Drak sa vracia - Dobroslav Chrobák

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: macxo
Typ práce: Referát
Dátum: 24.03.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 554 slov
Počet zobrazení: 12 964
Tlačení: 817
Uložení: 739

Drak sa vracia - Dobroslav Chrobák 

Drak sa vracia – obraz života obyčajného človeka, ktorému je otázka osobnej cti, nezištnej obetavosti, lásky a dôvery ľudí prvoradou záležitosťou. Drak sa snaží získať si dôveru dedinčanov, tí ho neprijali medzi seba, lebo bol nalezenec. Ako malá dieťa ho našiel starý Lepiš, ktorý mal slabé oči, ale kôň ho k nemu priviedol, vycítil ho. Vracal sa z jarmoku v Brezne. Príbeh rozpráva stará matka Eva Hajnáková, a je to príbeh troch sŕdc a veľmi zvláštnych vzťahov, a to Evy a Draka a Šimona Jariabka.

Drak sa volal Martin Lepiš Matúšovie. Dedina Draka dlho ignorovala. Starý Lepiš bol hrnčiar. Až keď sa začalo na dedinu valiť nešťastie, zlo pripisovali Drakovi. Našli zaškrtenú mladú ženu, povedali na Draka, prišlo sucho a neúroda, povedali na Draka. Lepiš naučil Draka hrnčiarstvu. Keďže Drak nechodil medzi deti, Drak sa v detstve správal ako dospelý. Lepiša našiel Drak v opustenej jame, kde už dávno nekopali hlinu.

Drak ho vytiahol, počkal, kým sa neprebral a išiel po pomoc do dediny, kým sa vrátili, starý umrel. Lepiš býval vo vyžihárni za dedinou. Odvtedy sa snažili drakovi škodiť, začali ho volať Drak alebo Strigôň. Otrávili mu psa. Doviezol si hlinu, dedinčania si mysleli, že je to múka, obvinili ho, že je strigôň, že premenil múku na hlinu, odvtedy mu navždy prischla prezývka Drak. Raz našli pastieri Draka v jame, kde sa zabil starý Lepiš. Eva s Drakom čakala dieťa, opatrovala ho raneného, jedno ráno, keď za ním prišla, našla vyžiháreň prázdnu.

Drak zmizol, keď bolo sucho. Eva sa vydala za Šimona Jariabka, a práve na neho myslela, keď jej povedali, že Drak sa vrátil. Vrátil sa, keď bolo sucho a neúroda. Drak dal do poriadku dom a venoval sa hrnčiarstvu. Šimon sa bál, že Eva ľúbi Draka, preto sa chcel Draka zbaviť. Šimon tam bol so psom, pozoroval vyžiháreň. Drak podopieral lastovičie hniezda, aby nepadali. Šimon si myslel, že ho drak pozoroval ponad strechu. Šimon zistil, že keby stretol chlapa, správal by sa ako chlap.

Keď zistil, že Drak je citlivý ako dieťa, zistil, že mu nedokáže ublížiť, nedokáže ho zabiť, pretože ako by mohol zabiť niekoho, kto je citlivý a správa sa ako dieťa. Drak sa vrátil do dediny na Jána. Z Temných Smrečín prišiel posol, že stádo volov potrebuje pomoc, lebo je sucho, šíria sa požiare a voly nemajú čo žrať. Pomoc ponúkol Drak, ktorý poznal cestu, ako vyviesť stádo z  ohrozeného miesta. Za sprievodcu mu pridelili Šimona, ktorý ako jediný mal dôvod zbaviť sa draka. Väčšinou cestovali mlčky, nepreriekli ani slova. Šimon mal dôvod zabiť draka, raz išli dolu úšustom, valili sa dole skaly a štrk, vtedy si Šimon myslel, že je najlepšia chvíľa zbaviť sa Draka, v poslednej chvíli si to rozmyslel a Draka varoval.

Urobil to preto, lebo videl, ako sa Drak staral o lastovičky. Drak zabezpečil jedlo na salaši, potom požiadal chlapca, aby išiel do dediny a povedal, že sa nestihnú vrátiť tak, ako povedali. Raz videl Šimon, ako si Drak podal ruku s Poliakmi, bol presvedčený, že predal stádo Poliakom, zbehol do dediny, podpálil Drakovi dom, bol šťastný, že mu ho mohol podpáliť. Keď išiel za richtárom, zistil, že drak prišiel aj so stádom aj so svojou ženou, Poliačkou, ktorú si chcel zobrať. Preto si tľapol s Poliakmi. Šimon ostal zahanbený, mal zlý pocit. Drak nechcel vedieť, kto mu podpálil dom, odpustil všetkým, prvá krát sa predstavil svojím menom, dedina ho prijala.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

O autorovi: Dobroslav Chrobák

Dobroslav Chrobák

Ing. Dobroslav Chrobák , bol slovenský prozaik, esejista, kultúrny publicista a literárny kritik.

Video: Drak sa vracia - Dobroslav Chrobák



Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.017 s.
Zavrieť reklamu