Na východ od raja – John Steinbeck

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: macxo
Typ práce: Referát
Dátum: 10.01.2009
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 939 slov
Počet zobrazení: 13 387
Tlačení: 831
Uložení: 848

Na východ od raja – John Steinbeck

Na východ od raja - je písaný na biblickom podklade Kaina a Ábela, autor rozvíja myšlienku dobra a zla. Predstaviteľmi dobra sú: Adam Trask, Samuel Hamilton. Predstaviteľmi zla sú: Charlie Trask, Katie. Celým dielom vedie autor myšlienku podľa hebrejského slova „timshel“, ktoré znamená: ty môžeš, ty budeš vládnuť nad hriechom.

Týmto slovom sa lúči so životom Adam Trask, keď odpúšťa svojmu synovi Kalovi. Dej: mladý Samuel Hamilton prišiel zo severného Írska do Salinaského údolia v Severnej Kalifornii. Zo severného Írska ho vyhnala láska k žene, potom sa oženil s inou a mal 9 detí. Kúpil v Kalifornii kamenistú, vysušenú pôdu, postavil dom a vyhňu, bol vynálezcom, hoci bol múdry a šikovný, nikdy nezbohatol, lebo na svojom pozemku vodu nenašiel. Vynašiel stroj na hľadanie vody, iným vodu našiel, iba sebe nie. 

Autor nás zoznamuje aj s rodinou Traskovcov, starý Cyrus Trask sa vrátil z vojny bez nohy, ale nikdy v nej poriadne nebojoval. Ľudia ho považovali za vojenského stratéga, obdivovali ho, bola to však iba teória a nie skúsenosti, na vojne sa bavil so ženami a pil. Mal syna Adama, manželka mu umrela, znovu sa oženil, narodil sa mu syn Charlie.

Jeho prvá žena sa sama utopila, lebo to od nej vyžadovala sekta. Cyrusovi Traskovi sa vyvinul zmysel pre vojenskú stratégiu, chodili sa k nemu radiť. Pre syna Adama si vysníval vojenskú kariéru, pretože bo slabší ako Charlie. Adam bol slabý, mäkký, nenávidel násilie, bol nevýbojný. Charlie bol agresívny, preto ho otec na vojnu nedal, aby v ňom nepodporil tieto vlastnosti. Už v detstve Charlie ochraňoval Adama, ale raz Adam vyhral nad Charliem a Charlie ho začal nenávidieť.

Nenávisť sa vystupňovala, keď obaja dali otcovi darčeky, Charlie nôž, Adam psa, otec mal psa stále pri sebe, nôž nie, Charlie žiarlil. Adama odviedli na vojnu, ale biť sa nechcel. Charlie zatiaľ hospodáril doma. O hospodárstvo sa staral, ale dom chátral. Charlie mal jazvu na tvári, mal z toho komplexy, bol čudák, nekomunikoval s ľuďmi.

Otec Adamovi ponúkol vysoké miesto v armáde, ale on odmietol, musel sa preto znovu vrátiť do armády, bol tam 5 rokov. Potom sa vracia domov, v tom čase im umrel otec, dozvedeli sa, že zdedili veľa peňazí, pohádali sa, pretože Charlie peniaze nechcel, lebo neveril, že ich otec tie peniaze nadobudol čestne. Do deja vstupuje Katie, ktorá je výraznou predstaviteľkou zla, vedela si získať ľudí a potom im ublížiť, aj vraždiť.

Po nepríjemnej udalosti s chlapcami v detstve zanevrela na mužov a na ľudí vôbec, podpálila dom, v ktorom zhoreli aj jej rodičia a ušla, všetci si mysleli, že zhorela aj ona. Pracovala v bordeli, ktorého majiteľ si ju obľúbil, nedovolil jej pracovať, držal si ju pre seba. Ona si odkladala peniaze, ušla od neho, on ju dobehol, dobil ju skoro na smrť, lebo sa dovtípil, kto to je, lebo videl staré noviny so správou o požiari. Dobitá Katie sa doplazila k prahu domu bratov Traskovcov. Oni ju ošetrovali a vyliečili, Charlie ju nenávidel, hoci sa s ňou vyspal, Adam sa s ňou oženil a odsťahoval sa. Keď Katie zistila, že je tehotná, chcela si sama urobiť potrat ihlicami na pletenie, prišiel doktor a povedal jej, že ak to urobí ešte raz, udá ju.

