéra Nanai. Hrozí im nebezpečenstvo z Perzskej ríše, kde vládne kráľ Kýros. Chaldejci majú neschopného kráľa, mladého smilníka, majú schopného veliteľa vojsk. Nanai si vysnívala, že chce žiť v Babylone, a miluje Nebuzardara. Esagila je kňazské mesto v Babylone, uctievajú svojho boha, chcú zvrhnúť kráľa, uctievajú čas kvetov. Vtedy predávajú nevinnosť dievčat boháčom. Nanai ušla za Nebuzardarom, lebo ju predali.

Žila u Nebuzardara. V krajine boli Perzský špehovia, medzi nimi bol i knieža Ustiga, zachránil Nanai život, oslobodil ju z Esagily. Nanai sa do neho zaľúbila. Milovala aj Nebuzardara aj Ustigu. Nebuzardara ako vlastenca, Ustigu ako nepriateľa, nevedela s kým ostať. Udala Ustigu, uväznili ho. Navštevovala ho vo väzení. Vojna s Perzskou ríšou trvala 2 roky. Peržania sa stiahli, Chaldejci oslavovali, zatiaľ čo oslavovali, Peržania odvodnili rieky, prešli korytom rieky do babylonu, zabili alebo zajali všetkých Chaldejcov. Nebuzardar zomrel, mal s  Nanai syna. Ustiga si vyžiadal Nanai, chcel sa s ňou oženiť, ona sa rozhodla ostať doma s tými, čo prežili. Chcela postaviť nový babylon.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

O autorovi: Margita Figuli

Margita Figuli

Margita Figuli, po sobáši Margita Šustrová, pseudonymy Morena, Oľga Morena bola slovenská spisovateľka, prekladateľka a autorka literatúry pre deti a mládež.



Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.016 s.
Zavrieť reklamu