Buddenbrookovci - Thomas Mann

Buddenbrookovci - Thomas Mann 

Buddenbrookovci - témou tohto generačného románu je rozpad rodiny Buddenbrookovcov. Je to starý vznešený rod, jeho členovia sú ustatý, medzi nimi vyrastá jemná krása, až chorobne citlivý umelec. Autor naznačuje, že v tomto období nie je umelcovi umožnené zaradiť sa do občianskeho života, ktorý je nepriateľský svetu umenia. Cenili si len obchodníkov, iba činných ľudí, Buddenbrookovci obchodovali s obilím. Zakladateľ rodu bol Ján Buddenbrook starší, na ktorom ešte nie sú známky rozkladu, je pracovitý, záleží mu na osobnej cti, morálke, je zakladateľom blahobytu. V práci je Jána Buddenbrooka staršieho pokračuje Ján Buddenbrook mladší, syn Jána Buddenbrooka staršieho.

Rozvinul obchod a do obchodu zaúčal aj svojho syna Tomáša, ktorý mal záujem o obchod. Mal ešte deti Antóniu, Kristiána a Kláru. Klára sa vydala do Rigy za evanjelického farára. Bola slabá, ochorela na TBC a mladá umrela. Pred smrťou žiadala, aby jej časť dedičstva vyplatili jej manželovi. Tak sa stalo. Klárina mama trvala na splnení jej poslednej vôle. Kristián bol nevydarený, márnivý, chorľavý (reuma, nervy), chodieval po kluboch, nevedel obchodovať, hoci chcel. Mal nezákonné dieťa, potom sa s jeho matkou pochybnej povesti oženil. Po smrti Tomáša bol hlavou rodu, oženil sa so ženou pochybnej povesti, mal s ňou dcéru, ona ho zneužívala, dala ho do ústavu a užívala si jeho peniaze. Antóniu vychovali v penzionáte, mala lásku, syna veliteľa lodiarov (Schwarzkopf), u ktorých bývala v lete na dovolenke pri mori. Bol to vzdelaný mladý muž, ktorý nenávidel šľachtu. Poslúchla rodinu, vydala sa za obchodníka, ktorý zbankrotoval, k Antónii bol zlý, preto ju otec zobral domov aj s dcérou a dal ju rozviesť.

Neskôr sa Antónia vydala znova, za bohatého ale škaredého muža, myslela si, že má peniaze a že sa do rodiny vrátia peniaze, ktoré stratila predtým s obchodníkom. Tento škaredý muž po sobáši prestal pracovať, iba si užíval. Po nevere sa s ním dala Antónia rozviesť,  rodina prišla o ďalšie peniaze. Vtedy už rodine šéfoval Tomáš. Tomáš prebral podnik po otcovi, získal popularitu, pretože jeho otec upokojil vzbúrencov, to Tomášovi pomohlo, že ho zvolili za senátora. Tomáš sa oženil s veľmi peknou priateľkou a spolužiačkou sestry Antónie, Gerdou. Gerda mala umelecké cítenie. Hrala na husliach a lepšie sa cítila v spoločnosti iného muža.

Nehádali sa, ale neboli šťastný. Tomáš bol veľmi vyčerpaný z obchodu a z práce, zomrel na ulici na vyčerpanosť po vytrhnutí zubu. Syn Tomáša a Gerdy, Ján, ktorého volali Hano, bol slabý, krehký až chorľavý, ale múdry. Nemal však záujem o obchod, bol nadaný hudobne, hrával s matkou, Tomáš z neho nemal radosť, nebol predpoklad, že by udržal rod. Ako 15 ročný zomrel na týfus. Gerda sa presťahovala k otcovi do Amsterdamu. Dcéra Antónie Erika sa vydala, manžela odsúdili na tri roky za podvody, po prepustení manžela sa rozviedli, Antónia ani jej dcéra, ani jej vnučka nemohli udržať rod, veľká dom, ktorý nechal Tomáš postaviť, predali. 

Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/citatelsky-dennik/2172-buddenbrookovci-thomas-mann/