Nakoniec porodila dvojičky. Chcela ujsť, zobrala Charlieho zbraň, postrelila Adama. Adam stratil zmysel života, nezaujímal sa o ranč ani o dvojičky, nedal im mená. Nakoniec ho k tomu po niekoľkých rokoch donútil Samuel Hamilton. Pokrstili ich Cal (zlý) a Áron (dobrý). Katie po úteku išla pracovať do bordelu, bordelmama si ju obľúbila, prijala ju za svoju dcéru, v testamente jej odkázala celý svoj majetok. Katie sa ju snažila zaškrtiť, potom ju postupne otrávila jedom, stala sa majiteľkou bordelu.

Samuel po smrti svojej dcéry ostarel a v krátkom čase umrel. Adam sa cestou z pohrebu zastavil u Katie, a uvedomil si, že ju už nemá rád. Chcel vynahradiť svojim deťom otcovskú lásku, začal sa zaujímať o ranč, deťom kúpil auto. Áron sa spriatelil s jednou ženou, Cal na neho žiarlil. Jej rodičia boli proti tomu. Keď Charlie umrel, Adam dostal list, že v testamente odkázal 1/2 Adamovi a 1/2 Katie. Adam sa o tom rozprával s čínskym sluhom, Cal to vypočul, zistil, že ich mama žije. Presťahovali sa z ranča do mesta Salinas, aby mali chlapci bližšie do školy.

Adam urobil pokus so šalátom, ktorý obalený v ľade expedoval do New Yorku. Porucha vlakov spôsobila, že sa ľad rozpustil a šalát zhnil. Ľudia sa mu vysmievali, Áron to zle znášal, rozhodol sa urobiť dva ročníky školy za jeden rok, aby mohol odísť z domu a stať sa farárom. Cal objavil matku, navštívil ju, ona, keď zistila, že Áron bude farárom, začala chodiť do kostola, chodievala tam zahalená, aby ho videla, lebo sa na ňu veľmi podobal.

Po Áronovom odchode sa Cal s otcom zblížili, a začal veriť, že všetko je v poriadku, na deň vďakyvzdania ho chcel prekvapiť a daroval mu peniaze, ktoré zarobil na obchode s fazuľou spolu s Williemom Hamiltonom. Otec peniaze nechcel, lebo boli zarobené na nešťastí druhých (1. sv. vojna). Cal peniaze spálil, začal žiarliť na Árona, zaviedol ho k matke. Áron nedokázal prežiť toto sklamanie, zmizol, dal sa zverbovať na vojnu, kde padol.

Vtedy už bol narušený vzťah Árona a Abry, Abru hnevalo, že v nej má rád iba ideálnu ženu - vidinu, a nie ženu, ktorú môže pohladiť. Ináč sa však vyvíjal vzťah Abry ku Calovi, povedala mu, že ho má rada. Čínsky sluha si obľúbil Abru, jej rodičia boli bohatí a kradli. Adam dostal mozgovú porážku, keď zistil, že sa Katie otrávila, v testamente poručila svoj majetok Áronovi a zanechala aj kompromitujúce materiály o významných ľuďoch, ktorí bordel navštevovali. Adam dostal ďalší silný záchvat, keď sa dozvedel, že Áron vo vojne padol. Cal si vyčítal, že zabil Árona tým, že mu povedal pravdu o matke. Číňan a Abra prehovorili Cala, aby to povedal Adamovi, ten mu odpustil, povedal mu iba „timshel“.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

O autorovi: John Steinbeck

John Steinbeck

John Ernst Steinbeck, Jr. a National Book Award.

Literárne diela:
Cup of Gold
The Winter of Our Discontent
To a God Unknown
Burning Bright
East of Eden (novel)
In Dubious Battle
The Grapes of Wrath (Ovocie hnevu)
The Red Pony
Sweet Thursday
The Wayward Bus
The Log from the Sea of Cortez
Journal of a Novel: The East of Eden Letters
Bombs Away: The Story of a Bomber Team
The Long Valley
Cannery Row (novel)
The Moon Is Down
The Pearl (novel)
Of Mice and Men (O myšiach a ľuďoch)
The Short Reign of Pippin IV
Travels with Charley: In Search of America

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#na vychod od raja #John steinbeck #steinbeck #na východ od raja john steinbeck #maco mlieč čitatelsky dennik


Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.016 s.
Zavrieť reklamu